A Robert Fico ellen elkövetett múlt heti merénylet óta kedden ült össze először a szlovák parlament, majd egyhangúlag szavazta meg azt a határozatot, amelyben elítélte a politikai indíttatású erőszakot. A kormánykoalíció jelezte, hogy kitart politikai programja mellett.

Fico-merénylet: Kivételesen egyetért a szlovák parlament

Fotó: Facebook/Robert Fico

A besztercebányai kórház Facebookon közölte, hogy a szlovák miniszterelnök – akire egy 71 éves férfi lőtt rá szerdán Nyitrabányán, súlyosan megsebesítve őt – eszméleténél van és kommunikál.

Az 59 éves kormányfő a kórház szerint már nincs életveszélyben. Fico, akit négy találat ért, szerdán öt és fél órás, pénteken egy újabb, kétórás beavatkozáson esett át. Kedden hasi CT-vizsgálatot végeztek rajta – közölte a portfolio.hu.

A merénylet óta kedden ült össze először a szlovák parlament, és mind a 130 képviselő igennel szavazott arra a határozatra, amely felszólítja a politikai pártokat, civil szervezeteket és a médiát, hogy tartsák tiszteletben a parlamenti választások eredményét, és tartózkodjanak a demokratikusan megválasztott kormány elleni gyűlöletkeltéstől.

Tekintettel egyes vezetők nyilatkozataira elmaradt az a találkozó, amelyre Zuzana Caputová leköszönő és Peter Pellegrini megválasztott államfő hívta meg keddre a parlamenti pártok vezetőit – közölte a TASR közszolgálati hírügynökséggel Martin Strizinec, Zuzana Caputová szóvivője.

A szóvivő elmondta: az államfőnek továbbra is az a meggyőződése, hogy a jelenlegi helyzetben a legfontosabb a társadalom lecsillapítása, de elfogadja, hogy ehhez nemcsak időre, hanem türelemre is szükség van. Caputová és Pellegrini csütörtökön jelentette be: minden parlamenti párt elnökét meghívják az elnöki palotába, hogy a Robert Fico (Smer-SD) kormányfő elleni merénylet után megnyugtassák a társadalmat és elutasítsák az erőszakot.

Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter Fico pártjának, a Smernek a keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: "Egységben vagyunk, és egyértelműen jelezzük, hogy folytatjuk a Robert Fico által diktált ütemet és irányt".

Forrás: portfolio.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
A CT 1 értelmű javulást mutat
Ennek örülünk!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.