A berlini kancellári hivatalban egyeztetnek a német koalíciós pártok vezetői a migrációs válság kezeléséről vasárnap. A megbeszélés célja a hetek óta tartó viták lezárása. Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke és Horst Seehfoer bajor kormányfő, a testvérpárt CSU elnöke már szombat este hosszú megbeszélést folytatott.

A kancellár és a szövetségi kormány menekültpolitikáját élesen bíráló bajor miniszterelnök öt órán keresztül, éjfélig tárgyalt. Erről csak annyi szivárogott ki, hogy a vita konstruktív és tárgyilagos volt.

Vasárnap délelőtt Sigmar Gabriel alkancellárral, a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnökével folytatják az egyeztetést, amelyen a kormánypártok több más politikusa is részt vesz.

Nem a családegyesítés a legnagyobb baj

A CSU vasárnapig adott haladékot a szövetségi kormánynak a menekültpolitika módosítására. A bajor konzervatívok elsősorban a menedékkérők beáramlásának korlátozását, egy felső határ kijelölését, valamint tranzitzónák kialakítását és a családegyesítés lehetőségének szűkítését követelik.

Angela Merkel támogatja a tranzitzónák ügyét, a felső határ kijelölését viszont elveti. Úgy véli, nem lehet pontosan tudni, hol van a befogadóképesség határa, az pedig súlyos hitelvesztéshez vezetne, ha mégis kijelölnének egy ilyen limitet, a menekültek, menedékkérők száma pedig átlépné azt.

A menekülthullámot különben sem lehet nemzetállami szintű intézkedésekkel feltartóztatni – fejtette ki a kancellár számos alkalommal.

Az SPD ebben egyetért a kancellárral, a tranzitzónák intézményét viszont elutasítja, helyette úgynevezett beutazási központok létrehozását javasolja. Az elképzelés szerint a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkező embereknek ezekben a kisebb, az országban minden régiójában felállítandó intézményekben kellene regisztrálniuk magukat, és ha ezt nem teszik meg, hátrányos megkülönböztetésben lesz részük a menekültügyi ellátásban és eljárásban.

Az SPD a családegyesítés lehetőségének korlátozását sem támogatja, alkotmányjogi fenntartásokra hivatkozva. Szakértők szerint szülők és kiskorú gyermekek alkotta, úgynevezett magcsaládra vonatkozó családegyesítés nem is tartozik a legégetőbb gondok közé abban az értelemben, hogy annak révén gyorsan még tovább emelkedhet a menekültek száma, mert az eljárás igen körülményes és nagyon hosszadalmas.

Nyílt fenyegetés

A kancellári hivatalban elkezdődött tárgyaláson a legnagyobb vita a menedékkérők beáramlásának korlátozása körül alakulhat ki, és a CSU ebben az ügyben a találkozó előtt tovább növelte a kancellárral kifejtett nyomást. Hans-Peter Uhl, a párt vezető belügyi szakpolitikusa nyíltan megfenyegette Angela Merkelt, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című lapnak azt mondta, hogy

ha Merkel nem zárja le a határt, nem marad kancellár.

A politikus úgy vélte, "sor kerül a határ lezárására, Angela Merkellel, vagy Angela Merkel nélkül".

Korábban a CSU-ból és a CDU-ból is jelezték, hogy a kormányt a menekültáradat korlátozására felszólító határozattervezetekkel készülnek a pártszövetség parlamenti (Bundestag-) frakciójának keddi ülésére, de azt is jelezték, hogy ezeket a kezdeményezéseket a szombat-vasárnapi egyeztetések eredményétől teszik függővé.

A frakció belügyi szakpolitikusai szerint adottak a törvényi feltételek ahhoz, hogy az úti okmányok vagy vízum nélkül érkező emberektől megtagadják a belépést a bajor-osztrák határon, ahol a balkáni migrációs útvonal eléri Németországot.

Egymillióan érkezhetnek

A FAS szerint a CSU részéről igyekeztek rávenni a kancellárt arra, hogy rögtön a vasárnapi találkozó elején tegye világossá Sigmar Gabriel számára, hogy ezentúl ismét érvényesítik a határon a hatályos jogszabályokat, vagyis a hatóságok nem tűrik el többé a határsértést.

