Erre a „szerény” összegre még rájött egy minimális perköltség, ugyanis csak a jogi hercehurca után adták ki a közérdekű adatokat.

Közel négymilliárd forintot fizetett a magyar állam Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó bányászcégért – számolt be minderről az Átlátszó. Az oknyomozó portál arról ír, hogy a borsodi szénmedence barnakőszén-vagyonának kitermeléséért felelős Ormosszén Zrt.-t még 2022 végén vette meg az állam, és az adásvételi szerződést, illetve a vételárat eddig titkolta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

A portál azonban perre ment az adatokért, és nyert is a bíróságon. Az állami cég ezután elküldte a megállapodást, amelyből kiderül, hogy közel 4 milliárd forintot fizettek az Ormosszénért, amelynek a többségi tulajdonosa a „baloldal vörösbárójaként” emlegetett Leisztinger Tamás volt, aki az ország egyik leggazdagabb embere – fogalmaz az Átlátszó.

Erre bezzeg van pénze az államnak – 4 milliárdot fizetett a „vörösbáró” bányájáért

Az Ormosszén Zrt. legfrissebb, 2022-es évre vonatkozó pénzügyi beszámolójából kiderül, hogyan futott a cég szekere. A nettó árbevétel egy év alatt közel kétszeresére nőtt: a 2021-es 679 millióról 1,24 milliárd forintra. Ennek jelentős része a szén értékesítéséből származott, ami közel 800 millió forintot tett ki. Ez az elmúlt évek legmagasabb bevétele.

Az adózott eredmény (azaz a profit) ugyanakkor nem követte ezt a tendenciát. Két éve még 61,2 milliós nyereséget könyvelhetett el a barnaszén- és lignitbányászattal foglalkozó cég, 2022-ben azonban 104 milliós veszteséget hozott össze. Pedig az Ormosszén az állami tulajdonba kerülése után 1,5 milliárdos támogatást kapott a magyar kormánytól.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
addig volt nyereséges,míg a fidesz rá nem tenyerelt :)))))
jáger laszló
Az üzlet létrejött és valaki pedig nyert!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Dr. Proktor
Opsz, van még müködő szénbánya? Vagy csak az elméletet vették meg nagy pénzért, a zöld jövő támogatására?
izéke
addig volt nyereséges,míg a fidesz rá nem tenyerelt :)))))
CsipkeRózsa
Lehet, hogy újra lesz szénbányászat ? Megvettük négy milliárdért, megkapja Orbán-papa, jöhet az olcsó ázsiai munkás kitermelni a szenet.
Dr. Proktor
Bár már hallanám egy megújult közrádióban: " a fiúk a bányában dolgoznak"...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.