A magyar felnőtt lakosság háromnegyede bárkinek odaadná halála esetén szerveit, addig a társadalom hat százaléka ezt semmilyen formában nem tartja elképzelhetőnek.

Forrás: twice.hu
Feltöltő: roberto
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
roberto
Én is teljes mértékben támogatom. És nem értem azokat akik nem értenek vele egyet, amikor egy életet menthetnek meg vele.
zia
Természetesen nem ellenezném, ha bárkin segíthetek halálom után..........
Az más kérdés, hogy használhatóak-e még ezek az elhasznált szervek.....
ugyeugye
@roberto: viszont tiszteletben kell tartani a döntésüket.

én is a potenciális adományozók táborába tartozom
roberto
ugyeugye: természetesen tiszteletben tartom, csak nem értem.
cadmagician
nem ugy van a törvény, hogy ha nem tiltod, akkor szo nélkül felhasználhatják?
cadmagician
na ott is van:
Hazánkban a hivatalos jogszabályok alapján a szervadományozással kapcsolatban az ún. „feltételezett beleegyezés” elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén szerveit, szöveteit felhasználják szervátültetés céljára, akkor feltételezhető az illető beleegyezése és a szervek eltávolítása elvégezhető.
gesa
Atya gatya! Hogy éljek a túlvilágon a szerveim nélkül?:)))))))))))
Koronix
@cadmagician: de, tudtommal igen. ehhez képest meg szokták kérdezni a hozzátartozókat és akkor sokan nem engedélyezik. érthetetlen.
ariel
Ha tisztességesen működhetne a dolog akkor én sem látnék benne kivetni valót.
De itt tisztesség? ...
Igen csak alkalmas vállalkozás lenne /nagyon finoman szeretnék fogalmazni, ezért példálózok/ pl. egy gyógyitható beteget nem gyógyitok meg, abba a tudatba hagyom, hozom, hogy ő halálos beteg, de kezeljük amennyire lehet.
Feküdjön be a korházba a kezeléshez, de hát ennyit tehettünk érte ...
A gyászoló család a szeretett hozzátartozójában nem fog "leltározni", hogy a korházban mit találtak transzplantációra alkalmasnak és azt eltávolították, a többi benne maradt ...
Olcsóbb a beteget megölni, mint meggyógyítani... , sőt, a gyógyításért a TB fizet, a szervátültetésért /transzplantációért/ a TB-nek fizetnek, nem is keveset.
Ez és az eutanázia a gyilkosságok törvényesített formája. Szavazzuk csak meg bátran, ha azt akarjuk, hogy törvényes keretek között írtsák a magyart, sőt s saját életünk és szerveink kiárúsításával hatalmas haszonszerzéshez juttassuk az életünk rablóit.
Orvosi vonalon a szervátültetés, a szerv kereskedelem a leg kifizetődöbb üzletág.
zia
@Koronix: 18 év alatti halálozásnál a szülők beleegyezése szükséges! Ezért is becsülöm azokat, akik elhunyt gyermekük szerveit felajánlják!

18 év felett az elhunyt hozzátartozója tiltakozhat a szervek kivétele ellen.....jogában áll, ki-ki hite szerint cselekszik.

ugyeugye
@roberto: értettelek.
vannak, akik idegenkednek a gondolattól is, hogy valamelyik szervük nélkül temetik el őket. Attól félnek, h nem tudnak feltámadni.
ariel
2008-ban az FN-ről lementettem egy cikket, bemásolom egy részletét:
- Biztos emlékszünk még rá, mikor az orvosokat kötelezték arra, hogy minden betegéről, annak betegségéről és kezeléséről jelentést küldjön az OEP-nek.
Sok háziorvos tiltakozott, ezt megtagadta, a betegek személyi jogainak megsértésére, alkotmány ellenességre hivatkozva. Ennek szükségességét azzal magyarázta a politika az idő tájt, hogy az OEP visszaélések sorozatát találta a finanszírozás területén: pl. egy beteg 7 szer halt meg, ugyan ennyiszer boncolták fel és ugyan ennyiszer fizetett utána az OEP, vagy volt olyan férfi, /nem tévedés! / aki kétszer szült és az OEP ugyan ennyiszer fizette utána a szülészeti költségeket. Az alkotmányellenesség „kivédésére” elmondták, hogy ezeket az adatokat egy központi számítógépen gyűjtik össze, amihez „illetéktelenek” nem férhetnek hozzá!!. Így az az orvos, aki ennek a kötelezettségének nem tesz eleget „megtorlásra” számíthat.
- Aztán ez odáig fajult, hogy a gyógyszertárak a gyógyszert sem adhatták ki addig, amíg a receptre rá nem került a betegség kódja.
- Következő felvonás, hogy ország szerte jelentős korházi osztályokat szüntettek meg
– szintén gazdaságosságra hivatkozva - és más korházakat kiemelt szintre minősítettek.
- Most emelkedtek a már eddigiekben is megfizethetetlen gyógyszer árak 350 %-ot, ami a lakossági halálozások számát minden bizonnyal jelentősen meg fogja emelni.

