Spanyolországban fertőződött meg egy férfi a krími-kongói lázzal a Hyalomma marginatum nevű egzotikus kullancs csípészének következtében. A magyarok vérében is megtalálható az ellenanyag.

Kórházba került egy férfi a spanyolországi Salamancában, akit megcsípett egy kullancs, és megfertőződött a krími-kongói lázzal. Az egzotikus óriáskullancsnak, a Hyalomma marginatumnak már sikerült megtelepednie Magyarországon is az éghajlatváltozás miatt

számol be az Atv.hu a Nap Híre alapján. 

Súlyos veszélybe kerülhetünk: itt az új fertőzés, amivel szinte lehetetlen megküzdeni

A kullancsfigyelő adatai szerint míg 2021-ben a 97 bejelentésből 2, addig 2022-ben a 95-ből 9 Hyalomma kullancsot találtak. Ez az óriáskullancs terjeszti a krími-kongói vérzéses láz vírusát, ami már a magyar lakosságban is jelen van

- írja a lap. Egy kutatás során önkéntesek vérmintáját vizsgálták, és 2700 mintából 10-ben megtalálták az ellenanyagot.

Egy 2009-es kutatás során a Margit-szigeten bukkant fel egy Hyalomma marginatum nimfa egy sünön, egy másik, szarvasmarhákon végzett felméréskor pedig két felnőtt, hím Hyalomma rufipes egyedet találtak. A krími-kongói vérzéses láz vírusával kapcsolatos kutatásokat végeztek rágcsálókkal, itt a vizsgált 2085 állatból 20-ban jelen volt a krími-kongói vérzéses láz vírusának leküzdéséhez szükséges ellenanyag.

Forrás: Atv.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
A feleségem kért, nézzem meg, mi is van a vállán? Nos egy kullancs..kiszedtem, elláttam ahogy kell, de a kullancs szót nem szabad kiejteni...úgy hiszi, a kertben szedhette össze...azóta arra sem megy.
Sakk Matt
A kullanc csípészével nadon kell vityászni!
Nyírfa
Tessék kiplakátolni, hogy a migráns kullancsok nem vehetik el az egészségünket. Hogy néz az ki, hogy csak úgy jönnek, mennek?
balos
@Nyírfa: Erre nincs készség!A pénz kell a családnak!Különben is vigyázzanak az emberek magukra,ne csámborogjanak minden felé!
Nyírfa
@balos: 07.17

Nem lenne egyszerűbb minden magyar mellé egy kínai rendőrt állítani? Nem kellene Pintér ahhoz, hogy két hét alatt rend legyen, és udvariasan kitérjünk kullancs uraságok útjából.
De az is jó megoldás, ha kivágunk minden bokrot, felássuk a kerteket, és műfüvet rakunk le a hegyekben.
Nem fognak kicseszni velünk ezek a migráncsok!
balos
@Nyírfa: Most beszartam!Mindjárt kettőt!Az egyik "simogat" a másik meg temet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.