Régóta várt beszélgetés jött létre azzal, hogy Magyar Péter volt a vendége A Hard Talk Puzsér Róberttel szombati eseményén. A csaknem háromórás diskurzus tele volt erős kijelentésekkel.

Az Index által szemlézett beszélgetést Puzsér Róbert azzal kezdte, hogy „van körülötted egy politikai földindulás, de viszonylag keveset tudtunk meg a politikád tartalmáról”. „Ez nem igaz” – vágott közbe Magyar Péter, rámutatva: március 15-én elkezdte, április 6-án folytatta, legalább 15-20 pontban elmondta, hogy mi a véleménye az országról. Ezt követően Puzsér Róbert első kérdése az volt, hogy hol van az a pont, amelytől már nem fideszes Magyar Péter. A kérdezett erre az felelte: „Lehet, hogy még fideszes vagyok, mert Gulyás Geri azt mondta a Kormányinfón, hogy van 47 ezer forint tagdíjtartozásom, de én azt hittem, kirúgtak.”

Puccsot tervez Lázár János, és Rogánt távolítaná el a hatalomból – Ez az összeesküvéselmélet már a TISZA-nak is sok

Magyar Péter szerint Lázár János ügyesen helyezkedik és láthatóan kivár – Fotó: Facebook

A NER-ben eltöltött múltját felidézve Magyar Péter elárulta, hogy számára 2002 és 2006 meghatározó volt. 2002 azért, mert szerinte egy jó kormányzás után bukta el a választást a Fidesz, amely elfelejtett kampányolni, mert azt gondolhatták, hogy a jó kormányzás elegendő. Aztán 2006-ban jött az őszödi beszéd és a rendőri túlkapások, amikor ügyvédjelöltként védett barátokat, „képviseltem kilőtt szemű embert”.

Magyar Péter azzal folytatta, ahogy múlt az idő, a Fideszen belül egyre inkább arra trenírozták az embereket, hogy ha nem a Fidesz lesz, akkor jön Gyurcsány, majd később újabb ellenségképek érkeztek: Soros, Brüsszel és a migránsok. 2018-tól, amikor a volt felesége államtitkár lett, még inkább belelátott ebbe a világba, jelezte a kritikát befelé, majd a 2022-es választáson már befogott orral szavazott a Fideszre.

Puzsér Róbert ezután azt kérte, nevezzen meg három olyan közéleti történést, ami nagyon lecsapta nála a biztosítékot. Magyar Péter elsőként 2007-et említette, amikor „ellopták az áldozatoknak szánt pénzt”, a második, hogy 2021-ben viharveszély miatt lemondták az augusztus 20-i tűzijátékot, majd nem sokkal később leváltották a meteorológiai szolgálat vezetőjét. Magyar Péter felidézte, hogy ekkor írt egy felháborodott Facebook-posztot, amit állítása szerint több kormánytag is lájkolt, majd Palkovics László Varga Juditon keresztül küldött neki egy levelet. A harmadik pillanat, amikor Leslie Mandoki születésnapján Orbán Viktorral és Rogán Antallal együtt vett részt, ahol olyanokat hallott, amelyeknek a részleteit nem osztotta meg a közönséggel.

„Lázár János rövid távon veled puccsolja Rogán Antalt, hosszabb távon Orbán Viktort?” – dobott be egy összeesküvés-elméletet Puzsér Róbert. Magyar Péter ezt hallva elgondolkodott azon, hogy közzétesz egy közös fotót Lázár Jánossal azzal a leírással, hogy köszöni a támogatást. A Tisza alelnöke cáfolta az összeesküvés-elméletet, ugyanakkor Lázár János nyilatkozatára hívta fel a figyelmet, amiben a miniszter közölte, Magyar Péter korábbi munkájára nem tud rosszat mondani. „Nem terveztünk puccsot Lázár Jánossal. Sok mindent szeretnék, csak azt nem, hogy Lázár János legyen az ország miniszterelnöke, de láthatóan ügyesen helyezkedik, és kivár, hogy mi fog történni” – vélekedett Magyar Péter.

„A becsvágyad az első, vagy olyan elviselhetetlen az ország, hogy muszáj tenned valamit?” – kérdezte Puzsér. Magyar Péter erre azt felelte: ha becsvágyról lenne szó, akkor nem várt volna eddig, folyamatosan a politika közelében volt, „ha becsvágyról lenne szó, akkor volt pár lehetőségem, hogy becsekkoljak ebbe a világba”. Mint mondta, most leginkább egy alvásra vágyik, és arra, hogy a gyerekeivel találkozzon, nem tervez 24 óránál tovább. Arról beszélt, hogy bár van tizenöt csapattársa, megvannak az EP-képviselőjelöltjeik is, akik közül néhányan Debrecenben színpadra állnak, „de mindenki megmondta, hogy június 9-ig ez one man show”, ami fizikailag és lelkileg is megterhelő, ugyanakkor „a propaganda és az összes bohóc dolgozik azon, hogy egyre jobban élvezzem”.

