Robert Fico szlovák miniszterelnök többórás nehéz műtéte után is súlyos állapotban van, az intenzív osztályon fekszik – közölte a Markíza televízió, amelynek az információt a kórház környezetéből származó megbízható forrás erősítette meg. Filip Kuffa államtitkár reggel azt írta, hogy a legfrissebb információk szerint a miniszterelnök állapota stabil.

Amint arról korábban beszámoltunk, szerdán merényletet követtek el Szlovákia miniszterelnöke, Robert Fico ellen a szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülését követően. A merénylő, Juraj Cintula ötször lőtt rá az 59 éves kormányfőre. A lövések a mellkasán és a gyomrán érték, életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították a besztercebányai Roosevelt kórházba, ahol öt órás életmentő műtéten esett át - írja a pozsonyi Új Szó.

Robert Fico továbbra is életveszélyes állapotban van – Oroszpárti félkatonai szervezethez is köze volt merénylőjének

A besztercebányai kórház, ahol életmentő műtéten esett át Robert Fico szlovák miniszterelnök Fotó: AFP

Miriam Lapuníková, a besztercebányai kórház igazgatója is megerősítette, hogy Robert Fico állapota stabil, de nagyon súlyos. Jelenleg további beavatkozások folynak a miniszterelnök állapotának javítása érdekében.

Robert Kalinak védelmi miniszter néhány órával korábban egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy Fico „súlyos politraumát” szenvedett a több lőtt seb következtében.

A besztercebányai Roosevelt Kórház előtt több rendőr áll – jelentette a TA3 televízió a kora reggeli órákban. A sürgősségi osztály előtti területet lezárták, és nem engednek be illetéktelen személyeket.

Fico merénylője, Juraj Cintula korábban kapcsolatban állt egy oroszbarát szlovák paramilitáris szervezettel. A Slovensky branci egy szélsőjobboldali, oroszpárti félkatonai szervezet, mely támogatja Moszkva ukrajnai invázióját, miközben támadja a Nyugatot, az EU-t és a bevándorlókat.

A rendőrök arra gyanakodtak, a merénylő autójában robbanószerkezet lehet

A merénylőt a rendőrök az autójához kísérték, amelyet egy speciálisan kiképzett kutya vizsgált át robbanóanyag nyomai után kutatva. Ezt követően tűzszerészek érkeztek, akik a csomagtartót és a motorháztetőt ellenőrizték.

A rendőrök arra gyanakodtak, hogy az autóban robbanószerkezet lehet, ám bombát végül nem találtak benne.

A Joj információi alapján a tettes tegnap egész nap a nyitrabányai rendőrkapitányságon tartózkodott.

A televíziócsatorna értesülései szerint az autót lefoglalták, és Garamsztenkeresztre  szállították.

A merénylő 2015 óta tagja a Szlovák Írószövetségnek (SSS), amely azonnali hatállyal visszavonta a tagságát. Az írószövetség felháborodását fejezte ki az incidenssel kapcsolatban. „Mielőbbi gyógyulást kívánunk a miniszterelnöknek, hogy ismét gyakorolhassa tisztségét egész Szlovákia javára. Imádkozunk érte és az egészségéért” – tették hozzá.

Robert Fico miniszterelnök az ellene elkövetett merénylet után egy ideig nem lesz képes elvégezni a feladatait. 

A Kormányhivatal tájékoztatása szerint ma rendkívüli ülést tart a Biztonsági Tanács és a kabinet is. Az ülés 11 órakor kezdődik. Arról kell többek között sürgősen dönteniük, hogy a négy miniszterelnökhelyettes közül ki lép ideiglenesen Robert Fico helyébe.

Forrás: Új Szó

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
A szlovák demokrácia több sebből vérzik!
Ez máris látható
csak ennyi
barátilag
J,L,
Nessy
Orosz barát??? Jaj, ilyet ne tessék mondani! Hazánk nagyjai menten kardjukba dőlnek!
Aki Én
Szélsőjobbos, oroszbarát a NERénylő.
Ennyi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.