- Jelenleg a „magántőkét „ akarják bevinni az egészségügybe !!!
Hivatkozási alap: „reform, pénz, pénz, nyereség !!! „

Elgondolkodtunk-e azon, hogy ezekkel az intézkedésekkel minek a lehetőségét teremtette meg a kormány?
Nem vagyok rosszindulatú, nem állítom, hogy az alább leírtak végrehajtására születtek ezek az intézkedések, csak azt állítom, hogy a jelen intézkedések hátterében lehetőség van életre hívni Robin Cook: KÓMA című regényének magyar változatát !
- Ebben az anyagias, etikátlan, hatalom éhes és hajhász politikában melyik párt, melyik ember méltó felvállalni, - szavahihetően, felelőséget vállalni – azért, hogy ezen intézkedések melegágyában nem indul be az „EMBERI SZERVKERESKEDELEM” fekete piaca !?!?
ami ma a lehető leggazdaságosabb „iparág”!

- A kiemelt korházak magán kézbe adásával nincs kellő állami kontroll, megszűnik az állami felelőségvállalás, -marad az „üzletpolitika”-
- A „mesterségesen elsorvasztott” korházak kénytelenek a betegeik egyrészét a kiemelt korházakba utalni.
- Az orvosoknak jelentési kötelezettsége van a betegeik egészségi állapotáról. Olyan szinten, hogy még a kiváltandó receptről is lehet ellenőrizni ezt.
- A beteg minden adatát egy központi szerveren tárolják: név, születési dátum, TAJ szám, elvégzett kezelések, gyógyszerezés. / fizet-e TB.-t, nyugdíjas-e, TB mennyit finanszíroz a betegre./
Kit minősít a kormány, vagy az egészségügy illetékesnek a szerver adatainak hozzáféréséhez?
Bármennyire is hivatalosnak és biztonságosnak mondott intézkedéseket mennyire nem lehet kijátszani? Mert ha valami „csoda folytán mégis,” akkor még a beteg kiemelt korházba érkezése előtt a számítógépes adatbázisból nagy valósínűséggel kiolvasható, hogy melyik beteg melyik szerve alkalmas egy másik beteg transzplantációjára.
/- Most sokan azt mondják, hogy ez lehetetlen, mert a betegnek még életében nyilatkozni kell arról, hogy halála esetén felhasználhatják-e a megfelelő szerveit transzplantációs célra.
- valóban így kéne működni a dolognak legálisan, ... de ... van egy olyan gyakorlatunk,
hogyha a beteg életében nem rendelkezik arról, hogy NEM használhatják fel, akkor a nem
rendelkezés hiányát hallgatólagos beleegyezésnek veszik. Igazából nem a transzplantáció
lehetőségével van a baj, hanem az ezzel való VISSZAÉLÉS –sel.
- másodsorban, ha a korházban meghal a szeretett hozzátartozónk, kinek jutna eszébe, hogy
„leltározzon” benne. A nélkül pedig úgy sem szerez tudomást róla a gyászoló család.
gondolkodo
@ugyeugye: Sajnos, sokszor csak áttételesen saját döntésük.
Saját döntésük, hogy olyan vallást választottak, amelyik nem csak ezt, hanem pl. a vérátömlesztést is egyértelműen tiltja.
Akkori döntésüket pedig már nem tudják/akarják megváltoztatni.
Mivel elismert, állami pénzzel támogatott egyház hívőiről van szó, döntésüket kötelező éervénnyel kell figyelembe venni a dokiknak!
rodeokutya
Ha a családomnak nincs rá szüksége tőlem azt csinálnak amit akarnak!
charlie
Ez úgy volna szerintem fer, hogyha valaki megtiltja, tiltsa, de akkor ő se kapjon...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.