A magyar felnőtt lakosság háromnegyede bárkinek odaadná halála esetén szerveit, addig a társadalom hat százaléka ezt semmilyen formában nem tartja elképzelhetőnek.

Forrás: twice.hu
Feltöltő: roberto
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
zia
@Koronix: 18 év alatti halálozásnál a szülők beleegyezése szükséges! Ezért is becsülöm azokat, akik elhunyt gyermekük szerveit felajánlják!

18 év felett az elhunyt hozzátartozója tiltakozhat a szervek kivétele ellen.....jogában áll, ki-ki hite szerint cselekszik.

ugyeugye
@roberto: értettelek.
vannak, akik idegenkednek a gondolattól is, hogy valamelyik szervük nélkül temetik el őket. Attól félnek, h nem tudnak feltámadni.
ariel
2008-ban az FN-ről lementettem egy cikket, bemásolom egy részletét:
- Biztos emlékszünk még rá, mikor az orvosokat kötelezték arra, hogy minden betegéről, annak betegségéről és kezeléséről jelentést küldjön az OEP-nek.
Sok háziorvos tiltakozott, ezt megtagadta, a betegek személyi jogainak megsértésére, alkotmány ellenességre hivatkozva. Ennek szükségességét azzal magyarázta a politika az idő tájt, hogy az OEP visszaélések sorozatát találta a finanszírozás területén: pl. egy beteg 7 szer halt meg, ugyan ennyiszer boncolták fel és ugyan ennyiszer fizetett utána az OEP, vagy volt olyan férfi, /nem tévedés! / aki kétszer szült és az OEP ugyan ennyiszer fizette utána a szülészeti költségeket. Az alkotmányellenesség „kivédésére” elmondták, hogy ezeket az adatokat egy központi számítógépen gyűjtik össze, amihez „illetéktelenek” nem férhetnek hozzá!!. Így az az orvos, aki ennek a kötelezettségének nem tesz eleget „megtorlásra” számíthat.
- Aztán ez odáig fajult, hogy a gyógyszertárak a gyógyszert sem adhatták ki addig, amíg a receptre rá nem került a betegség kódja.
- Következő felvonás, hogy ország szerte jelentős korházi osztályokat szüntettek meg
– szintén gazdaságosságra hivatkozva - és más korházakat kiemelt szintre minősítettek.
- Most emelkedtek a már eddigiekben is megfizethetetlen gyógyszer árak 350 %-ot, ami a lakossági halálozások számát minden bizonnyal jelentősen meg fogja emelni.

- Jelenleg a „magántőkét „ akarják bevinni az egészségügybe !!!
Hivatkozási alap: „reform, pénz, pénz, nyereség !!! „

Elgondolkodtunk-e azon, hogy ezekkel az intézkedésekkel minek a lehetőségét teremtette meg a kormány?
Nem vagyok rosszindulatú, nem állítom, hogy az alább leírtak végrehajtására születtek ezek az intézkedések, csak azt állítom, hogy a jelen intézkedések hátterében lehetőség van életre hívni Robin Cook: KÓMA című regényének magyar változatát !
- Ebben az anyagias, etikátlan, hatalom éhes és hajhász politikában melyik párt, melyik ember méltó felvállalni, - szavahihetően, felelőséget vállalni – azért, hogy ezen intézkedések melegágyában nem indul be az „EMBERI SZERVKERESKEDELEM” fekete piaca !?!?
ami ma a lehető leggazdaságosabb „iparág”!

- A kiemelt korházak magán kézbe adásával nincs kellő állami kontroll, megszűnik az állami felelőségvállalás, -marad az „üzletpolitika”-
- A „mesterségesen elsorvasztott” korházak kénytelenek a betegeik egyrészét a kiemelt korházakba utalni.
- Az orvosoknak jelentési kötelezettsége van a betegeik egészségi állapotáról. Olyan szinten, hogy még a kiváltandó receptről is lehet ellenőrizni ezt.
- A beteg minden adatát egy központi szerveren tárolják: név, születési dátum, TAJ szám, elvégzett kezelések, gyógyszerezés. / fizet-e TB.-t, nyugdíjas-e, TB mennyit finanszíroz a betegre./
Kit minősít a kormány, vagy az egészségügy illetékesnek a szerver adatainak hozzáféréséhez?
Bármennyire is hivatalosnak és biztonságosnak mondott intézkedéseket mennyire nem lehet kijátszani? Mert ha valami „csoda folytán mégis,” akkor még a beteg kiemelt korházba érkezése előtt a számítógépes adatbázisból nagy valósínűséggel kiolvasható, hogy melyik beteg melyik szerve alkalmas egy másik beteg transzplantációjára.
/- Most sokan azt mondják, hogy ez lehetetlen, mert a betegnek még életében nyilatkozni kell arról, hogy halála esetén felhasználhatják-e a megfelelő szerveit transzplantációs célra.
- valóban így kéne működni a dolognak legálisan, ... de ... van egy olyan gyakorlatunk,
hogyha a beteg életében nem rendelkezik arról, hogy NEM használhatják fel, akkor a nem
rendelkezés hiányát hallgatólagos beleegyezésnek veszik. Igazából nem a transzplantáció
lehetőségével van a baj, hanem az ezzel való VISSZAÉLÉS –sel.
- másodsorban, ha a korházban meghal a szeretett hozzátartozónk, kinek jutna eszébe, hogy
„leltározzon” benne. A nélkül pedig úgy sem szerez tudomást róla a gyászoló család.
gondolkodo
@ugyeugye: Sajnos, sokszor csak áttételesen saját döntésük.
Saját döntésük, hogy olyan vallást választottak, amelyik nem csak ezt, hanem pl. a vérátömlesztést is egyértelműen tiltja.
Akkori döntésüket pedig már nem tudják/akarják megváltoztatni.
Mivel elismert, állami pénzzel támogatott egyház hívőiről van szó, döntésüket kötelező éervénnyel kell figyelembe venni a dokiknak!
rodeokutya
Ha a családomnak nincs rá szüksége tőlem azt csinálnak amit akarnak!
charlie
Ez úgy volna szerintem fer, hogyha valaki megtiltja, tiltsa, de akkor ő se kapjon...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.