III. Károly 2022. szeptember 8. óta uralkodik az Egyesült Királyságban és további 14, a Nemzetközösséghez tartozó királyságban.

A 75 éves uralkodó édesanyja, II. Erzsébet halála után lépett trónra, nem rég azonban kiderült róla, hogy rákos. Egyelőre nem érkezett hivatalos hír arra vonatkozóan, hogy milyen típusú daganatot diagnosztizáltak nála, ugyanakkor egy szakember az eddig nyilvánosságra került információk alapján megállapította, hogy a gyilkos kór melyik fajtájával küzdhet a király.

A Buckingham-palota csak annyit árult el a király hogylétéről, hogy megkezdték a kezelését. Mindeközben elindultak a találgatások, hogy vajon ezek után mi következhet a monarchia életében. A hírek szerint III. Károly nem bujkál a nyilvánosság elől, még Kamilla társaságában is lefotózták a napokban. Viszont felmerült a kérdés, vajon lemond-e a trónról betegsége miatt, vagy édesanyjához hasonlóan élete végéig viseli majd a koronát?

Egyre időszerűbb a kérdés – Vajon meddig viselheti a koronát a rákbeteg III. Károly király?

III. Károly brit uralkodó Fotó: Britannica

A Windsor-ház története során eddig csupán egy király mondott le a koronáról

Az elmúlt évtizedekben csupán egy alkalommal fordult elő, hogy egy Windsor-házi király önként lemondott volna a koronáról, akkor egy nő miatt került erre sor. II. Erzsébet nagybátyja, VIII. Eduárd uralkodásának első évében mondott le az uralkodói címről, mivel egy elvált nőbe, Wallis Simpsonba volt szerelmes, akit szeretett volna feleségül venni. A kormány ezt nem tette lehetővé számára, ezért inkább lemondott öccse, Albert javára, akit VI. Györgyként koronáztak meg.

II. Erzsébet nagyapja alapította a Windsor-házat

A Windsor-ház mint uralkodói dinasztia története akkor kezdődött, amikor V. György brit király lemondott saját és családja német nemesi címeiről és elhagyta a Szász–Coburg–Gothai-ház megnevezést. Ekkor jött létre a brit uralkodóház 1917. július 17-én, több mint száz évvel ezelőtt.

A leghosszabb ideig – több, mint 70 évig – II. Erzsébet ült a trónon a családból. A királynő volt a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó a világon. Hatalmas népszerűségnek örvendett, 96 éves korában hunyt el végelgyengülésben a Balmoral kastélyban, Skóciában, másfél évvel férje, Fülöp herceg halála után. A herceg 99 évesen távozott az élők sorából el a Windsor kastélyban – írja a colore.hu

Egyre időszerűbb a kérdés – Vajon meddig viselheti a koronát a rákbeteg III. Károly király?

II. Erzsébet királynő ifjú korában Fotó: The Royal Mint

A Windsor-ház öt uralkodót adott mostanáig az Egyesült Királyságnak

A Windsor-házat alapító V. György 70 éves korában hunyt el, halála előtt sokat betegeskedett. Őt elsőszülött fia, VIII. Eduárd követte a trónon, aki 42 évesen lett király. Kevesebb, mint egy évig uralkodott. Utána öccse, VI. György következett a trónon. VI. György tüdőrákban vesztette életét 57 éves korában, így lánya, II. Erzsébet néven, mindössze 25 évesen lett királynő. Őt váltotta a trónon fia, Károly, akinek már idős korában került a fejére a korona. Ha III. Károly király lemondana a trónról, akkor valószínűleg fia, Vilmos herceg lenne a következő uralkodó, hiszen ő az első a trónöröklési rendben.

Forrás: colore.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Menőmanó
Még meg is gyógyulhat, nem kéne temetni.
Feller_Peti
Gyarmatosító angolszász jenki. Lerabolták és kifosztották a fél világot. Nem beszélve a rengeteg öldöklésről. Ezt csinálják most is Ukrajnában.

Balliberális hazaárulókat meg megvették kilóra. Propeller Soros horda.
jáger laszló
+mondom
Haláláig
csak ennyi
barátilag
J.L.
izéke
@Feller_Peti: neked fóbiád van , fordulj szakemberhez more,ne a pásztorkutyát zaklasd :)))))))))))
Nyírfa
Rokonszenves ember, nyitott, haladó szellemű. Csak gyógyuljon meg, élvezze ki, hogy mi mindent tehet a modern Angliáért. Közben Vilmos nyugodt tempóban készülhet a majdani nagy feladatra.
Feller_Peti
@izéke: Miért? Nem úgy volt (van) ?

Esetleg a történelmet is átírnátok?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.