Beindult az európai parlamenti választás kampánya, kezd csúcsra járatódni a politikai sárdobálás és a pozícióharc Brüsszelben. Ursula von der Leyen bizottsági elnök a Pfizergate után újabb korrupciógyanús ügybe keveredett a jelek szerint.

Visszautasította az Európai Bizottság elnöke a személyét ért politikai támadásokat, melyek haveri állásosztással vádolják. Mint a politikus fogalmazott: a bizottsági alkalmazottak pályázatai „világosak, tiszták és átláthatóak".

Kampányduma vagy a véres valóság – Ismételten korrupcióval vádolják a Bizottságban Ursula von der Leyent

Ursula von der Leyen bizottsági elnök az Európai Parlamentben Fotó: europarl.europa.eu

Az EU végrehajtó testületében politikai vihart okozott, amikor kiderült, a testület kis- és középvállalkozások képviselőjének tisztségét az a Markus Pieper EP-képviselő nyerte el, aki Von der Leyen német anyapártjának, a CDU-nak a politikusa, ráadásul úgy futott be a kiemelt fizetéssel járó posztra, hogy két másik jelölt magasabb pontszámot ért el nála az álláspályázatnál.

A feszültség szintjét jelzi, hogy a kedélyek megnyugtatására hétfőn levelet írt a Bizottság költségvetési biztosa, Johannes Hahn is, aki állította: mindhárom induló alkalmas a tisztség betöltésére, de érdemei és a kkv-k terén szerzett tapasztalatai miatt Pieperre esett a válasz.

A Hahn-levél azonban nem tudta eloszlatni a kérdőjeleket: négy biztos – Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke, Nicolas Schmit, Paolo Gentiloni és Thierry Breton – jelezte, nem kaptak megnyugtató választ az átláthatósággal kapcsolatos korábbi aggályaikra. Ezért a kérdést napirendre vették a Bizottság rendes szerdai ülésén – írja a a Mandiner.

Nyílt lázadás Von der Leyen ellen

Politico emlékeztet, ez az ügy az eddigi legnyíltabb „lázadás" Von der Leyen ellen, amióta 2019-ben a testület élére került, és egyúttal jelzi a politikai feszültséget, amely várható újrajelölése körül jelentkezik. Júniusban EP-választások lesznek, és átrendeződik majd a Bizottság is, de mivel a legnagyobb frakció, az Európai Néppárt (EPP) újra őt jelölte a testület élére, minden valószínűség szerint újabb öt éves ciklusra nyerhet felkérést az Európai Bizottság vezetésére Von der Leyen.

Az úgynevezett Piepergate-ügy azonban árthat neki, hiszen ez már a második kellemetlen ügye: az Európai Ügyészség a közelmúltban vizsgálatot indított a Pfizergate-ügyben, mivel Ursula von der Leyen a pandémia idején a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatójának küldött sms-ekkel lobbizott jelentős vakcinavásárlási szerződések megkötése érdekében. Ezek az sms-ek később törlésre kerültek.

Forrás: Mandiner.hu, Politico.eu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.