Húszezer NATO-katona vonul fel hamarosan Skandinávia északi részén, Norvégia, Svédország és Finnország északi régióiban az orosz határ közelében. Moszkva ellenintézkedések meghozatalával fenyegetőzik.

A NATO jövő hétfőn nagyszabású hadgyakorlatot kezd Finnország, Norvégia és Svédország északi régióiban. A norvég vezetés alatt zajló, Nordic Response 24 elnevezésű hadgyakorlaton 14 ország több mint 20 ezer katonája vesz részt  – a Priátbankár értesülései szerint.

Küszöbön a III. világháború? Nagyszabású NATO-hadgyakorlat kezdődik az orosz határnál

Fotó: MTI

Ez az első alkalom, hogy a friss NATO-tag Finnország a szövetség részeként vesz részt ilyen hadgyakorlaton. Finnország 1340 kilométeres szárazföldi határon osztozik Oroszországgal, míg Norvégiának is van közös szárazföldi határa az oroszokkal.

Svédország a magyar jóváhagyás ellenére még hivatalosan nem NATO-tagként vehet részt a hadgyakorlaton, de katonái együtt fognak gyakorlatozni a norvég és finn mellett belga, brit, kanadai, dán, francia, olasz, holland, spanyol és amerikai katonákkal.

Oroszország a bejelentésre reagálva "ellenlépéseket" helyezett kilátásba.

Az észak-atlanti katonai szövetséghez újonnan csatlakozó Finnország és Svédország hadereje komoly pluszt jelent a NATO európai katonai potenciálja vonatkozásban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.