Petro Porosenko elnök elismerte az exit poll eredmények ismertetése után, hogy vereséget szenvedett az ukrán elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Volodimir Zelenszkij humorista elnökjelölttel szemben, utóbbi pedig szinte mindenkinek köszönetet mondott a sikerért, hosszan sorolva mindazokat, akiknek hálás.

A nemzeti felmérés előzetes eredménye szerint a humorista elnökjelölt a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta.

Ukrán elnökválasztás: Porosenko elismerte vereségét, Zelenszkij mindenkinek megköszönte a segítséget

Zelenszkij a sajtótjékoztatón

Fotó, címlapi képEPA/Tatjana Zenkovics

Porosenko újságírók előtt azt ígérte, hogy már most telefonál Zelenszkijnek, és gratulál neki a győzelméhez. Szavai szerint azt teszi, amit civilizált országokban szokás, mert "egyesülni és védeni" kell az országot. "Már a jövő hónapban elhagyom az államfői posztot, így döntött az ukránok többsége, és én ezt a döntést elfogadom" – jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy a politikai életből nem szándékozik távozni.

Ezután visszaemlékezett arra, hogy 2014-ben milyen nehéz helyzetben vállalta az államfőséget, és megjegyezte, hogy akkor nem volt annyi jelentkező az elnöki posztra, mint most. Hozzátette, hogy számított arra, hogy kemény küzdelem lesz, amikor újraindult az elnöki tisztért.

Porosenko közölte, hogy jómaga és csapata kész segítséget nyújtani Zelenszkijnek mint új államfőnek az átmeneti időszakban.

Zelenszkij a Facebookon élő videókapcsolással a stábjából köszönetet mondott elsősorban édesanyjának, feleségének, gyerekeinek és minden családtagjának, majd csapatának, stábjának, minden egyes szakértőnek, jogásznak, önkéntesnek, megfigyelőnek és call-centeresnek. Külön kifejezte háláját "Okszanának és Ljubának, akik a fentebb felsoroltak után takarítottak".

Kiemelten megköszönte a támogatást Kvartal-95 elnevezésű humorcsapata tagjainak. "Köszönöm a rendfenntartóknak a becsülettel végzett munkájukat, az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU), hogy jó állapotban megőriztek, köszönöm minden katonának és önkéntesnek, hogy védik Ukrajnát. Köszönet az újságíróknak, minden ukránnak, aki engem támogatott, és azoknak, akik másként választottak. Köszönet minden ukránnak, bárhol is legyenek most. Ígérem, hogy sohasem hagyok cserben senkit sem" – jelentette ki, majd a többi volt szovjet állam lakóihoz fordult: "Még hivatalosan nem vagyok elnök, de mint Ukrajna állampolgára minden posztszovjet országnak üzenem, nézzetek ránk, minden lehetséges. Hála Istennek" – tette hozzá.

Nemzeti exit poll: toronymagasan nyert Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij toronymagasan nyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját a vasárnap esti urnazárás után közzétett első exit poll-felmérés eredménye szerint.

Az úgynevezett nemzeti felmérés előzetes – helyi idő szerint 18 órai – adatai alapján a humorista elnökjelölt a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta. A nemzeti exit pollt a Demokratikus Kezdeményezések, a KMISZ és a Razumkov Központ nevű szociológiai intézetek végezték közösen.

A helyi idő szerint este tíz órakor közzétett végleges exit poll eredménye alapján Zelenszkijre 73 százalék, Porosenkóra 25,5 százalék szavazott.

Hasonló eredményt hoztak a hírtelevíziók által megrendelt exit poll-felmérések is. A 112 Ukrajina és a NewsOne csatornák közös felmérése szerint Zelenszkijre 73,7 százalék, Porosenkóra 26,3 százalék szavazott. A TSZN hírtévé exit poll-eredménye alapján Zelenszkijt 72,7, míg a hivatalban lévő államfőt 27,3 százalék támogatta.

Közben a Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján közzétette, hogy a második fordulóban a részvételi arány 62,8 százalékos volt, a legmagasabb Lviv megyében és a fővárosban, Kijevben (68,91, illetve 68,05 százalék), a legalacsonyabb pedig Kárpátalján (47 százalék) volt.

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Imádom Porosenkó mentolos cukorkáját. Ukrajna belügyeibe viszont nem szeretnék beleszólni csak remélem, hogy az ottani politikusok lesznek annyira bölcsek, hogy O1G-t nem azonosítják a teljes magyar néppel és megértetik a saját, Magyarországra kamu átjelentkező és átszavazó állampolgáraikkal, hogy választási csalás amit csinálnak. Abban is reménykedem, hogy ukrán oldalról egyszer talán kezdeményezni fogják, hogy a továbbiakban ne lehessen busás magyar nyugdíjat kapni egyetlen fillér befizetése nélkül az itt született és dolgozó évtizedeket adó és járulékfizető magyar emberek kárára.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@Eladott Ország: Lehet sokféleképpen magyarázni, de egy a lényeg. A parlament megválasztott képviselőinek kétharmada Fideszes. Ennek a ténynek semmi köze a kormányalapító pártra leadott szavazatok számához.
A választáson két két szavazatot kellett leadni. Egyet pártra, egyet képviselőre. Amely nem feltétlenül volt azonos.
Eladott Ország
@Eriksson: Sajnálom, hogy ennyire hülye vagy, hogy azt állítod, hogy 49,27 %= kétharmaddal! Ezen nem tudok segíteni!
www.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/orszlist.html
Ne a végeredményt állítsd te faszfej, hanem azt, hogy ez hogy a kurvák faszára jött ki?! Te ökör!
Eriksson
@Eladott Ország: Sajnálom, hogy olyan csekély az értelmi képességed, hogy egyszerű dolgot nem tudsz felfogni.
Világosan leírtam, hogy hogy két szavazatot kellett leadni. Egyet valamelyik pártra, egyet egy helyi politikusra, aki a választó óhaja szerint a saját választókörzetét képviseli az országgyűlésben.
Így lett a szavazatok alapján a Fidesz pártnak negyvenvalahány %-a, a Fidesz képviselőinek pedig 2/3-os többsége a parlamentben.
Mert a ket-tő két kü-lön-bö-ző do-log!
Eladott Ország
@Eriksson: Maga ez egész választási rendszer alkotmánysértő a fidesz algoritmusával és ehhez még rendszerszinten is csalnak. Így jött ki a kétharmadnak látszó egyharmad többsége, a háromharmad diktatúrájával! Azaz: aki nem fideszes az nem is magyar! Egyébként meg szó sem volt róla és senki nem vitatta, hogy egy egyéni választókerületi jelöltre és egy pártlistára lehetett szavazni. Az okfejtésed jellemzően handabanda és szarelkenés, egybites gondolkodásmóddal.
i.pinimg.com/originals/e6/21/e1/e621e1719433dca8c722bb12c6f80dbd.png
www.valasztas.eoldal.hu/img/original/304/egyuttmukodes_10.jpg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.