Robert Fico szlovák miniszterelnök legújabb nyilatkozatai Ukrajnáról befolyásolni fogják a visegrádi négyek keddi kormányfői csúcstalálkozóját Prágában – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök hétfőn a prágai repülőtéren, mielőtt elrepült volna az orosz támadás ellen védekező Ukrajna további támogatásával foglalkozó nemzetközi találkozóra Párizsba.

Veszélyeztetheti az ország biztonságát és jövőjét, ha nem beszél Orbán Viktorral a cseh kormányfő

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg Prágába visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt.

A visegrádi kormányfői csúcstalálkozók fontosak az európai konszenzus keresése érdekében

– mutatott rá Petr Fiala, majd megjegyezte:

a Robert Ficoval és Orbán Viktorral folytatandó tárgyalások számára nem jelentenek "nagy örömet"

– idézte a CTK hírügynökség a politikus szavait.

A szlovák kormányfő az elmúlt napokban több nyilatkozatában is relativizálta az Ukrajnának nyújtandó segítség szükségességét. Megismételte korábbi elutasító álláspontját az Ukrajnának küldendő fegyverek ügyében, és "sikertelennek" minősítette a nyugati országok Ukrajna-stratégiáját

– emlékeztet a cseh hírügynökség.

Petr Fiala hétfőn kijelentette: véleménye szöges ellentétben áll Robert Fico véleményével. "Nem fűztem kommentárt ahhoz, amikor Robert Fico virágot helyezett el Gustáv Husák (utolsó csehszlovák kommunista államfő) sírján. "Most azonban szükséges a kommentár. Mindnyájan békét akarunk, ahhoz azonban csak egyetlen út vezet, mégpedig az, hogy meggátoljuk az agresszort céljai elérésében. Nem hátrálunk meg az agresszív háború, a rossz elől, hanem segítséget nyújtunk azoknak, akik az igazságtalan támadás ellen védekeznek" – szögezte le a cseh miniszterelnök. "Nem tudom elfogadni azt az értelmezést sem, hogy a vitákat az ukránok vagy a nyugati államok gerjesztik. A bűnös az agresszív orosz politika, ez világos" – húzta alá Petr Fiala.

Nem állítom, hogy számomra a legnagyobb öröm találkozni azokkal a kollégákkal, akikkel számos kulcsfontosságú kérdésben tulajdonképpen nem értek egyet. A magyar és a szlovák kormányfőre gondolok. Mindezek ellenére párbeszédet kell folytatnunk, valakinek ezt is meg kell tennie"

– mutatott rá a cseh vezető.

Az az alternatíva, hogy "nem beszélünk", veszélyeztetheti az ország biztonságát és jövőjét. "Az Európai Unió számára kulcsfontosságú ügyekben meg kell találnunk az egységet, bár ez bonyolult. Ezért van szükség a V4-es találkozóra

– fejtette ki Petr Fiala újságíróknak.

"A legegyszerűbb az lenne, ha nem beszélnénk egymással, de akkor megtörténhetne, hogy az összes uniós támogatást blokkolnák. Nem hiszem, hogy ez lenne a helyes út" – vélekedett a cseh kormányfő.

A prágai kormányhivatal szerint az ukrajnai helyzet lesz az egyik központi témája a keddi prágai V4-es kormányfői csúcstalálkozónak. Ezt megelőzően Petr Fiala külön találkozik Donald Tusk lengyel kormányfővel.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Nekem sokkal jobb javaslatom van: azt az országot, amely nem hajlandó a konstruktív együttműködésre, ki kell zárni a döntéshozatalból. Az unió rendelkezik azokkal a jogi eszközökkel, amelyek egy ilyen szabálymódosításhoz szükségesek. Az egységet nem lehet mindenáron fenntartani annak fogalmi és gyakorlati értékében járatlan vezetőkkel, társadalmakkal.
Személy szerint egy magasan fejlett Európában vagyok érdekelt, ezért arra kérem az EU nyugati magját, hogy gondolják újra , kikkel és hogyan tudnak haladni.
Toller Béla
Petr ! Beszélj velük, de ne engedj ! És ne hagyd magad rászorítani arra, hogy még te védekezz ! Esetleg figyelmeztesd őket arra, hogy önszántukból bármikor kiszállhatnak az Unióból, a NATO-ból, és csinálhatnak mindent egyedül. A két szervezet ne fog sokat veszíteni velük ! Európa jövője nem a fasizmus vagy a populizmus !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.