Az orosz hajógyártás büszkesége, a Rosszija jégtörőhajó hamarosan szolgálatba áll. Ez a hatalmas hajó akár négy méter vastag jégmezőt is képes áttörni. A hajó nukleáris berendezéseit az orosz állami Roszatomhoz tartozó vállalatok gyártják – részben ők készítik majd a két új paksi blokk berendezéseit is.

Hihetetlen, milyen gépszörnyeteget építenek az oroszok

Illusztráció: 123rf.com

A világ legnagyobb teljesítményű atomjégtörője lesz a Rosszija, amelyet két 315 megawattos, RITM-400-as reaktorral látnak majd el. A Rosszija akár négy méter vastagságú jégtorlaszokon is utat tud majd vágni a nukleáris berndezéseit gyártó Roszatom közleménye szerint, és mintegy 50 méter széles csatornákat alakíthat ki a jégmezőkön – közölte a vg.hu.

A hajó célja, hogy egész évben segítse a hajók haladását az északi-tengeri hajózási útvonal jéggel borított vizein.

A Csepecki Gépgyárban megkezdték a speciális spirálbordás titáncsövek gyártását is, amelyek a hajó gőzfejlesztőinek a szerkezeti merevségét biztosítják.

E hajónak köszönhetően az északi-tengeri hajózási útvonal könnyűszerrel a nemzetközi kereskedelmi hajózás ütőerévé válhat

– hangsúlyozta Szergej Csinyejkin, a gépgyár vezérigazgatója.

Az orosz sarkvidék integrált fejlesztése nemzetstratégiai prioritás Oroszország számára. Az északi-tengeri hajóforgalom intenzitásának növelése kiemelten fontos a szállítás és teherszállítás szempontjából.

A logisztikai folyosót a rendszeres teherszállítás érdekében új atomjégtörők építésével, valamint a kapcsolódó infrastruktúra korszerűsítésével fejlesztik.

Forrás: vg.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Maguknak építik
Jól teszik!
csak ennyi
barátilag
J.L.
kereső
Látta valaki a "Kurszk" tengeralattjáróról készült filmet? Na, az is milyen nagy "orosz büszkeség" volt...az a tengeralattjáró, a maga nukleáris meghajtásával.
Toller Béla
Sokkal inkább ezzel kellene foglalkozniuk, nem a háborúval, mindig és állandóan ! Annyi földjük van, kezdjenek már valamit vele !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.