Az Egyesült Államok és Európa több országa is tervbe vette a veszélyeztetett állatok környezetében dolgozók beoltását, hogy megakadályozza a H5N1 madárinfluenza világjárvánnyá fejlődését. Vegyesek az álláspontok a kötelező oltás kapcsán, van aki szerint nélkülözhetetlen, mások szerint korai.

Jöhet az újabb kötelező védőoltás? – Ez ellen kellene oltakozni

Illusztráció: 123rf.com

A madárinfluenza elleni védőoltást a veszélyeztetett baromfi- és tejipari dolgozók, állatorvosok és laboratóriumi technikusok kapnák meg – írja a Reuters, ehhez mind Európa, mint Amerika nagy mennyiségben szerezne be oltóanyagot. Amerikai tisztviselők a múlt héten közölték, hogy 4,8 millió dózisra elegendő oltóanyagra adtak le megrendelést az influenza elleni védőoltások egyik legkiterjedtebb portfóliójával rendelkező CSL Seqirusnak – idézi a Világgazdaság.

Jelenleg az európai illetékesek tárgyalásokat folytatnak egy ausztrál céggel a madárinfluenza elleni oltóanyag beszerzéséről. Ezzel párhuzamosan Kanadában a GlaxoSmithKline-nal (GSK) egyeztetnek a szezonális influenzaoltások befejezése után felszabaduló kapacitások átcsoportosításáról a madárinfluenza elleni oltóanyag gyártására. Az Egyesült Királyságban is beszerzési tárgyalások zajlanak a gyártókkal.

A hathatós megelőző intézkedések igénye azután fogalmazódott meg, hogy 2020 végén megjelent új madárinfluenza-törzs robbanásszerű terjedése pusztítást végzett a vadon élő madarak körében és a baromfifarmokon, és a fertőzés számos emlősfajnál is jelentkezett. Márciusban az Egyesült Államokban a tejelő szarvasmarhák körében is kitört a kór, amely kilenc államban több tucatnyi haszonállat-állományt és két tejipari dolgozót fertőzött meg.

A Világgazdaság kiemelte, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) becslése szerint az amerikai tejkészlet 20 százalékéban mutatható ki valamilyen formában a vírus jelenléte, ami azt valószínűsíti, hogy szélesebb tömegeket érinthet majd a fertőzés.

Ennek a kockázatát a tejiparban és a baromfifarmokon dolgozók vírusnak való kitettsége nagyban növelheti, és a kórokozó humán környezetben való mutálódása nem látható veszélyekkel járhat.

Mindent meg kell tennünk ennek elkerülésére, ha egyszer az emberek széles körben megfertőződnek, akkor nagy bajban leszünk

– figyelmeztetett Matthew Miller, a kanadai McMaster Egyetem pandémiakészültségi központjának társigazgatója.

Forrás: reuters.com, vg.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kapanyél
Oltassa be magát a kurva anyjuk az! Arról beszéljenek, hány ember dobta el a kanalat a covid kötelező oltások miatt!!
Pálinkás Pál
aki ilyen " kötelező " oltásokban gondolkodik, az kötelet,golyót érdemel,...
Havanagi
Nagyon "oltakozni" akarnak a tetvek!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.