A Robert Fico elleni merénylet után, Robert Kalinák védelmi miniszter vezeti ideiglenesen a szlovák kormány üléseit. Kalinák elég megosztó személyiség.

A Robert Fico miniszterelnök elleni szerdai merénylet óta kulcspozícióba került a szlovák politika egyik legzavarosabb múltú alakja – írja a 24.hu. Robert Kalinák védelmi miniszter a kormányfő legközelebbi bizalmasai közé tartozik, és a legnagyobb kormánypárt, a Smer által delegált kormányfőhelyettes is.

Két éve még a rácsok mögött ült Robert Fico ideiglenes utódja – ez volt a bűne

Robert Kalinák védelmi miniszter jelenleg Robert Ficót helyettesíti/Fotó: MTI/TASR/Michal Svítok

Rajta kívül három másik helyettese is van Robert Ficónak, de ők a két kisebb koalíciós pártból kerültek ki. Kalinák miniszterelnök-helyettesként gyakorlatilag ő irányítja a kommunikációt a kormányfő lelövése után, és ő a legfőbb esélyese annak, hogy átmenetileg pótolja a megsebesült miniszterelnököt, a kormányüléseket is ő vezeti le.

A politikus múltja elég kusza. Két éve még előzetes letartóztatásban volt. Amikor Fico korábban kormányfő volt (2006 és 2010, illetve 2012 és 2018 között), Kalinák a belügyminiszteri posztot kapta. 2023 óta betöltött hadügyi reszortja így kivételesnek számít – de ez sem véletlen. Belügyminiszteri munkáját ugyanis súlyos botrányok kísérték, és a tavaly hatalomra került Fico-kormány már nem kockáztatta meg, hogy a két éve még előzetesben ülő politikust ismét a bűnüldöző szervek irányításával bízzák meg.

Kalinákot ugyanis bűnszövetkezet létrehozásával gyanúsították meg, és 2022 áprilisában őrizetbe vették. Akkor éppen ügyvédként tevékenykedett, és nem volt a parlament tagja. Kalinák nem volt sokat előzetesben: 2022 májusában kiengedték a volt belügyminisztert.

Forrás: 24.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Csak rá kell nézni erre a fejre! Mennyire hasonlít a merénylőre... Igaz, az sokkal jámborabb képet mutat minden róla készült felvételen, ez meg...? Ez egy miniszter...
Csak Norisz és senki más
KALINA nevű lakik mifelénk! Elég egy is belőle, nem kellenek KALINÁK!
rücsü41
Na és, ki figyel oda erre amikor nálunk Dobrev szerint az államelnökünk köztörvényes bűnöző ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.