A világbajnok sportoló ráadásul születésnapján vihette el az aranyat.

Minden idők legjobb magyar eredményével nyerte meg Szőnyi Ferenc a svájci tízszeres Ironman triatlonversenyt, melynek résztvevői 38 kilométer úsztak, 1800 kilométer kerékpároztak és 422 kilométert futottak.

A világbajnok sportoló szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ultratiatlon királykategóriájának számító Swissultrán a győzelem mellett az is fantasztikus élmény volt a számára, hogy éppen az 53. születésnapján ért be a célba. Hozzátette: a Buchs városában augusztus 16-án kezdődött és hivatalosan egészen augusztus 31-én hajnali 3 óráig tartó viadalt 213 óra, vagyis közel kilenc nap alatt sikerült teljesítenie.

 

Nem főállású sportoló

"Az úszás után a hatodik, a kerékpározást követően a második helyen álltam" – elevenítette fel a részleteket a korábban világrekordot is felállító, civilben ingatlan befektetési vállalkozóként dolgozó komáromi sportoló. Eredménye értékét növeli, hogy két hónappal ezelőtt a Himalájában, átlagosan 5000 méteres tengerszint feletti magasságon a világon elsőként csinálta végig, és ezzel megnyerte a Hell Ultra elnevezésű 480 kilométeres futóversenyt.

Buchsban az első hely és a világcsúcs volt a célja, de a rekord végül elmaradt a rendkívül rossz időjárási viszonyok miatt. Az indulók napokig viharban kerékpároztak, a versenybírók két alkalommal összesen 2,5 órára meg is szakították a versenyt.

 

Az aranyérem azonban így is a nyakába kerülhet, mert annak ellenére, hogy Szőnyi és csapata már öt napja hazaért Svájcból, csütörtökön reggel visszautaznak Buchsba, ahol aznap 13 órákor tartják az eredményhirdetést.

Első Ironman versenye előtt úszni se nagyon tudott

Szőnyi Ferenc a 40-es éveihez közeledvén kezdett sportolni, s hamar rájött, hogy főleg hosszútávfutásban, és hosszabb kerékpártávokon tud kiemelkedően jól teljesíteni. A 2008-as első dupla Ironman versenye előtt egy hónappal még úszni is alig tudott, szinte teljesen ismeretlen volt a hazai mezőnyben, de a sportág megdöbbenésére még abban az évben harmadikként ért célba a Mexikóban megrendezett 10-szeres Ironman versenyen.

A következő évben több külföldi Ironmanen is dobogóközelbe került, majd 2010-ben már a hússzoros Ironmanen lett világbajnok, 2013-ban pedig harminc napon át harmincszor teljesítette az Ironmant és lett vb-ezüstérmes.

Címlapkép: Szőnyi Ferenc Versenynapló FB

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
évekkel ezelőtt mesélte, hogy az első iron man nemzetközi versenyre jelentkezésekor megkérték, hogy töltse ki rendesen a jelentkezési lapot..

-kérem hiányzik az előző nemzetközi versenyek felsorlása, és az azokon elért eredményei..
-nekem olyan nincs, most versenyzem először..
-de tapasztalat nélkül?
-igen, megpróbálom..

nos ez mexikóban volt, ahol harmadikként végzett a zsűri legnagyobb megdöbbenésére.
(mindezt 40 évesen.)

szép volt ACÉLEMBER!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.