A Nézőpont Intézet és a Mandiner együttműködésében szervezett, az európai parlamenti és önkormányzati választás eredményeit értékelő hétfői budapesti kerekasztal-beszélgetésen részt vevő elemzők egyetértettek abban, hogy a Fidesz-KDNP a vasárnapi választások egyértelmű győztese, országgyűlési választásokon ez az eredmény valószínűleg kétharmados többséget jelentett volna.

Elemzők: a Fidesz-KDNP a vasárnapi választások egyértelmű győzteseFotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője, ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány tudományos igazgatója és Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója részvételével megtartott rendezvényen elhangzott:

a magyar kormánypártoktól a ciklus közepén, háborús helyzetben, nehéz körülmények között rendezett választáson ez nagyon jó eredmény.

A választás bebizonyította, hogy Magyarország jobboldali ország – szögezték le.

Mráz Ágoston Sámuel a voksolást követően nyilvánosságra hozott modellszámításaikat ismertetve elmondta, hogy amennyiben ugyanez az eredmény országgyűlési választáson született volna, akkor – az egyéni választókerületi voksokat feltételezve – a Fidesz-KDNP 135, a Tisza Párt 45, a baloldali pártszövetség 10, míg a Mi Hazánk 8 mandátumhoz jutott volna, vagyis a kormánypártok ismét kétharmados felhatalmazást kaptak volna a választóktól.

Szánthó Miklós ehhez hozzáfűzte, hogy a mostani önkormányzati választások megnyerésével együtt a magyar jobboldal már 16 választási sikernél jár 1990 óta.

Az Alapjogokért Központ főigazgatója hozzáfűzte, hogy a magyar kormánypártok kontinentális szinten is a legjobb eredményt érték el.

Országos szinten a Fidesz-KDNP 47 százalékot ért el, amellyel felülmúlta a 2019-es önkormányzati választásokon elért eredményét és az összes vármegyében győzött, volt ahol 60 százalék feletti eredménnyel, a megyei jogú városokban is nagyon jól szerepelt, Budapesten pedig gyakorlatilag nem változott az öt évvel ezelőtti eredmény.

Hangsúlyozta, hogy mivel Budapest nem tekinthető jobboldali városnak, ezért a mostaninál jobb eredményt nem lehetett elvárni, és emlékeztetett, hogy a főpolgármester-választáson gyakorlatilag patthelyzet alakult ki, és ebből a szempontból nézve jó döntésnek nevezte Szentkirályi Alexandra visszalépését.

Szánthó Miklós nem látja Budapesten sem azt, amit Magyar Péter mondott, hogy "politikai földindulás" lenne Magyarországon.

Úgy fogalmazott, hogy az EP-voksoláson

"a baloldalt most új felállásban küldték a pályára", a baloldali szavazók most "az új baloldalra voksoltak", ami a Tisza pártot jelenti, a DK-MSZP-Párbeszéd 8 százalékos eredményét pedig úgy értékelte, hogy a "baloldal gyurcsányi ága" teljesen sikertelen.

Az EP-választásokból teljesen világosan látható, hogy a magyar választók a békepártiak mellett tették le a voksot – hangoztatta, hozzáfűzve, hogy európai szinten a baloldal vesztett mandátumaiból.

Az Európai Unióban a jobboldali blokk a néppárt után ma a második legnagyobb erőt jelenti – szögezte le.

Mráz Ágoston Sámuel elmondta, hogy amíg az ellenzék megosztott és a kormánypártok támogatottsága ilyen magas, addig minden választáson valószínűsíthető a Fidesz-KDNP kétharmados többsége.

A 2022-es országgyűlési választáson, amelyen a mostaninál jóval magasabb volt a részvétel, az együtt induló összellenzék kevesebb szavazatott kapott, mint most az EP-választáson a Fidesz-KDNP – hangsúlyozta.

A főpolgármester-választással kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a többség a regnáló főpolgármester ellen szavazott, és a kormánypártok közgyűlési eredménye a Momentum bejutásával sem változott volna, mert akkor a Tisza Párttól vett volna el egy mandátumot és nem a Fidesztől.

A fővárosi közgyűlési választásokat is egyértelműen a Fidesz nyerte meg – hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy ha Magyar Péter és a Fidesz is kitart amellett, hogy nem működik együtt az "óbaloldallal", akkor a főváros akár működésképtelenné is válhat.

Mráz Ágoston Sámuel az EP-választások összeurópai eredményének kapcsán úgy vélekedett, hogy azok segíthetnek abban, hogy elkerüljék az ukrajnai háború eszkalációját.

Ifj. Lomnici Zoltán szintén a Fidesz európai szinten is fölényes győzelmét, illetve a francia, a német és a spanyol jobboldal előretörését emelte ki.

A főpolgármester-választás szoros eredménye kapcsán az igazgató elhúzódó jogi procedúrára számít, illetve azt hangsúlyozta, hogy akik szembefordultak a Fidesszel, azok gyakorlatilag sehol sem tudtak győzni.

Szerinte a Mi Hazánk a közeljövőben még inkább radikalizálódni fog, és helyes döntésnek nevezte, hogy a mérsékelt jobboldal nem működik együtt vele.

Békés Márton részben személyi jellegű problémákkal, politikai, illetve hangulati elmozdulásokkal magyarázta, hogy a Fidesz néhány megyei jogú városban és pár kis- és közepes városban elveszített néhány polgármester-választást, ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy fölényes, nagy győzelmet arattak a kormánypártok, hiszen soha ennyien nem szavaztak EP-választáson a Fidesz-KDNP-re.

Magyar Péter pártjának előretörésével kapcsolatban "szuverenitásvédelmi" aggályait hangoztatta, szerinte nem lehet kizárni, hogy a Tisza Pártot külföldről finanszírozzák a "mikroadományokkal".

A kétmillió szavazó, a megnyert polgármesteri és közgyűlési helyek kellő erőt adhatnak a Fidesznek a szuverenitás megvédéséhez – hangsúlyozta.

"Az árnyékkormányból árnyékellenzék lett, Gyurcsányékat kirakták az ellenzék éléről, a DK amely előrehozott választásokat akart, csúnyán leszerepelt" – tette hozzá.

A Fidesz már 14 éve példátlan felhatalmazással rendelkezik, és ezzel szemben a baloldal nem tud alternatívát felmutatni – hangoztatta.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sándorbence
a kerek asztal beszélgetésen lehet a ner farkát állandóan nyalogatni amit meg
is tesznek naponta a narancsszerkósok
de itt van egy másik vélemény is ami tegnap a pofájukon is látszott
" A FIDESZ 2006 óta nem ért el ilyen rossz eredményt, és EP választáson még soha nem ért el ilyen alacsony százalékot. Mindezt közpénz milliárdokat elégetve, hazug háborús pszichózist, megfélemlítést és sokezres zsoldoshadsereget alkalmazva "
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
@sándorbence: De ezt dicsőségként nyomják le a híveiknek a gigáján. Éssss lenyelik.
sándorbence
@Horizont: bezony és az orbáni libkányokba sok minden belefér ezt
látjuk már 14 éve
jáger laszló
Ezt a 6almas fidexes győzelmet az EU-ban szinte észre sem veszik illetve másként értékelik!
csak ennyi
barátilag
J.L.
mackoka46
Megint megszavazták az emberek saját maguk és az ország kifosztását.
simmering73
A választás bebizonyította, amit mások már előre vetítettek, hogy Magyar sikeresen megosztja az ellenzéket, ezzel biztos kudarcra ítélve őket. Amúgy a fidesz második legrosszabb szereplése volt az EP választáson. Tehát a nemzethy budi repedezése elkezdődött.
www.kepfeltoltes.eu/images/2024/06/11/387fidesz_budi.jpg
Aki Én
,,nincs egyetlen fideszes vezető, háttérember vagy gazdasági szereplő sem, aki hitelt adna most a sikerpropagandának: a rendszer inkább látja kudarcnak a történteket, akkor is, ha a nyilvánosság előtt erről nem nagyon fognak beszélni"

24.hu/belfold/2024/06/10/torok-gabor-nincs-egyetlen-fideszes-vezeto-sem-aki-most-hitelt-adna-a-sikerpropagandanak/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.