Puzsér Róbert arra is kíváncsi volt, hogy mi szól Orbán Viktor személye mellett, és mi ellene, illetve Magyar Péter mit tartana meg a rendszerből, ha hatalomra kerülne. Magyar Péter kifejtette: „Orbán Viktor egy demokratikus hősnek indult 1988-ban. Meghatározó politikusnak indult, azzá is vált, egészen 1998–2002 közöttig, bár voltak utólag red flagek, akár a gazdasági életben, akár a politikai hatalomgyakorlást tekintve, de összességében az egész magyar politikai kínálatból kiemelkedett, mint egy fáklya, világított”.

Magyar szerint ha meg akarják érteni Orbán Viktort, 2002-ig kell visszamenni, mert akkor érte egy olyan ütés, hogy nem elég jól kormányozni, hanem meg kell szerezni a hatalom minden részét, le kell építeni a fékeket és ellensúlyokat, médiabirodalmat kell építeni, Machiavelli eszközeit használva kell kormányozni. Magyar Péter a következő változást a miniszterelnök személyiségében 2010-re tette, amikor jött a kétharmados győzelem, ám amikor Orbán kiment Brüsszelbe azzal, rossz helyzetben a gazdaság, és azt kérte, hogy engedjenek a maastrichti kritériumokból, rácsapták az ajtót úgy, hogy az összes déli államnak, akik azóta is Németországból élnek, megengedték a lazítást. Magyar szerint Orbán ekkor ment el Kelet felé új politikai szövetségeseket keresni, mert semmiképp sem akarta az IMF-et, „onnan datálom, hogy megváltozott a személyisége.”

„Orbán Viktornak valaha volt egy víziója, egy olyan víziója az országról, ami valamennyire őszinte volt” – fogalmazott a politikus, rámutatva: az más kérdés, hogy időközben lecserélte a szavazóit. Magyar Péter az Európa-politikájáról kifejtette: „Nem hiszek az európai egyesült államokban, egy szuperállamban, amiről sokan álmodnak Brüsszelben, Párizsban vagy a DK központjában. Európa akkor lesz erős, ha a tagállamok erősebbek, versenyképesebbek, és utána tudunk egy mélyebb integrációt csinálni, bővíteni.”

Magyar szerint nem azért léptünk be az EU-ba, hogy a belpolitikai vitáinkat Brüsszelben oldják meg, és abban sem hisz, hogy tehet olyat egy magyar EP-képviselő, hogy megszavaz olyan állásfoglalásokat, amikkel lehet, hogy belerúg Orbán Viktorba, vagy Tiborcz Istvánba, de ezzel „belerúg az egész magyar kis- és középvállalkozói szektorba, a magyar gazdákba, a szociális és egészségügyi intézményeinkbe.”

Magyar Péter kitért arra is, hogy „van egyfajta zsarolás és kettős mérce Brüsszel részéről”, ezt onnan is tudja, hogy ott dolgozott. ASargentini-jelentés pontjainak többségét „bullshitnek” nevezte, az európai parlamenti határozatok után pedig „a Hír TV és a köztévé azt zengi, hogy megtámadták Magyarországot”, erre pedig lehet belpolitikai kampányt építeni.

Sérti-e a magyarok szuverenitását, ha dollárok gurulnak az ellenzék kampányszámlájára? – kérdezte Puzsér Róbert. Magyar erre azt válaszolta: szuverenitási kérdés, hogy ne külföldi finanszírozása legyen a magyar pártoknak. „Én nem fogadok el semmilyen külföldi finanszírozást” – válaszolta Magyar Péter, megjegyezve: kérdés az is, hogy mi minősül annak például egy külföldön élő magyar állampolgár esetében. Ezzel kapcsolatban leszögezte: nem találkozott sem az amerikai nagykövettel, sem amerikai üzletemberekkel, azt pedig súlyos szuverenitási kérdésnek tartja, hogy van egy Szuverenitásvédelmi Hivatal, aminek az „elnöke Magyar Péterrel indítja első eljárását. Eddig nem tudom, mit csinált havi ötmillió forintért”. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz dolgozik amerikai kampánytanácsadókkal.

A Tisza alelnöke a beszélgetésben üzent Menczer Tamásnak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának, valamint Deutsch Tamásnak, a Fidesz európai parlamenti listavezetőjének is, amikor hangsúlyozta, hogy „nem vagyok háborúpárti”, senki nem háborúpárti, és ő is szigorú szabályozást szeretne a migrációval kapcsolatban.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Őrnagy: mert te tudod, eszelős idióta?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Olyan tökéletesen zavaros Ravaszul fidexes beütésű beszélgetés aminek célja az LNZki szavazók összezavarása,leszalámizása!
Van aki még L is hiszi!?
Olyan mézesmadzag...
A fidex pedig marad ami...
csak ennyi
barátilag
J,L.
Aki Én
@Őrnagy: mert te tudod, eszelős idióta?
Aki Én
@Őrnagy: ... a meg úgy van ahogy mondod, akkor mi a faszt reszkettek?
csak úgy....
@KisTehen: rádférne végre egy oktatás...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.