Egy esetleges orosz támadás miatt határoztak így. 

Az Egyesült Államok bezárja kijevi nagykövetségét mielőtt egy esetleges orosz invázió megtörténne Ukrajnában – jelentette be hétfői közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Ideiglenesen Kijevből Lvivbe helyezi át az Egyesült Államok a nagykövetségét

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

"Az orosz haderő felvonulásának drámai felgyorsulása miatt ukrajnai nagykövetségünket ideiglenesen áthelyezzük Kijevből Lvivbe" – fogalmazott Blinken közleményében. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Biden-kormány továbbra is kapcsolatban áll az ukrán politikai vezetéssel és "intenzív diplomáciai erőfeszítéseket folytat, hogy enyhítse a válságot".

Blinken kiemelte, hogy a mostani lépések csak "óvintézkedések", és az Egyesült Államok elkötelezettsége Ukrajna szuverenitása és területi integritása iránt rendíthetetlen. A külügyminiszter ismét felhívta a figyelmet, hogy továbbra is a diplomáciai megoldásra törekszenek.

"Kapcsolatban állunk az orosz kormánnyal, Biden elnök felhívta Putyin elnököt, én pedig tárgyaltam Lavrov külügyminiszterrel" – fogalmazott. "Bízunk benne, hogy munkatársainkat visszaküldhetjük a (kijevi) nagykövetségre, amint a körülmények lehetővé teszik" – tette hozzá Blinken.

A tárcavezető felhívta az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárok figyelmét arra, hogy regisztráljanak a külügyminisztériumnál és tájékozódjanak a biztonsági helyzettel kapcsolatos új fejleményekről.

A külügyminisztérium szombaton jelentette be, hogy a kijevi nagykövetségen megszünteti az amerikaiaknak nyújtott konzuli szolgáltatást, amelyet átmenetileg a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városában lévő amerikai képviseleten vehetnek igénybe.

A Biden-adminisztráció a múlt héten arra szólította fel a még Ukrajnában tartózkodó amerikaiakat, hogy 48-72 órán belül hagyják el az országot, ugyanis Oroszország bármikor támadást indíthat Ukrajna ellen. Az amerikai külügyminisztérium vasárnap, a Twitteren írt bejegyzésében arra hívta fel az Egyesült Államok állampolgárainak figyelmét, hogy a szárazföldi határon keresztül léphetnek be Ukrajnából Lengyelországba.

Az amerikai tisztviselők folyamatosan arra biztatják az amerikaiakat, hogy éljenek a kereskedelmi járatok nyújtotta lehetőségekkel, és hagyják el Ukrajnát a konfliktus esetleges kitörése előtt. Az amerikai kormány ugyanis nem támogatna egy olyan tömeges evakuálást, mint amilyen Afganisztánban történt.

Forrás: mti.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Nem kéne inkább a feszültségszítást abbahagynotok, efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.