hirek

Itt a bejelentés! Megvásárolja a kormány a Dürer Parkot

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a tulajdonosi joggyakorlása alatt álló szervezetek – többek közt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank, az EXIM, a Garantiqa, a Start Garancia – részére az állam megvásárolja a Dürer Park irodakomplexumot. A költözésre várhatóan 2025 elején kerülhet sor. Ahogy arról...

Alkotóház lesz Esterházy Péter egykori otthonából

2024. május 22-én délelőtt Óbuda-Békásmegyer polgármestere rendkívüli bejelentést tett: az önkormányzat megvásárolja Esterházy Péter egykori Emőd utcai házát, melynek működtetéséért a Dragomán György, Daniel Kehlmann és Vámos Miklós által erre a célra létrehozott alapítvány felel. 

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász Lászlót

A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökének a kombinatorikában végzett úttörő munkásságát ismerték el azzal, hogy a Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták, írja az MTA.

Hogyan nem kapott nemzetközi díjat Nádas Péter / PRAE.HU - a művészeti portál

A Die Zeit 22. számában jelent meg a Világ Kultúráinak Háza 35 ezer eurós, jelentős irodalmi díjának odaítéléséről egy roppant zavarba ejtő írás. A cikket a díj zsűrijének két tagja, Juliane Liebert és Ronya Othmann jegyzi, a műfaja bennfentes kibeszélés által történő problémafelvetés lehetne. A témája pedig az, hogy a...

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Támadnak az ügynökatkák?

A könyvbemutatón Stumpf András, a Válasz Online újságírója rögtön azt a kérdést szegezte a szerzőnek, hogy szerinte miért nem releváns az „ügynökakták nyilvánossága” szóösszetétel, és miért érződik ingerültnek a szerző a könyv alapján? Takács szerint az a baj a kérdés átpolitizáltságával, hogy a rosszul használt...

A kínai elnök az elődeinél is keményebben üldözi a kereszténységet

Magyarország a keresztényüldözés elleni küzdelem központja – hangsúlyozza a kormány, nincs nyoma azonban annak, hogy az Orbán-kabinet fölvetné a témát a vallásszabadságot súlyosan korlátozó kínai vezetésnek.

Több mint 365 millió keresztényt üldöznek világszerte – 2023-ban legalább 10 ezer templomot zártak be Kínában

Az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet 2023-as évre vonatkozó jelentése a világszerte tapasztalható keresztényüldözésről ad képet.

Alternatív fénydimenziókat nyit a Zsolnay Fényfesztivál

Játék az érzékekkel, szemkápráztató fényinstallációk és alternatív fénydimenziók – idén is változatos programokat kínál Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál.

Kulka Jánost választották a Nemzet Színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Akit tíz nyelven sem lehet zavarba hozni

„Jón Kalman Stefánsson valóban kiemelkedően népszerű figura lett Magyarországon.

Osvát Ernő-díjban részesül Margócsy István

Az idén hatodik alkalommal átadott Osváth Ernő-díjjal az irodalmi, művészeti folyóiratok szerkesztőinek munkáját ismerik el. Az idei díjazott a nemcsak irodalomtörténészként és oktatóként, de szerkesztőként is meghatározó Margócsy István, aki a 2000 folyóirat alapító szerkesztője és a BUKSz irodalomtörténeti rovatának...

A hét írója: Spiró György

Keserű szenvedély és mélységes antropológiai pesszimizmus – e szavakkal jellemzik pályatársai.