A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények.

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd – a húsvét és a karácsony mellett – a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott, pénteki közleménye szerint pünkösdkor három fontos eseményt ünnepelnek a keresztények: a Szentlélek eljövetelét, "mint Krisztus megváltó tettének gyümölcsét és beteljesítőjét", az egyház alapítását és az "egész világra kiterjedő missziós munka" kezdetét.

Ezt a három fontos eseményt ünnepeljük pünkösdkör

A csíksomlyói búcsúba tartó VII. Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklat résztvevői, köztük Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j2) a Kézdiszárazpatak és Kézdiszentkereszt közötti hegyen 2024. május 16-án. MTI/Kátai Edit

A Szentlélek kiáradásának bibliai leírása szerint az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte őket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatta meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával összekapcsolja a különböző nyelven beszélő embereket. Így született meg az első pünkösdkor az egyház.

A pünkösd előtti szombaton tartják a csíksomlyói búcsút, amely az összmagyarság legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepségei közé tartozik. Az idei évben az ünnepi szentmise szónoka Felföldi László pécsi megyés püspök lesz.

Pünkösdhétfőn az egyház a Boldogságos Szűz Mária, az egyház anyja liturgikus emléknapját ünnepli Ferenc pápa 2018-ban hozott döntésének megfelelően. Az emléknap célja, hogy "elősegítse az egyház anyai érzésének növekedését a lelkipásztorokban, a szerzetesekben és a hívekben, ezzel egyidejűleg növelje a hiteles Mária-ájtatosságot" – olvasható az MKPK közleményében.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Pünkösd
Szentlélek eljövetele
1biztos
Találkozni nem fogsz vele!
csak ennyi
barátilag
J.L.
DR PRÉDlKÁTOR
@vacsi: ... már én sem. Pedig minden galambban azt láttam kisgyerek koromban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.