Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája – jelentette ki kétnapos székelyföldi látogatása végén, szombaton Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.

Egyre durvábbakat mond a román miniszterelnök: "Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája"
Fotó: Facebook/Marcel Ciolacu

Az Agerpres hírügynökség által idézett politikus magyarázatképpen azt mondta: amikor a székelyeknek autonómiájuk volt, azt nem a románoktól "kapták", mi több, nem is a románok "vették el tőlük".

Hozzátette: nem érti "hol hibáznak, miért harcolnak egymással", amikor a történelem folyamán a románok és székelyek sosem harcoltak egymás ellen.

"Ha valami igazságtalanság érte őket (székelyeket), akkor az a szászoktól és magyaroktól származott, Vitéz Mihály lobogója alatt együtt harcoltunk. Inkább a történelmet kellene a gyerekeinknek megtanítanunk, mielőtt kővel dobálnánk egymást"

- fejtette ki a PSD elnöke.

Úgy vélekedett: vannak fájdalmas történelmi tények, amin a mai nemzedék már nem tud változtatni, de párbeszéd révén jobb jövőt tud építeni, olyan jövőt, amely elsősorban a tiszteleten, nem pedig a gyűlöleten alapul.

Marcel Ciolacu szombaton délelőtt Maroshévízen (Toplita) a PSD Hargita megyei szervezetének tisztújításán is részt vett, ahol szintén kitért a Székelyföld autonómiájának kérdésére. Kijelentette: soha nem fog olyan törvényeket támogatni, amelyek előnyben részesítenék valamely romániai etnikai közösség tagjait.

"Mindannyian egyenlőek vagyunk, tisztelnünk kell egymást. Abban az esetben, ha nem tiszteljük egymást, a jogrendnek kell érvényesülnie, mert így működik a demokrácia, nincs anarchia"

- idézte a kormányfőt az Agerpres.

Megállapította: az etnikai alapú autonómia témája a választási kampányok idején szokott megjelenni a közbeszédben.

"Mi normális országban szeretnénk felnevelni a gyermekeinket. Ehhez elsősorban az kell, hogy viselkedjünk normálisan. Vessünk már véget a Székelyföld autonómiájáról szóló ostobaságoknak. Soha nem volt és soha nem is lesz. (...) Ezek a témák és ellenségeskedések a választások idején bukkannak fel, ez a politikai vezetők módszere a választók mozgósítására. Elmúltak már azok az idők"

- jelentette ki a román miniszterelnök.

Marcel Ciolacu – arra hivatkozva, hogy az RMDSZ elnöke Hargita megyében született – Kelemen Hunornak is üzent. Szerinte a normalitás gesztusa lenne, ha az RMDSZ a jelöltlistájára a román pártok egy képviselőjét is felvenné. Cserében ígéretet tett arra, hogy ő is felveszi az RMDSZ egyik képviselőjét a PSD bukaresti jelöltlistájára.

"Ez a normalitás gesztusa lesz, ami azt mutatja, hogy mindannyian románok vagyunk" – mondta a román kormányfő.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

FLETÓ
Ő hányadik szőrőstalpú miniszterelnök ott 14 év alatt?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@csak úgy...: 09.10

Egyesek úgy képzelik, hogy a magyarság különleges, már-már mitikus tulajdonságokkal felvértezett ősi magból származik, küldetése pedig egy új világrend megvalósítása. Ezzel a téveszmével már megrágalmazták a zsidóságot, éppen azok, akik e téveszmék rabjaiként dúlták fel Európát. Ugyan helyre állt a rend, de a megalomán , illúziókra és a történelem meghamisítására épülő téboly csírája megmaradt, és növekedni kezdett, táplálói pedig ugyanazokkal a panelekkel hirdetik magukat, amelyekkel az elődeik csúfosan megbuktak.
Mi lesz azokkal, akik nem látnak, nem hallanak, nem tanulnak, nem haladnak? Elvesznek önmaguk és a társadalom számára. Mondanám, hogy ez legyen az ő bajuk, csakhogy közben nagyon sok kárt okoznak, olykor jóvátehetetleneket.
Csak Norisz és senki más
Hasonló helyzetben mi sem engednénk itt a román autonómiát!
Nessy
Szelektív szuverenitás! "A mi dolgainkba senki ne szóljon bele, belügy"! Kormányunk viszont bárkiébe bele vau!
csak úgy....
@Nyírfa: minden országban vannak ilyen figurák, belölük szoktak lenni a buta nácik, akiknek a csalóka fölsöbbrendüségi érzelmükön kívül semmijük nincs ! aki csak arra tud büszke lenni,hogy (állítólag) magyar az annyit is ér! én ezt a nezeti bandát kötelezném egy genetikai vizsgálatra,ahol kiderülne,hogy a 80% nak semmi köze a magyarsághoz!
Nyírfa
@csak úgy...: 10.21

Nem vállalnák, mert kiderülne, hogy mennyien zsidók közülük. A Vereckén átvergedő ősök is keverékek voltak, ráadásul több hullámban érkeztek, ahogy a vándorló törzsek elfoglalták egymás területeit, és elzavarták, vagy legyilkolták az ott élőket. Megérkezve Európába csak olyan néppel nem kerültek közelebbi kapcsolatba, amilyen nincs is. :)
Ennyit rólunk. Mélyen sérelmezem, hogy nem létező múlt és még kevésbé létező dicsőség árvalányhajas álmait kergetve nem használja ez a nép a valós tehetségét, szorgalmát, életszeretetét, amely valóban oda emelhetné, ahová izomból és azonnal, érettség nélkül, mindenáron akarnak feljutni. Ezt példázza az arcunkba nyomva Orbán Viktor.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.