Szlovákiára igen sötét napok köszöntöttek, ám nem csak a miniszterelnök, Robert Fico életéért kell izgulni, de az ország belpolitikai helyzetéért is. Akár polgárháború is kitörhet.

Polgárháborúba sodródik az ország – Mi történik Szlovákiában?

Fotó: freepik.com

2018-ban Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása sokkolta az országot, aki a munkájáért a saját és a menyasszonya, Martina Kusnírová életével fizetett – emlékeztetett a naphire.hu. Alig tért magához az ország és a politika, 2024. májusában Robert Fico miniszterelnök lett áldozata merényletnek, életéért még mindig küzdenek az orvosok. A politikai paletta ellenzéki szereplői a merénylet után azonnal azt kezdték kommunikálni, hogy véget kell vetni a végzetes megosztottságnak.

Véget kell vetni a gyűlöletkeltő retorikának, amelynek eddig nap mint nap tanúi voltunk

– jelentette ki Zuzana Caputová elnök.

A szlovák kormány képviselői között azonban elszabadultak az indulatok. Lubos Blaha, Fico pártjának tagja azt kiabálta a parlamentben az ellenzéknek címezve: "a miniszterelnök az önök gyűlölete miatt küzd most az életéért". Andraj Danko pedig azzal a kérdéssel fordult az ellenzékhez, most "elégedettek-e" majd hozzátette, hogy eddig volt jó világ az ellenzéki képviselők és médiumok számára, de ez hamarosan megszűnik.

Robert Fico 2018-ban a harmadik miniszterelnöki ciklusát töltötte, amikor brutálisan meggyilkolták Ján Kuciak oknyomozó újságírót és a menyasszonyát azért, hogy elejét vegyék a politikai korrupcióról szóló cikke megszületésének. A miniszterelnök akkor összehívott egy sajtótájákoztatót, ahol egy millió eurónyi jutalmat ajánlott fel annak, aki segít a gyilkos nyomára bukkanni, valamint megvádolta az ellenzéket, hogy ezt a szörnyű eseményt saját önös politikai érdekeikre használják fel – írja a Politico. Két hétre rá Fico lemondott.

Ezek után Fico több politikai szövetségese ellen is vizsgálat indult, többek között korrupció miatt, sőt Ficot magát 2022-ben le is tartóztatták szervezett bűnözés vádjával, de ejtették az ügyet.

Tavaly visszatért a politikába, majd a választások megnyerése után kivéreztette az őt bűncselekménnyel vádoló rendőrség vezetését, megnyirbálta a független médiát, átírta a büntető törvénykönyvet a korrupció büntethetőségének csökkentése érdekében és belengette azt is, hogy a külföldi támogatásból üzemelő civil szervezeteket orosz mintára "külföldi ügynököknek" fogják bélyegezni.

A Robert Fico elleni tegnapi támadás után a szlovák média közzétett egy videót a merénylőről, amiben arról beszélt: azért tette, amit tett, mert nem ért egyet a kormány politikájával. A támadás után tartott első sajtótájékoztatón Sutaj Estok belügyminiszter arra szólította fel Szlovákiát, hogy hagyjanak fel az uszítással és a gyűlöletkeltéssel. "Szeretném felszólítani a nyilvánosságot, az újságírókat és minden politikust, hogy hagyják abba a gyűlöletkeltést" – fogalmazott.

A polgárháború szélén állunk

– tette hozzá.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisTehen
nekünk szerencsére van egy ner péterünk ... akinél az agymosottak levezethetik a feszültséget
jáger laszló
Polgárháború nem reális várakozás
Inkább csak a+döbbenés!
Na és Fico gyógyulása!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Pálinkás Pál
egész európa a polgárháború felé sodródik...,talán kezdenek ébredezni az emberek...
Aki Én
@KisTehen: belebúzultált, te vén buzeráns?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.