A lap szerint maga a kancellár is kilátásba helyezte a határ lezárását a nyugat-balkáni migráció által érintett államok vezetőinek múlt vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján. Angela Merkel a résztvevők elmondása alapján ultimátumot intézett a többi kormány-, illetve államfőhöz.

Itt és most "meg kell állapodnunk az intézkedésekről, hogy ne kelljen lezárnunk a határokat" – mondta a német kancellár.

Angela Merkel azt is elmondta, hogy az idén egymillió menedékkérő érkezhet Németországba. A kancellár ezzel módosította kormánya 800 ezer menedékkérő érkezéséről szóló hivatalos prognózisát. A kormány egyik szóvivője a beszámolóra reagálva közölte, hogy továbbra is az augusztusban kiadott előrejelzés érvényes.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

troppauerhumer
@agnes200:Márbocsánat ,de ugye egy:"szőkenőhöz"van szerencsém?
Merkel kifejezetten a szíriai menekülteket helyezte előtérbe és nem a menekültáradatot kihasználó albán,koszovói és más hasonszőrű népekre akik valóban gazdasági menekültek,ezért kell most szűrni és visszatoloncolni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
varirmag
"ha Merkel nem zárja le a határt, nem marad kancellár."

A németeket kiszolgáltatott helyzetbe hozta,ő már így sem ,úgysem lesz kancellár.
wagabund
most közvetítették Merkel beszédét, melyben egyedüli megoldásként a törökök felől érkező migránsok megállítását szorgalmazta...de csak szorgalmazta, tenni nem tesz semmit.

napokkal ezelőtt mutatták, hogy volt balti szovjet országok felől is ömlik a migránsáradat...kerékpárral..
wagabund
@varirmag: és ilyen helyzetben nincs felelősségrevonás?

ez persze csak amolyan költői kérdés..
troppauerhumer
@varirmag: Csaxólok mihígmélymagyar A német munkaügyi miniszter, aki Angela Merkel pártjából való, de nem egészen értett korábban vele egyet, most védelmébe veszi.
1) Nem Angela Merkel hívta meg a menekülteket, jöttek azok már korábban is.
2) Kritizálja a magyar kormányt, amiért kiutasították, vagy csak "átintették" (német kifejezés arra, amikor a rendőr csak továbbot int) a menekülteket Ausztriába.
3) Büszke Németországra és büszke Angela Merkelre. Joggal. A kerítésre büszkének lenni nem lehet. Arra, hogy meg tudják oldani 1 millió bevándorló befogadását, arra igen (még ha ebből vissza is fogják küldeni a nem menekülteket).
4) A német alaptörvény úgy kezdődik, hogy az emberek méltósága elidegeníthetetlen, és nem úgy, hogy a németek méltósága elidegeníthetetlenek (persze azoké is).
5) Orbánt szégyelli, mert cinikus és utal arra, hogy 89-ben Magyarország nyitotta meg először a vasfüggönyt.
www.faz.net/.../fluechtlinge-norbert-bluem-stolz...

"közvéleménykutatás szerint a megkérdezett németek 79 százaléka, az olaszok 77, a spanyolok 67 százaléka támogatja a migránsok befogadását"

mandiner.hu/.../20151027_a_nemetek_tamogatjak...

