A budapesti Zeneakadémián, pénteken este Varnus Xaver koncertjén meghibásodott a három orgonamotor egyike. Az intézmény főmérnöke, Lakatos Gergely vizsgálatot indított, amelyet várhatóan hétfőre vagy keddre fejeznek be, de már most biztos, hogy a hangszer javítható.

Forrás: Népszava Online
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lbs
Az orgona motor az orgonasípok légellátást szolgáló ventillátort hajtja meg. Villamos szempontból közönséges háromfázisú aszinkron motorok.
Különlegességük a lapátkerékkel egy való extraprecíz kiegyensúlyozás és a - rendszerint - sikló csapágyazás.
Mindkét megoldás a zajszint minimalizálása érdekében kerül alkalmazásra.
Megjegyzendő, hogy egy ventillátor motorja a legritkább esetben képes leégni, ilyenkor az esetek túlnyomó többségében kell, hogy egy külső kiváltó ok is létezzen.
Ilyen lehet, hogy az egyik fázis valamilyen oknál fogva "kimarad" azaz eltűnik a feszültsége. Ezzel megszűnik a motorban a forgó mágneses tér, a meglevő két tekercs feszültség alatt marad.Az állandósult - a névleges áram három~ötszörösét kitevő indítóáram miatt igen rövid idő alatt a tekercsszigetelés által elviselhető hőmérséklet fölé emelkedik drasztikusan a hőfoka, aminek hatására a tekercselés leég.

A 40 év is beszédes szám, mert - annak ellenére hogy a tekercselés szigetelése biztonságosan túlméretezett, előfordulhat azért a hosszú üzemidő folyományaként egy menetzárlat, ami tönkreteheti a motort.
Ezeket a motorokat nem szokták olyan gyakorisággal felülvizsgálni, mint pl. egy ipari alkalmazású motort.

Ez esetben az keltette a szenzációt, hogy éppen koncert közben lépett fel a meghibásodás.

A hangszert önmagában javítani szükségtelen, mert a ventillátor attól teljesen elkülönített helységben üzemel, mindössze arról van szó, hogy a motort újra kell tekercselni, vagy le kell cserélni.
kramermoni
Varnus Xavért csal gratáció a rögtönzött minikoncertért!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.