Gordon D. Sondland, az Egyesült Államoknak az Európai Unióhoz akkreditált nagykövete kedden kibővítette az Ukrajnával kapcsolatos tanúvallomását, amelyet a Donald Trump amerikai elnök alkotmányos felmentési eljárása (impeachment) előtti vizsgálat során tett a törvényhozóknak. Ennek során immár elismerte szerepvállalását az ukránokkal folytatott egyeztetésekben

Megtört a nagykövet – Trump ellen vallott

Sondland kedden tartott újabb meghallgatásának leiratát még aznap nyilvánosságra hozta a képviselőház három bizottsága.

A meghallgatás négyoldalas dokumentumából kiderül: nagykövet ezúttal elismerte szerepét az ukránokkal folytatott egyeztetésekben. Ezt korábbi, szeptemberben tett tanúvallomásában tagadta. Elismerte azt a – korábban szintén tagadott – tényt is, hogy egy magas rangú ukrán tisztségviselővel közölte: az ország nagy valószínűséggel nem kapja meg a katonai segélyt az amerikai kormányzattól, amennyiben nyilvánosan nem kötelezi el magát a Trump elnök személyes ügyvédje, Rudy Giuliani által kért vizsgálatok megindítása mellett. A vizsgálatok Joe Biden volt alelnök és a demokraták jelenlegi egyik elnökjelölt-aspiránsa és fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeit lett volna hivatott kivizsgálni. Ezt Donald Trump a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel még júliusban folytatott telefonbeszélgetésében vetette fel.

A meghallgatásról készült leirat arról tanúskodik: Sondland nagykövet sokkal több új információt közölt a törvényhozókkal, mint a szeptemberi, mintegy 10 órán keresztül tartó első meghallgatásán.

Szeptemberi meghallgatásán Sondland azt mondta: William B. Taylorral, Ukrajnában szolgálatot teljesítő amerikai diplomatával közölte, hogy Donald Trump egyértelműen kinyilvánította, hogy nem kér semmiféle ellentételezést Kijevtől a katonai segélyért cserében. Mostani, újabb meghallgatásán az EU-nagykövet már úgy fogalmazott: nem volt őszinte Taylorral, mert valójában tudta, hogy a katonai segélyért cserében Ukrajnától a Biden ügyében tartandó vizsgálatok megindítását várják.

Bővítette mondandóját Gordon D. Sondland az Andrej Yermakkal, az ukrán elnök tanácsadójával tartott, varsói megbeszéléseiről is. "Elmondtam neki, hogy addig nem folyósítjuk a katonai segélyt, amíg nem kerül sor arra a korrupció elleni harcról szóló nyilvános bejelentésre, amelyről akkor már hosszú hetek óta egyeztettünk" – idézte fel Sondland a varsói megbeszéléseit.

Elmondta a törvényhozóknak azt is, hogy a lengyel fővárosban a második világháború kitörésének évfordulós megemlékezésén részt vett Mike Pence amerikai alelnök megvitatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a katonai segély esetleges felfüggesztésének ügyét.

Újabb meghallgatásán Sondland úgy fogalmazott: a kongresszus által megszavazott 391 millió dolláros katonai segély esetleges visszatartása "nem helyes", de hozzátette: nem tudja, hogy "ki, mikor és miért is függesztette fel e segély folyósítását".

A képviselőházi bizottságok kedden nyilvánosságra hozták Kurt Volker volt ukrajnai különmegbízott korábbi meghallgatásának leiratát is.

(Kép: MTI/AP/Andrew Harnik)

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.