Szabad Demokraták Szövetsége = liberalizmus + európaiság + tolerancia + ésszerű politizálás + minden, ami jó. Hosszú éveken át ez volt az a képlet, amiben párszázezer ember valóban úgy hitt, mint egy matematikai igazságban.

Szabad Demokraták Szövetsége = homoszexuálisok, cigányok, drogosok, zsidók, kapitalisták + minden, ami rossz. Egy másik képlet, mely szintén sokak fejében axiómaként él. „Mi lenne, ha betiltanánk az SZDSZ-t, majd egy egészséges lendülettel végérvényesen kitakarítanánk őket a közéletből, a médiából, a pénzvilágból, a föld alól és a föld fölül, a szülőszobákból és az iskolákból, és mindenhonnan, ahol emberek élnek, ahová a kor elpusztíthatatlannak látszó pestise, a neobolsevizmus beférkőzött.” – őrjöngött 1995-ben Bencsik András. Írása akkor igencsak kiverte a biztosítékot számos jobboldali politikusnál és értelmiséginél, akik határozottan visszautasították ezt a hangnemet. 

Sok idő telt el azóta. Ha ilyen durván nem is írják le, de nagyjából ez a vélekedés mára szinte általánossá vált: nem csak a radikális jobboldalon, de még a szocialisták körében is (mínusz bolsevikozás). Ám a paradox helyzet az, hogy végül a „nemzetietlen” SZDSZ-t mégsem a „nemzeti” oldal győzi le. Sőt: éppen a jobboldali radikalizmus az, ami még mindig életben tartja őket. Az SZDSZ a létét köszönheti annak a gyűlöletnek, mely az SZDSZ nemlétét kívánja – mert ez a fenyegetés az utolsó érv, hogy miért szavazzon valaki rájuk. (Különben jönnek az árpádsávosok, ugye…)

Nem kell sátáninak lefesteni az SZDSZ-t: mert nem csak, hogy közel-távol nem az, de az egésznek értelme sincs. A párt éppen elég korrupt, képmutató, gyenge és dilettáns ahhoz, hogy még korábbi legelszántabb támogatói is elforduljanak tőle. Nem a gyűlölködő jobboldali radikálisok antidemokratikus támadásai (a Jobbik legutóbb a párt betiltását kezdeményezte!), hanem a mérsékelt baloldali pártok demokratikus versengése teheti sírba őket. Hiszen a hitelességét teljesen elvesztett SZDSZ mostanra három politikai formáció halálos szorításába került: az MSZP, az MDF és a Lehet Más a Politika-Humanista Párt folyamatosan szívják el egykori szavazótáborát.

*

Akik a szélsőjobboldal elleni határozott kiállás miatt szavaztak az SZDSZ-re, azok számára már sokkal vonzóbb az MSZP. Erősebb, nagyobb, határozottabb. Az SZDSZ addig emeli a tétet a Jobbikkal való riogatással, amíg mindent elveszít: hiszen ha minden áron meg kell akadályozni a szélsőjobb áttörését, akkor a parlamentbe biztosan bejutó MSZP-re kell szavazni, és nem szabad kockáztatni. Ráadásul Gyurcsány jó érzékkel vette észre, hogy az „antifasizmus” lehet a leamortizálódott szocialisták utolsó mozgósító ereje és kommunikációs fegyvere. Így 2008-tól gyorsan rá is telepedett minden, eredetileg civil vagy SZDSZ-közeli demonstrációra. 

Ha valaki a piacpártiság, az adócsökkentés és a reformok ígérete miatt szimpatizált a Szabad Demokratákkal, akkor is bőven lehetett oka a csalódásra. Most a magyar politika nagy taktikusa, Dávid Ibolya húzza el az orruk előtt a mézesmadzagra kötözött Bokros Lajost. S ki tudja, talán sikerrel. Az ijedtség mindenesetre nagy: Magyar Bálint a Népszabadságban már egy SZDSZ-MDF pártszövetség ajánlatával is előjött. Ez csak egyet jelent: a baj óriási, a ház ég, lángol.

Ráadásul van egy harmadik, túlzottan alábecsült ellenfele is a Szabad Demokratáknak. Míg a Humanista Párt általánosságban az összes parlamenti párt ellen, addig a vele szövetséges Lehet Más a Politika nagyon erőteljesen az SZDSZ ellenében pozícionálja magát. Nem véletlenül: potenciális szavazóbázisuk – a belvárosi alternatív szórakozóhelyek fiatal közönsége és az idealista baloldali értelmiségiek – szinte teljesen azonos. Az LMP+HP minden téren előnyben van a Szabad Demokratákhoz képest – fiatalabbak, szimpatikusabbak, hitelesebbek –, ráadásul a Gallup szerint már be is előzték őket…

*

Ez a helyzet most, így várja az SZDSZ június 7-ét és a csúfos bukást. A csalódott szimpatizánsoknak jó hír, hogy a hasonló ügyeket képviselő pártokból a kínálat viszonylag nagy: kedvükre válogathatnak!

(A szerző a Konzervatórium főszerkesztője)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
logim
Remélem örökre eltűnik a történelem sűllyeszőjében az általa képviselt neoliberális politikájával, és a népvesztő politikusaival együtt!!!
antjud
Az utóbbi időkben,mint a "TV"-ben mint az internetes oldalakon megjelennek cikkek,hírek amik az SZDSZ_t MSZP-t ostorozzák érdekes módon....1 éve még nem így működött...........Mindenki látja hogy kormányváltás lesz ma gagyiadóktól elkezdve.......................Ja persze az új kormány fogja pénzelni az un "kereskedelmi adókat...Pl az RTL klub aki a Heti H.Szutyokjával butítja az amúgy is butákat..Kormányvváltás az lesz,de rendszerváltás mikor????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????,
Edy Andre
@antjud: Majd ha ideérnek a Szíriuszról a magyarok ősei. Magyar égre magyar ufót!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.