A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ), a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Testnevelési Egyetem (TE) szombaton kötött megállapodásukban rögzítették azt a törekvésüket, hogy a kézilabda kerüljön be a Nemzeti Alaptantervbe. 

A szerződést Kocsis Máté, az MKSZ elnöke, Balogh Gábor, az MDSZ elnöke, valamint Mocsai Lajos, a TE rektora Győrben, a magyar-osztrák női világbajnoki selejtező és a magyar-ukrán férfi Eb-selejtező közötti szünetben írta alá.

Az együttműködés célja, hogy a kézilabdajátékhoz kapcsolódó iskolai programokat minél több iskolában megismerhessék a tanulók. Az MKSZ az idei évtől már 120 iskolában valósítja meg a Kézilabdázás az iskolában elnevezésű projektjét, a szövetség célja ugyanakkor az, hogy az abban való részvétel lehetősége minél előbb minden magyar gyermek számára adott legyen.

A megállapodás keretében az MDSZ egyrészt vállalta: közreműködik abban, hogy – a Nemzeti Alaptanterv és a kerettantervek soron következő rendes felülvizsgálatának időpontjára, 2017-re – már kiforrott legyen az a játék- és élményközpontú testnevelési programcsomag, amely célzottan a legkisebbek, az alsó tagozatosok részére készül. Az MDSZ ezért vállalta többek között azt is, hogy 30 órás, akkreditációra benyújtható pedagógus-továbbképzési programot dolgoz ki.

A tervek szerint hamarosan az ország mintegy 3000 iskolai telephelyén oktató pedagógus ismerheti meg a projektet és készülhet fel annak alkalmazására.

A program fenntarthatóságának biztosítása érdekében az együttműködéshez csatlakozott a 2014 szeptemberétől ismét önálló TE is.

Juhász István, a program vezetője, a Nemzeti Alaptantervbe való bevezetést előkészítő MKSZ-munkacsoport vezetője a szövetség honlapján elmondta: az iskolai program beindításakor végső célként olyan álom megvalósítását célozták meg, amely a sportág számára történelmi jelentőséggel bírhat.

"Ez pedig véleményünk szerint nem lehet más, mint a kézilabda-oktatás beépítése 2017-től a Nemzeti Alaptantervbe az 1-4. osztályok tekintetében" – tette hozzá Juhász.

Novák András, az MKSZ főtitkára kiemelte: ha bekerül a Nemzeti Alaptantervbe a kézilabdázás kötelező oktatása, hatványozódik a sportágat megismerő gyerekek száma, a nagyobb merítés pedig óriási lehetőset jelent a sportág utánpótlása, és később a klubok, válogatottak számára is.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
A múlt héten meg még a sakkot akarták betenni az elvtársak, azelőtt meg a lovaglást.

Vannak ám víziók rendesen elvtárséknál.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Senara
Te nem" buzeráns " csináljunk már valamit , ha már rektor lettem .Lássák a polgárok teszek is valamit érte . Egyes helyeken télen 3 órás tornaórák lesznek 1 óra kipakolás a osztályteremből 2 óra kézilabda 3 óra visszapakolás .
papa.49
Gúnár nyakú xarházi, ha esetleg itt éltél volna tudhatnád MINDIG IS VOLT KÉZILABDA, AZ ÁLTALÁNOSBAN IS SŐT MÉG AZ ISKOLÁK UDVARÁN PÁLYA IS VOLT TE KOTONSZÖKEVÉNY, pedig én már kurva régen jártam az általánosba, de még emlékszem hogy a sulik között bajnokság is volt, mielőtt azt hinnéd te szarod a spanyolviaszt elmondom te legfeljebb xar lehetsz, megint az oltó duma pedig csak feltaláltad a csőben a lyukat...
A középiskolákban meg a szakmunkásképzőkben is kéziztünk, meg kosaraztunk, ja és még tornatermi pálya is volt, szerencsétlen hülye!!!
keresztapa
Holokauszt helyett az egyetemre, briliáns ötlet!
paolo006
Aztán hol kézilabdáznak a gyerekek nemzeti vadbarmok? Az osztályteremben? Mert tornatermet a zöme csak tévében lát. Jó esetben!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.