Magyarországnak szüksége lenne a külföldre vándoroltak visszacsalogatására és bevándorlók befogadására. Orbán mindkettő ellen van.
Orbán hülye.Deméghúgy ő,de hülyét csinál a mihígmélymagyar söpredékéből is...hehehee..
troppauerhumer
Csaxólok Orbán mihígmélymagyar ribancai,hogy Merkel a német alkotmány előírásai szerint cselekszik ,tesz,és ilyenformán Seehofer hazaárulónak minősül,ugyi mihígmélymagyarok..
Az vizsgázott le, de csúnyán, aki ilyen módon kezelt egy ekkora súlyú problémát. Lett volna ideje az államnak felkészülni, de nem tette. Helyette teli plakátolta Magyarországot, aztán mikor ide ért a tömeg össze-vissza kapkodott. Közben folyamatosan hangolta a közvéleményt a menekültek ellen (nem nyíltan, csak droidjain keresztül, névtelenül) Szándékosan nem, vagy félre informálta a menekülteket és minden lehetséges módon megnehezítette az önkéntes segítők munkáját. Ez vagy szégyenletes hozzá nem értésre utal, vagy brilliáns figyelem elterelésre. De hogy nem azt tette amit kellett volna, az a napnál is világosabb.
Mutassák be az M1,a magyar idők a szervilis lakájmédia ha merik a német lakosság szinte leírhatatlan segítségét, azt a sok tízezer embert, aki minden szabadidejét, sőt szabadságra kivett idejét is a menekültek befogadását és ellátását készítik elő, a százezer és százezer ruhászsák tartalmát szortírozzák, amit hosszú autósorokban ad le a lakosság... Maguknak fogalmuk sincs, milyen szolidaritást hívott tettre Merkel. Idegengyűlöletet sajnos mindenhol létezik, de a különbség Magyarország és Németország közt, hogy ezt a mocskos gyűlöletet és az ostoba előítéleteket a magyar kormány extra szítja, míg a német kormány egyértelműen szembeszáll ezekkel.
agnes200
Szerintem humánusabb lett volna nem hívni Németországba a menekülteket, mint odahívni őket, aztán meg hazatoloncolni majd a nagyrészét. Felteszem, egy csomóan az összes vagyonukat pénzzé tették odahaza, hogy kifizessék az embercsempészeket, és az életüket kockáztatták, hogy átkeljenek a tengeren, és bejussanak az EU-ba, és most ha kitoloncolják őket, hová menjenek vissza?
troppauerhumer
@agnes200:Márbocsánat ,de ugye egy:"szőkenőhöz"van szerencsém?
Merkel kifejezetten a szíriai menekülteket helyezte előtérbe és nem a menekültáradatot kihasználó albán,koszovói és más hasonszőrű népekre akik valóban gazdasági menekültek,ezért kell most szűrni és visszatoloncolni.
1magyar
Az a legkevesebb, hogy nem lesz kancellár, de mi lesz Európával? Neki nincs gyereke,nincs kire gondolnia.
Butautáló
@troppauerhumer: Hát Hümérkém, szívesen elhallgatnám én a verseidet egy egész fedélzetnyi összevert Fideszes tetején állva! Tetszik amit írtál, egyetértek Veled!
varirmag
"Hans-Peter Uhl, a párt vezető belügyi szakpolitikusa nyíltan megfenyegette Angela Merkelt, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című lapnak azt mondta, hogy

ha Merkel nem zárja le a határt, nem marad kancellár."

Ezek érthetően megfogalmazott mondatok. De van akinek szövegértési problémája van ??

"Hans-Peter Uhl, a párt vezető belügyi szakpolitikusa " az idézet tőle van !!!
verőce21
De sok pénzbe fog ez az egész migráció kerülni Európának!
- ha kint akarták volna őket tartani, akkor néhány puskalövéssel + a segílyek megvonásával meg lett volna oldva az ügy.
Sohasem lett volna az USA által kirobbantott közel-keleti válságból európai "probléma".
Kitűnően kitervelt válságról van szó. Sajnos, bennünket is bevontak a "demokrácia exportálásába" Közel-Keletre.
karma1
@varirmag: 11,47: Lehet fujni Merkelre, de O csak a sajat orszaga alkotmanyaban lefektetett torvenyeket tartotta be, mint nemet kancellar, a masik oldalon pedig ha Merkel nem nyitja meg a hataraikat, akkor orban belefullad a sajat hulyesegebe, mint vegvarvedo "vitez"...Most megis orban fuj legjobban Merkelre... Valoban, orbannal a hala nem politikai fogalom...
picike
@1magyar: Európa mi lesz veled ? mi lesz veled magyaremberek?
agnes200
@troppauerhumer: Ha nem szőkenőzöl le, akkor nem érzed magad elég jól, ugye?

A "márbocsánat" szerintem két szó.

