Ankara etnikai tisztogatást hajt végre Szíriában – figyelmeztetett William Roebuck, az Iszlám Állam terrorszervezet ellen küzdő nemzetközi koalícióban tevékenykedő amerikai diplomata a washingtoni külügyminisztérium számára készített jelentésben.

A jelentésből a The New York Times című amerikai lap közölt részleteket helyi idő szerint csütörtök este. Ezekből kiderül, hogy Roebuck nagykövet szerint Törökország és szövetségesei szíriai offenzíváját "nem lehet másként meghatározni, mint háborús bűnnek vagy etnikai tisztogatásnak".

William Roebuck, az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzésére alakult nemzetközi koalícióhoz akkreditált amerikai különmegbízott helyettese bírálta az amerikai kormányzat politikáját, amely szerinte nem tesz erőfeszítéseket a szíriai török offenzíva megakadályozására vagy legalábbis féken tartására. "Ha egyszer majd megírják a diplomácia történetét, akkor felteszik majd a kérdést: mi történt itt, és a felelősök miért nem tettek többet ennek megakadályozására vagy legalábbis miért nem nyilvánították ki határozottabban a véleményüket Törökországnak" – idézte a The New York Times a jelentésben foglaltakat.

A lap megkereste az amerikai külügyminisztériumot is, amely azonban nem reagált arra, hogy igazak-e a jelentésben foglaltak. Morgan Ortagus külügyi szóvivő azt közölte: "egyértelműen leszögeztük, hogy határozottan ellenezzük Erdogan elnök azon döntését, hogy szíriai területre lép, és a magunk részéről, a katonai konfrontációt leszámítva, mindent megtettünk a történtek elkerülésére".

Ortagus hozzátette: az Egyesült Államok "komolyan vette azokat a jelzéseket, melyek szerint a törököknek és a támogatásukat élvező harcosoknak túlkapásaik voltak, civileket gyilkoltak meg". Ezeket a kérdéseket a szóvivőnő szerint Washington a legfelsőbb szinteken vetette fel Törökországnak.

A török elnöki hivatal csütörtökön bejelentette, hogy az államfő, Recep Tayyip Erdogan november 13-án Washingtonban találkozik Donald Trump amerikai elnökkel. Erdogan Trump meghívására látogat a Fehér Házba.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A törökök által „biztonsági zónának” nevezett területeken folyamatos a tisztogatás, ami annyit jelent, hogy jelen pillanatban is emberek tucatjait mészárolják le a török határtól nem messze. Ezt a biztonsági zónát a Free Burma Rangers nevű segélyszervezet vezetője, Dave Eubank szerint az ott élő kurdok csak „népirtás zónának” nevezik, ami vélhetően közelebb áll a valósághoz. A törökökkel együtt a kurdokat visszaszorító FSA harcosai – vélhetően parancsot követve – eddig már több mint 100 ISIS terroristát szabadítottak ki a korábban kurdok által őrzött börtönökből. Ezek az információk az amerikai hírszerzéstől származnak, amelyeket a Foreign Policy nevű lap közölt. A „biztonsági zónából” több mint 300 000 ember volt kénytelen elmenekülni, a halottak és sebesültek számát pedig a korábbi 150-ről ezres nagyságrendre tippelik a helyi NGO-k és segélyszervezetek. Miközben a világ mélyen hallgat, Magyarország szégyenére hozzánk érkezik az az ember, aki felelős ezért az egész akcióért. Orbán kezet fog majd azzal az Erdogannal, akinek a kezéhez vélhetően több ezer ember vére tapad. De ez Orbánnak nem számít, az ő és családja gazdasági érdekei mindent felülírnak akkor is, haz ezzel lejáratják az egész országot. foreignpolicy.com/2019/10/14/turkish-backed-forces-freeing-islamic-state-prisoners-syria/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok