Barack Obama amerikai elnök az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) adott kedd reggeli interjújában óvatosságra intette a nemzetközi közösséget, azt mondta, hogy nincs ok a "hisztériára", nem szabad túlértékelni az Egyesült Királyság várható kilépését az Európai Unióból.

Obama szerint a britek döntésének egyáltalán nem lesznek "katasztrofális" következményei. "Szerintem a legjobb, ha úgy tekintünk erre, hogy megnyomták a szünet gombot a teljes európai integráció folyamatán" – fogalmazott az elnök.

Az elnök a Brexit következményeit "nem túlozná el". Kifejtette: "a Brexitről szóló népszavazás után kis hisztéria alakult ki, mintha a NATO eltűnt volna, a transzatlanti szövetséget feloszlatták volna, és mindenki visszavonult a maga vackába. De nem ez történik" – szögezte le Barack Obama, aki egyébként mindig is nyíltan támogatta az Egyesült Királyság bennmaradását az Európai Unióban. Megítélése szerint a szigetországi voksolás eredményének magyarázata abban rejlik, hogy "az Európai Unió valószínűleg gyorsabban haladt, mint kellett volna" és "megfelelő konszenzus nélkül".

"Azt gondolom, hogy elkövetkezik a pillanat, amikor egész Európa azt mondja: szusszanjunk egyet és nézzük meg, hogyan őrizhetjük meg nemzeti identitásainkat, hogyan őrizhetjük meg az integráció előnyeit, és hogyan kezeljük választóink frusztrációját" – fejtegette Obama.

Az elnök – ahogy a múlt héten, rögtön a brit eredmények nyilvánosságra hozatala után – ezúttal is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az amerikai-brit kapcsolatok nagyon fontosak. Norvégiával példálódzott: "emlékezzünk csak, hogy Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de Norvégia az egyik legszorosabb szövetségesünk" – szögezte le az Egyesült Államok elnöke.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

3dwhite
A végén még kiderül. jobban ért hozzá, mint az itteniek. :-) Egyébként onnan másképp látszik. (nem belülről) Ki lehet hasonlót próbálni!
egyember
Ha az EU szétesik, Európa gazdasága -még jobban- legyengül és megeszik a nagyok ...
Rajtunk kezdik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.