A csütörtök reggeli viharos időjárás miatt kétórás halasztással, az eredetileg tervezett 9 óra helyett 11 órakor elrajtolt a Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 55. mezőnye Balatonfüredről.

A vihar miatt kétórás késéssel rajtolt el a Kékszalag

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár, a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével haladnak, és Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre.

A szervezők tájékoztatása szerint a tókerülő versenyre 2532 vitorlázó nevezett 515 hajóval, ezek közül 8 külföldi. Tizennyolc csapatban nő a kormányos, és öt hajón, nevezetesen a Szent Ágota, Jukebox, Mópogó, Zsófi és Lilly Elliott fedélzetén kizárólag nők versenyeznek. Az indulókat 29 hajóosztályban és 8 csoportban értékelik, a végső győzelemre legesélyesebb nyílt többtestű hajóosztályba 14 csapat nevezett.

A Kékszalag rajtjának halasztásáról szerdán döntött a versenykoordinációs központ. Az időpont változtatását az indokolták, hogy az erős szélben a rajthoz érkező hajók biztonságos kikötése este, éjszaka és hajnalban nem garantálható, a kikötők szűkössége miatt.

A szervezők kiemelték, hogy a limitidő továbbra is 48 óra, így az idei Kékszalag szombaton 11 órakor zárul.

Az előrejelzés szerint az ég eleinte erősen felhős lesz, majd a nap folyamán változóan felhős égre és felhőátvonulásokra lehet számítani, esetenként pedig egy-egy futó zápor is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet a víz fölött 24-25 Celsius-fok lesz, míg késő este körülbelül 22 fok várható. A víz hőmérséklete 24 fokos lesz. Délután 20-30 km/órás légmozgás várható.

Tavaly 516 hajó nevezett a versenyre, és közülük 456 hajó sikerült teljesítenie a nagydíjat. A győztes időt, amely 7 óra 13 perc 21 másodperc volt, a Józsa Márton vezette Raiffeisen Fifty-Fifty hajó futotta. A versenyen legtöbbször Litkey Farkas vitorlázó aratott győzelmet.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.