Fennáll annak a veszélye, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök NATO-területek elfoglalásával próbálkozhat, ha úgy ítéli meg, hogy az atlanti szövetség nem merné megkockáztatni a katonai válaszlépést – mondta pénteken Londonban az európai NATO-erők brit főparancsnok-helyettese.

Sir Adrian Bradshaw tábornok, aki a Royal United Services Institute (RUSI) nevű brit stratégiai kutatóintézet szakmai rendezvényén beszélt, a lehetőségek közé sorolta, hogy Putyin "álcázott támadásokkal" próbálhatja megbénítani a NATO döntéshozatali mechanizmusát, arra számítva, hogy a tagországok nem tudnak egyetértésre jutni a válaszlépések mikéntjéről.

Sir Adrian szerint – akinek szavait a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap online kiadása idézte pénteken – a NATO katonai irányítása tart egy ilyen jellegű orosz fellépéstől, amelyet Moszkva úgy tervezhet meg, hogy ne váltsa ki feltétlenül a szövetség kollektív védelmi kötelezettségéből eredő válaszadást.

Bradshaw tábornok szerint ugyanakkor Oroszország hagyományos katonai erőt is bevethet NATO-területek elfoglalására, abban bízva, hogy a konfliktus eszkalálódásának fenyegetése megakadályozhatja az érintett országok területi integritásának helyreállítását célzó válaszlépéseket. Ehhez járul az a kockázat is, hogy Oroszország "elszámítja magát", és ez stratégiai léptéket öltő konfliktushelyzetet eredményez.

"Bármennyire valószínűtlennek tartjuk is jelenleg ennek bekövetkeztét, (e kockázat) fenyegetést jelent puszta létünkre" – fogalmazott a brit tábornok.

A minap Michael Fallon brit védelmi miniszter is hasonló aggályokat fogalmazott meg.

Fallon, aki a The Daily Telegraph és a másik nagy konzervatív brit napilap, a The Times újságíróinak nyilatkozott a héten, kijelentette: attól tart, hogy Putyin kibertámadásokkal, beszivárgó álcázott katonai alakulatokkal, propaganda-hadviseléssel próbál etnikai feszültségeket szítani elsősorban a NATO-tag balti köztársaságokban.

Az orosz elnök "ugyanazokkal a felforgató módszerekkel" tesztelheti a NATO elkötelezettségét, amelyeket a Krímben és Kelet-Ukrajnában is alkalmazott – tette hozzá.

"Ez nagyon is valós és jelen idejű veszély (...) Ha megnézzük a légi és a haditengerészeti aktivitást, (Putyin) tavaly is egész évben a NATO-t tesztelte" – mondta a brit védelmi miniszter.

Arra a kérdésre, hogy Nagy-Britannia és NATO-szövetségesei készek lennének-e fegyveres konfliktusra is Oroszországgal, Fallon azt mondta: a NATO-nak készen kell állnia bármilyen formájú orosz agresszió visszaverésére.

A brit védelmi miniszter kijelentéseit az orosz külügyminisztérium szóvivője "abszolút elfogadhatatlannak" nevezte, és a brit sajtó idézete szerint kijelentette, hogy Oroszország semmilyen módon nem fenyegeti a balti köztársaságokat.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
valóban elég veszélyes ez a próbababa, Orbán bepróbálkozik, hátha bennünket nem támad meg ez a f@szfej, utána meg kapunk egy szép kis atombombát, akarom mondani atomerőművet az amcsiktól, mert ugye olyan jó szövetségeseik voltunk.
Nyilván a satufejűek továbbra is a ruszkikat fogják támogatni.
Aki meg nem, az nyugodtan távozhat is a Gulagra.
Nagyon Jó barát ám a Putyin elvtárs, sokszor bebizonyította a mocskos fajtája.
pensionar
pbalalge ur, az amerikai atombonbatol nem felsz???ok hasznaltak eloszor es gondolom nem utoljara, ahogy a DREZDAI szonyegbobazast amerika, anglia, nem putinek hasznaltak.Tudom a szolga vedi a gazdajat de megis van tortenelem is.En ugy tudom minden oroszorszag hataros allamba amerikai tamaszpontok leteznek, sot LENYELOTSZAGBA, CIA titkos kinzohelyeket tartott fent, es nem putin!!!GONDOLKOZ HAVER, IGAZ DOLAR NELKUL.
Anna Mária
@pensionar: Át tudnád esetleg tenni helyesírásba az érdekfeszítő gondolataidat? :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.