Úgy tűnik, a pandémia csúcsán az országban szokatlanul magasra emelkedett a gyerekek körében egy bizonyos, élethosszig tartó betegség.

Aggasztó lehetőség: a járvány csúcsán a gyerekek körében Nagy-Britanniában megkétszereződött az 1-es cukorbetegségben szenvedők száma

Egy kisléptékű brit tanulmány szerint csaknem megduplázódott az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekek száma a pandémia brit csúcspontjának idején. A kutatók szerint lehetséges, hogy a két betegség között kapcsolat áll fenn, s ezt alaposabban meg kell vizsgálni.

Bár a tanulmány mindössze egy maroknyi esetet dolgozott fel, ez az első olyan kutatás, amely kapcsolatba hozta a Covid-19-betegséget az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásával gyerekeknél – közölték kedden az Imperial College London kutatói.

"Elemzésünk azt mutatja, hogy a pandémia csúcsán az 1-e típusú cukorbetegségben megbetegedő gyermekek száma szokatlanul magasra emelkedett két kórházban, ahol a kutatás folyt, az előző évek adataihoz viszonyítva" – számolt be róla Karen Logan, a tanulmány társszerzője.

"A további vizsgálatok során megállapítottuk, hogy e gyerekek közül többen koronavírus-fertőzésben szenvedtek, vagy korábban estek át a fertőzésen" – fűzte hozzá Logan.

A kutató emlékeztett rá, hogy korábban kínai és olasz jelentések is szóltak arról, hogy a pandémia alatt 1-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak kórházba került gyerekeknél.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.