Egyébként a koszovói és egyéb menekültek sem mentek ilyen számban Németországba, mielőtt Merkel azt mondta, hogy szívesen fogadja a szíreket. És az üzenete valahol mégiscsak az volt, hogy "gyertek, segítünk nektek", és ezt mindenki magára vette, aki indulni készült. És milyen ünneplő tömeg fogadta a Magyarországról továbbjutott menekülteket az elején! Az otthon maradók azt láthatták, hogy lám, mindenki megérkezett, mindenkinek örülnek. Igaz, hogy Merkel később azt mondta, hogy a szíreket várja, de a gyakorlatban akkor még senkit nem toloncoltak vissza. És erre sokan megindultak, nem csak a szírek, hiába nem nekik szólt a "meghívás".
fekete
Markelnak mindehogy fuccs! Ami sajnos hazavagta egesz Europat is.Ma'r masodszor.
1magyar
@fekete: Nehogy azt hidd, hogy szívjóságból engedi be a migránsokat. Feláldozza még a saját népét is?
kutyahűség
Én azt gondolom, hogy le kéne már a magyar újságírásnak szokni arról, hogy kiemelnek egy mondnatot egy szélősséges idióta szájából és azt adják elő igazságnak.

Merkel sokkal tovább marad kancellár, mint Orbán miniszterelnök. Ha pedig mégis lemondásra kényszerül, az azt jelenti, hogy az ő országában is kezdik elfelejteni az okos emberek a józan eszüket. De teljesen mindegy, neki nem árt: gyémánton nem fog a szar, sem a sár. Ő már letette a garast, hosszú ideig fogják okos utódok áldani a nevét.
Freewolf
Lám, kiderült, hogy Orbán Viktornak van igaza. Le kell zárni a határokat és a vadakat vissza kell toloncolni oda, ahonnan jöttek! Nincs más megoldás!
Épp nem olyan régen a Svédeknél tüntettek a hideg ellen! Beszédes tény!
libellle
@agnes200: tegnap 13:02 Kázárólag azoknak kell menni vagy lesznek toloncolva akik gazdasági menkültek.Ezeknek nem szólt az, hogy syriai asylkeresöknek helyt adunk és biztonságban élhetik EGY IDEIG az életüket. A visszatoloncolás azt jelenti, hogy vissza Ausztriába onnét vissza Magyarországra. Ezek kizárólag gazdasági menekültek akiket a Schengeni határ beengedett, mint kosovoi szerbek vagy albánok. Hogy hogyan oldja meg a Magyarország az már az ö dolga.
libellle
@agnes200: Na azert ne keverjél már itt mindent össze Merkel nem hivta a kosovoíakat és többit sem. A magyarokat sem hivta de hetente jönnek azok is. Nekik szerencséjük van az EU tagság miatt. MÈG! Az örülést összetéveszted az emphatiával. Igen valóban példás a viselkedés egy jó páar szeletet le lehetne kanyaritani a magyar kormánynak és imádoinak is. Esetleg jön még olyan idö, hogy nektek is indulni kell valamelyik irányban.
Szókrakész
@libellle: "Esetleg jön még olyan idö, hogy nektek is indulni kell valamelyik irányban."

Már rég megtörtént.
Szókrakész
@kutyahűség: Hát ezzel a hozzászólással tényleg igazoltad a neved.
Nincs több kérdésem.
libellle
@Szókrakész: Igazad van, ellenben most még lehet, én arra gondoltam amikor majd muszály.
libellle
@varirmag: hahahaha. ezt nem a csu mondja meg.
enslaved
@Butautáló: Téged kéne összeverni, és rajtad ugrálni...
enslaved
@Freewolf: Előbb vagy utóbb mindenki ráébred erre, de inkább előbb kellene.
Butautáló
@enslaved: Mit zörögsz itt faszikám? Ki szólt hozzád?
enslaved
@Butautáló: " Hát Hümérkém, szívesen elhallgatnám én a verseidet egy egész fedélzetnyi összevert Fideszes tetején állva" Faszikám, értelmezni azért tudsz a saját soraid között?
Butautáló
@enslaved: Nem szükséges a sorok közt keresgélni Fitymaszos módra, ez a mondat egyértelmű az értelmesebbének és lefogadom, hogy Hümér vagy a Volvós egyből megértette! Neked nem ment de sebaj! Sajnos a sok pénz, drága autó és a fidesszopás együtt sem jelent egyet egy icipici kultúrával!
kamazuka
A németek egyszer már tanúbizonyságát adták,hogy igenis lehet hatalmat adni és országvezetést bízni, egy beteg emberre.

Nem tanúltak!

Ébresztő!
verőce21
Európa invázió alatt áll, és az invázió elszenvedői, az európai polgárok azt látják, hogy vezetőik, "parancsnokaik” tökéletesen alkalmatlanok feladatuk ellátására.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.