A berlini kancellári hivatalban egyeztetnek a német koalíciós pártok vezetői a migrációs válság kezeléséről vasárnap. A megbeszélés célja a hetek óta tartó viták lezárása. Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke és Horst Seehfoer bajor kormányfő, a testvérpárt CSU elnöke már szombat este hosszú megbeszélést folytatott.

A kancellár és a szövetségi kormány menekültpolitikáját élesen bíráló bajor miniszterelnök öt órán keresztül, éjfélig tárgyalt. Erről csak annyi szivárogott ki, hogy a vita konstruktív és tárgyilagos volt.

Vasárnap délelőtt Sigmar Gabriel alkancellárral, a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnökével folytatják az egyeztetést, amelyen a kormánypártok több más politikusa is részt vesz.

Nem a családegyesítés a legnagyobb baj

A CSU vasárnapig adott haladékot a szövetségi kormánynak a menekültpolitika módosítására. A bajor konzervatívok elsősorban a menedékkérők beáramlásának korlátozását, egy felső határ kijelölését, valamint tranzitzónák kialakítását és a családegyesítés lehetőségének szűkítését követelik.

Angela Merkel támogatja a tranzitzónák ügyét, a felső határ kijelölését viszont elveti. Úgy véli, nem lehet pontosan tudni, hol van a befogadóképesség határa, az pedig súlyos hitelvesztéshez vezetne, ha mégis kijelölnének egy ilyen limitet, a menekültek, menedékkérők száma pedig átlépné azt.

A menekülthullámot különben sem lehet nemzetállami szintű intézkedésekkel feltartóztatni – fejtette ki a kancellár számos alkalommal.

Az SPD ebben egyetért a kancellárral, a tranzitzónák intézményét viszont elutasítja, helyette úgynevezett beutazási központok létrehozását javasolja. Az elképzelés szerint a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkező embereknek ezekben a kisebb, az országban minden régiójában felállítandó intézményekben kellene regisztrálniuk magukat, és ha ezt nem teszik meg, hátrányos megkülönböztetésben lesz részük a menekültügyi ellátásban és eljárásban.

Az SPD a családegyesítés lehetőségének korlátozását sem támogatja, alkotmányjogi fenntartásokra hivatkozva. Szakértők szerint szülők és kiskorú gyermekek alkotta, úgynevezett magcsaládra vonatkozó családegyesítés nem is tartozik a legégetőbb gondok közé abban az értelemben, hogy annak révén gyorsan még tovább emelkedhet a menekültek száma, mert az eljárás igen körülményes és nagyon hosszadalmas.

Nyílt fenyegetés

A kancellári hivatalban elkezdődött tárgyaláson a legnagyobb vita a menedékkérők beáramlásának korlátozása körül alakulhat ki, és a CSU ebben az ügyben a találkozó előtt tovább növelte a kancellárral kifejtett nyomást. Hans-Peter Uhl, a párt vezető belügyi szakpolitikusa nyíltan megfenyegette Angela Merkelt, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című lapnak azt mondta, hogy

ha Merkel nem zárja le a határt, nem marad kancellár.

A politikus úgy vélte, "sor kerül a határ lezárására, Angela Merkellel, vagy Angela Merkel nélkül".

Korábban a CSU-ból és a CDU-ból is jelezték, hogy a kormányt a menekültáradat korlátozására felszólító határozattervezetekkel készülnek a pártszövetség parlamenti (Bundestag-) frakciójának keddi ülésére, de azt is jelezték, hogy ezeket a kezdeményezéseket a szombat-vasárnapi egyeztetések eredményétől teszik függővé.

A frakció belügyi szakpolitikusai szerint adottak a törvényi feltételek ahhoz, hogy az úti okmányok vagy vízum nélkül érkező emberektől megtagadják a belépést a bajor-osztrák határon, ahol a balkáni migrációs útvonal eléri Németországot.

Egymillióan érkezhetnek

A FAS szerint a CSU részéről igyekeztek rávenni a kancellárt arra, hogy rögtön a vasárnapi találkozó elején tegye világossá Sigmar Gabriel számára, hogy ezentúl ismét érvényesítik a határon a hatályos jogszabályokat, vagyis a hatóságok nem tűrik el többé a határsértést.

A lap szerint maga a kancellár is kilátásba helyezte a határ lezárását a nyugat-balkáni migráció által érintett államok vezetőinek múlt vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján. Angela Merkel a résztvevők elmondása alapján ultimátumot intézett a többi kormány-, illetve államfőhöz.

Itt és most "meg kell állapodnunk az intézkedésekről, hogy ne kelljen lezárnunk a határokat" – mondta a német kancellár.

Angela Merkel azt is elmondta, hogy az idén egymillió menedékkérő érkezhet Németországba. A kancellár ezzel módosította kormánya 800 ezer menedékkérő érkezéséről szóló hivatalos prognózisát. A kormány egyik szóvivője a beszámolóra reagálva közölte, hogy továbbra is az augusztusban kiadott előrejelzés érvényes.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

troppauerhumer
@agnes200:Márbocsánat ,de ugye egy:"szőkenőhöz"van szerencsém?
Merkel kifejezetten a szíriai menekülteket helyezte előtérbe és nem a menekültáradatot kihasználó albán,koszovói és más hasonszőrű népekre akik valóban gazdasági menekültek,ezért kell most szűrni és visszatoloncolni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
enslaved
@Freewolf: Előbb vagy utóbb mindenki ráébred erre, de inkább előbb kellene.
Butautáló
@enslaved: Mit zörögsz itt faszikám? Ki szólt hozzád?
enslaved
@Butautáló: " Hát Hümérkém, szívesen elhallgatnám én a verseidet egy egész fedélzetnyi összevert Fideszes tetején állva" Faszikám, értelmezni azért tudsz a saját soraid között?
Butautáló
@enslaved: Nem szükséges a sorok közt keresgélni Fitymaszos módra, ez a mondat egyértelmű az értelmesebbének és lefogadom, hogy Hümér vagy a Volvós egyből megértette! Neked nem ment de sebaj! Sajnos a sok pénz, drága autó és a fidesszopás együtt sem jelent egyet egy icipici kultúrával!
kamazuka
A németek egyszer már tanúbizonyságát adták,hogy igenis lehet hatalmat adni és országvezetést bízni, egy beteg emberre.

Nem tanúltak!

Ébresztő!
verőce21
Európa invázió alatt áll, és az invázió elszenvedői, az európai polgárok azt látják, hogy vezetőik, "parancsnokaik” tökéletesen alkalmatlanok feladatuk ellátására.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.