A rendszer mesterséges intelligenciára alapul.

Óriási magyar siker: Egy hazai cég hozza el Amerikába a jövő parkolóit

Az Asura Technologies Zrt. 0-24 órás automatizált parkolásellenőrzési megoldást vezet be az Amerikai Egyesült Államokban partnerével, a denveri székhelyű PRRS (Parking Revenue Recovery Services) céggel együttműködve. A rendszert az olyan fizetős kültéri parkolókra dolgozták ki, ahol nem szereltek fel sorompót vagy egyéb beléptetőrendszert. A szolgáltatás neve angolul „frictionless parking”, ami a parkolási folyamat gördülékenységére utal. Az ilyen parkolási rendszerek kiépítése és fenntartása egyaránt költséghatékony. A rendszer magját az Asura mesterséges intelligencián alapuló rendszámfelismerő szoftvere adja. A magyar vállalat a szükséges infrastruktúra kiépítésében is részt vesz, amerikai partnerével pedig a teljes parkolási-bírságolási és behajtási folyamatot kezeli.

Az Asura Technologies Zrt. és a PRRS egyéves előkészítés után, 2020 eleje óta folyamatosan épít ki a technológia iránt egyre inkább érdeklődő Amerikai Egyesült Államokban olyan parkolókat, amelyeken már az új parkolás-ellenőrzési rendszert alkalmazzák. A jelenlegi pilot fázis lezárultával Denverben mától összesen 10 parkolóban készült el és működik sikeresen az új rendszer. A tervek szerint hamarosan több tucat újabb parkolóban indul el a kivitelezés azzal a céllal, hogy 2021 tavaszára már legalább 70 helyszínen – többek között Cincinnati-ben, Detroit-ban, Chicago-ban – alkalmazzák a sorompómentes parkolás-ellenőrzési rendszert. A parkolóellenőrzésre és büntetésbehajtásra szakosodott, jelenleg mintegy 400 parkolót kezelő amerikai vállalat, a PRRS kizárólagos együttműködő partnere a fejlesztésekben az Asura Technologies.

„Partnerünkkel egyedülállóan hatékony és úttörő szolgáltatást nyújtunk az Egyesült Államokban, amit a megoldás körüli szakmai érdeklődés is igazol. Célunk, hogy középtávon a szolgáltatást itthon és egész Európában is meghonosítsuk.” – mondta Kiss Gy. Máté, az Asura Technologies ügyvezetője a pilot program lezárásakor.

A magyar cég közreműködésével megvalósuló modell a manuális parkolásellenőrzéssel szemben nemcsak gördülékenyebb, de költséghatékonyabb, pontosabb és átfogóbb alternatívát kínál. Az ilyen parkolási rendszerek kényelmesek az üzemeltető és a vendég számára is, mivel nem igényelnek parkolókártyát vagy emberi interakciót. Kiépítésük minimális eszközigényű, és a személyes ellenőrzéshez képest a napi működés során is jóval költséghatékonyabbak.

A fejlesztés eredményeképpen az Asura Technologies rendszere a be- és kijáratok kamerás figyelésével, rendszám alapján regisztrálja a parkoló autókat, rögzíti a várakozási időt és távozáskor lekérdezi a fizetési státuszt a parkolókhoz rendelt fizetőautomatákból vagy egyéb fizetési megoldásból. Amennyiben nem történt fizetés vagy a kifizetett összeg nem fedi a tényleges tartózkodási időt, a rendszer lekérdezi a jármű tulajdonosának adatait az adott állam jármű-nyilvántartásából és elküldi az automatikusan generált büntetést számára. Az Asura Technologies ebben a projektben az eseményeket MI alapú videóanalitikával észlelő rendszámfelismerő szoftverét alkalmazza, de több, a parkoláshoz kapcsolódó megoldása is elérhető, mint az automatikus parkolóhely-foglaltság figyelés vagy a mobil rendszámfelismerés alapú utcai parkolás-ellenőrzés.

Az Asura Technologies-ról

A 2017-ben alapított, budapesti székhelyű Asura Technologies Zrt. mesterséges intelligencián alapuló, új generációs videóanalitikai rendszereket és rendszámfelismerő szoftvert fejleszt közlekedésbiztonsági, járműazonosítási és általános biztonságtechnikai alkalmazásokhoz. A vállalat által fejlesztett szoftver-megoldások közös jellemzője, hogy integrálhatóak bármilyen parkolási, közlekedési vagy biztonsági rendszerbe. A vállalat szoftverei révén három kontinensen, Európában, Amerikában és Ázsiában van jelen. 2019 októberében 700 millió forint befektetéssel csatlakozott a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt EXIM Exportösztönző Magántőkealap az Asura Technologies tulajdonosaihoz, ezzel ösztönözve a további innovációt és a nemzetközi piaci jelenlétet. Az 2018-as Intertraffic Amsterdamon rendezett innovációs versenyen rendszámfelismerő szoftverét kiemelte a zsűri, mint olyan terméket, ami meglévő infrastruktúrát képes „okos” rendszerré tenni. 2020 márciusában az Asura Technologies elnyerte a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által indított Virtuális Erőmű Program keretein belül a „Klímatudatos Startup” díjat. A koronavírus-járvány kitörésekor az Asura Technologies fejlesztette ki a hivatalos Házi Karantén Rendszer okostelefonos alkalmazást.

Kép: Josh Newton/Unsplash

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Ámerikában könnyű, de azt itteni "intelligencia" nem teszi lehetővé a három roki helyére igényt tartó tapló parkolókat számításba venni.
Qqberci
Houstonban mikor a parkolóházakban kérdeztem, hogy hol és mennyit kell fizetni, nem értették, mit akarok...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.