Az EP választások kampányának felfüggesztésére és ezzel a politikai konfrontáció visszafogására szólította fel a pártokat a Robert Fico ellen szerdán elkövetett fegyveres merénylet összefüggésében Peter Pellegrini megválasztott szlovák köztársasági elnök csütörtökön, miután Pozsonyban találkozott a megbízatási időszaka végéhez közelítő Zuzana Caputová államfővel.

A kampány természetesen konfrontációt hoz magával, a hangulat kiélezését és a politikusok kölcsönös vádaskodását. A további konfrontáció pedig az utolsó, amire most Szlovákiának szüksége van

- jelentette ki Peter Pellegrini, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

A Fico elleni merénylet miatt az EP választási kampány felfüggesztését sürgeti Pellegrini

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Pellegrini kiemelte: elborzasztotta, hogy hová torkollhat az eltérő politikai nézettel szembeni gyűlölet. Hangsúlyozta: a merényletet közösen kell elítélni, majd meg kell nyugtatni a kedélyeket és az országnak a nyugalom útján kell elindulnia.

Zuzana Caputová a szerdai merényletről azt mondta: az nemcsak emberi tragédia, hanem a demokratikus berendezkedés ellen elkövetett támadás is.

A két politikus közösen bejelentette: egyeztetésre meghívják az elnöki palotába az összes parlamenti párt képviselőit.

A Nyitrabányán szerdán elkövetett merénylet után több lőtt sebbel életveszélyes állapotban a besztercebányai Roosevelt kórházba szállított és ott sok órás műtéten átesett Robert Fico kormányfő állapota stabil, de nagyon súlyos. Sajtóközlések szerint a kormányfőre további műtét vár, a pozsonyi Pravda szerint a csípőízületét kell még megoperálni.

A legnagyobb szlovák kereskedelmi televízió, a Markíza saját forrásokra hivatkozva csütörtökön közölte: a rendőrség már megindította az eljárást a merénylet helyszínén őrizetbe vett feltételezett elkövető ellen, akit védett személy ellen előre kitervelt gyilkosság kísérletév gyanúsítanak. Ezért a bűncselekményért a vonatkozó szlovák szabályozás szerint 25 évig vagy akár életfogytiglan tartó szabadságvesztés is kiszabható.

A merénylet miatt őrizetbe vett 71 éves lévai férfi személyazonosságát hivatalosan továbbra sem közölték a szlovák hatóságok, ugyanakkor a sajtó egyöntetűen Juraj C.-ként azonosítja, akiről azt írják: legálisan tartott fegyvert, mivel biztonsági őrként dolgozott, egyébként pedig műkedvelő költőként egy irodalmi klubnak volt a tagja, amelyet több évig vezetett is.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Őrnagy: az "eszmefuttatásaid" egy súlyos elmebetegre vallanak !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
"hová torkollhat az eltérő politikai nézettel szembeni gyűlölet" - igen, akár gyilkossághoz is. Itt Magyarországon is csúcsra járatja a Fidesz a gyűlöletkeltést, és ez a határainkon túl is hallatszik.
KisTehen
@nemkati: ner péter járatja csúcsra b+
KisTehen
@nemkati: mit fogsz hallani, ha elmész egy ner péter tüntetésre ... mocskos fidesz ...
csak úgy....
@KisTehen: az 1848 as katonatisztek a forradalom elött , több mint 14 évig voltak a habsburgok szolgálatában!
maléter pál neve mond neked valamit, neki szintén elege lett az akkori vezetésböl 1956 ban?!
namihami
Nem kéne még a Fico miatt a Föld forgásának leàllítását is követelni? Esetleg az Univerzumot fekete drapériával bevonni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.