Egyelőre még nincsenek teljesen megerősített hírek az ellentámadásról és annak állásáról.

A Guardian cikke szerint – melyet a hvg.hu szemlézett – Olekszij Aresztovics, Zelenszkij elnök egyik vezető tanácsadója még hétfőn beszélt arról, hogy az aznap elindult ukrán ellentámadás több helyen is áttörte az oroszok védelmi vonalat Herszon város közelében. Az ukránok az oroszok utánpótlását szállító kompokat is lövik a Dnyeperen. 

Herszon régióban zajlik az ukránok ellentámadása, egyes hírek szerint több ponton áttörtek már

A kép illusztráció!

Ukrán katonák ülnek a gyalogsági harcjárműveken, amelyek egy úton haladtak Donyeck régióban 2022. augusztus 18-án.

Fotó, címlapkép: AFP/Anatolij Sztepanov

Volodimir Zelenszkij elnök a hétfő esti beszédében nem tért ki külön az ellentámadásra, de azt kijelentette, hogy "a megszállóknak tudniuk kell: a határig szorítjuk ki őket. A mi határunkig, amelynek vonala nem változott."

Az elnök kitért rá, azon orosz katonákkal, akik megadják magukat, azokkal a genfi egyezményeknek megfelelően fognak bánni. De ha nem hallgatnak rá, akkor az ukrán védőkkel fognak összetalálkozni, akik addig nem állnak le, amíg mindazt fel nem szabadítják, ami Ukrajnához tartozik – magyarázta. Azt is kijelentette, hogy az ukránok mindazon területeket – harkivi, luhanszki, donyecki, zaporizzsjai, herszoni, a Krímet – vissza fogják szerezni, ami az övék. 

Volodimir Zelenszkij elnök azt is kijelentette, hogy ha életben akarnak maradni, akkor ideje, hogy az orosz hadsereg elmeneküljön.

A CNN egy ukrán katonai forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az ukrán csapatok négy falut visszavettek Herszon közelében és három helyen is áttörték a frontot – a fő célpont Herszon. A forrás szerint a hadművelet az orosz állások és a hátország heves tüzérségi lövetésével kezdődött, ami miatt az orosz csapatok menekülni kezdtek.

A hvg.hu cikke szerint az orosz hadügyminisztérium elismerte, hogy újabb ukrán offenzíva indult meg Mikolajiv és Herszon térségében, de a RIA Novosztyi hírügynökség anyaga szerint az ukrán támadás kudarcot vallott és jelentős veszteséget szenvedett az ukrán fél. 

"Korábban hétfőn az ukrán déli parancsnokság szóvivője, Natalija Humenjuk megerősítette, hogy Herszon tartományban megkezdődött az ellentámadás, miután az interneten elterjedt egy videó, amelyen állítólag az oroszok által irányított, szakadár donyecki „népköztársaság” egyik katonája azt állította, hogy az ukrán erők áttörték az első védelmi vonalat"

- olvasható a cikkben.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Ha valakinek méltán szobra lesz egyszer, az az ember Zelenszkij.
Nyírfa
@Horizont: Furcsa is, hogy, bár néhány évtizede még egy ország voltak, Moszkvában ennyire nem ismerik az ukrán nép természetét.
jesz
az oroszok először lerombolták a város felét...most ellentámadnak az ukránok, akik sikeresen lerombolják a város másik felét...kő kövön nem maradhat...

Akkor most ki győzött?
Nyírfa
@jesz: 09.44

A háború az ember legprimitívebb eszköze a szerzésre, létjogosultsága fejlettebb korokban, társadalmakban nincs is. És ez a véleményem vonatkozik az erőszak minden formájára, legyen az tettekben megnyilvánuló , írásbeli vagy verbális, mindegy.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.