Marcel Ciolacu szerint nem a "magyar etnikumú románok" ellen kell összefogni Marosvásárhelyen, hanem egy jobb városvezetés megválasztása érdekében, hiszen Erdély elcsatolása nem reális veszély, és szerinte sosem lesz "semmilyen Székelyföld" Romániában.

Szíven szúrta a román miniszterelnök a külhoni magyarokat: sosem lesz "semmilyen Székelyföld" Romániában

Székelyföld autonómiájának napján tartott őrtűzgyújtás a Sepsiszentgyörgy melletti Pacé-dombon 2023. október 30-án. Fotó: MTI/Kátai Edit

A román miniszerelnök a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökeként pártja Maros megyei szervezetének tisztújító gyűlésén mondott beszédet péntek este. A Kultúrpalota dísztermében összesereglett párttársai és a jelen lévő újságírók előtt kifejtette:

tudja, hogy Maros, Szatmár, Kovászna és Hargita megyében sajátosabb a helyzet, "görcsösebb a történelmi örökség", de a maga részéről nem tartozik azon bukaresti politikusok közé, akik népszerűségük átmeneti, távolról sem meghatározó növelése érdekében "összeugrasztják a románokat más etnikumú románokkal", majd visszamennek Bukarestbe, ahol nem érinti őket, ami ezekben a közösségekben történik.

Marcel Ciolacu elmondta:

nem azért jött, hogy összeugrassza a helyi közösség különböző etnikumú tagjait, nem akar gyűlöletet szítani azokban a román fiatalokban, akiknek adott esetben magyar etnikumú barátai vannak, és nem kizárt, hogy magyar etnikumú románokkal fognak házasodni. Úgy vélekedett: nem kell visszatérni a soviniszta diskurzushoz, és azt sem tartja szerencsés hozzáállásnak, hogy a marosvásárhelyi román pártok valakik ellen, a "magyar etnikumú románok" ellen fogjanak össze a közelgő önkormányzati választásokon.

"Jóemberek! Nem fog itt létezni semmilyen Székelyföld. Ilyesmi sosem lesz Romániában! Nem fog senki semmilyen Erdélyt eladni. Nem fog semmilyen határ megváltozni. Hogy miért? Mert az Európai Unióban és a NATO-ban vagyunk" – szögezte le a román miniszterelnök.

Hozzátette:

az integráció folytatódik, Románia szerinte év végéig a szárazföldi határátkelőkkel is a schengeni övezet teljes jogú tagjává válik, 2026-ban ott lesz az OECD-ben, jövőre pedig a román állampolgárok vízum nélkül utazhatnak majd az Egyesült Államokba. "Ez az igazság. Ez Románia útja".

Hozzátette: normális országban akar élni, nem akar visszatérni a múltba. Mint mondta: nem fog beleszólni abba, hogy a PSD helyi szervezetei milyen lokális választási együttműködést hoznak létre, de a marosváráshelyi párttársainak azt tanácsolta: ne más etnikumú románok ellen egyesüljenek, egy összefogásnak csak az lehet a célja, hogy jobb vezetőt válasszanak a városháza, a megyei tanács élére.

Forrás: MTI

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Menőmanó
@Csizmás Kond: Neked a mindennapi életedben milyen problémát okoz, hogy Székelyföld Romániához tartozik? Mert nekem az égvilágon semmilyet. Száz éve így van, ők már oda tartoznak, és sokkal jobban járnak, mintha itt laknának, mert akkor orbántól csak lóphaszt kapnának, így meg tömi őket a mi pénzünkkel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@Nessy: Most akkor erre büszke kell lenni vagy hogy érted ? Sajnálatos módon nem a magyar tűnt el hanem az önítélés változott, hígult, satnyult. A magyar igazolványos pedig nem megtagadta önmagát hanem épp az ilyen elkorcsult valakiknek kellett bizonyítsa hogy ő magyar, különben mint ahogy itt szokás, egyesek még az öreganyjukat is lerománozzák egy kis vita kedvéért...és mert ma Pákót inkább magyarnak nézik mint a magyarigazolványost...ide jutott a magyar önbecsülés.
Csizmás Kond
@KisTehen: azok nem németek hanem oláhcigányok...németben csak koldulnak meg kukáznak.
Clavigo
@Csizmás Kond: @KisTehen: :):):):):):) bozgor csicskák...:)
csak úgy....
@KisTehen: @Csizmás Kond: = fideszhibbantak! :)
FLETÓ
Ő hányadik szőrőstalpú miniszterelnök ott 14 év alatt?
Toller Béla
Ez csak egy román miniszterelnök, gyün és megy...Székelyföld van, létezik, nincs politikai önállósága,a amivel amúgy nem s tudna mit kezdeni. Kultúrálisan meg annyira önálló, amennyire lehet. Ha elment az íze, köpjétek ki vagy nyeljétek le ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.