Nagy örömre van ok a NASA-nál: az oroszlánrészben az ügynökség által irányított Nemzetközi Űrállomás kulcsszerepet játszott egy rendkívül fontos felfedezésben, amit pár órája jelentettek be. Ha minden igaz, nem mást, mint a sötét anyagot találták meg!

Forrás: galaktika.hu
Feltöltő: Lea Mashi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

91 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Ilyen sokáig keresték??? A sötét anyag ott van a lendvai utcai székházban!! keresni se kell!!!Annál sötétebb anyag nem létezik!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Lea Mashi
Kíváncsi leszek, mire lehet majd felhasználni, ha már egyszer megtaláljuk! De végre egy lépés előre :D
Csizmás Kond
Az ilyen marhaságokkal szerintem a potom kétmilliárdot érő készülék létjogosultságát akarják bizonyítani.
Lea Mashi
Na jóóóólvanmár :D nem kell elviccelni, srácok, ez tudomány :)
A Tündik bündije
@Csizmás Kond: Fel sem fogod a jelentőségét, igaz?
profon
@A Tündik bündije: A fekete anyag mindenhol jelen van ! Így a csizmás fejében is :))
A Tündik bündije
@profon: Azt nem tudom, csak azt, hogy ez óriási tudományos áttörés, ha valóban sikerül bebizonyítani a létezését.
Vera Rubin csillagász érdekes felfedezést tett ez ügyben. Az Androméda-galaxis tanulmányozásakor rájött, hogy a galaxis peremén sodródó csillagok túl gyorsan mozogtak, így jó néhányuk esetén a gravitáció nem lett volna elég ahhoz, hogy a pályájukon tartsa őket - ki kellett volna repülniük a csillagközi térbe. Ez azonban nem történt meg, vagyis:

Vagy Isaac Newton több évszázados gravitációs törvényei hibásak.

Vagy pedig a világegyetemben van valami olyan extra anyag, ami a visszahúzó erőért felelős, de a ez jelenleg a csillagászati eszközökkel nem mutatható ki.

Na persze nem csak ez az egy felfedezés az alapja a sötét anyag, vagy antianyag elméletnek.
profon
@A Tündik bündije: Engem azért izgat igazán a téma mert a párhuzamos világegyetemek létezéséhez mindenképpen szükség van az antianyag elméletre és annak igazolására. Már csak a masszív fekete lyukak szerepét kellene tisztázni,mert szerintem ott a kulcs az egészhez !
csikknorisz
Ugyanez a Charles Bolden NASA-főnök mondta pár hete, hogy csak az ima segíthet egy felénk tartó aszteroida ellen. Na, az nem volt ilyen hip-hip-hooray bejelentés, valamivel korrigálni kellett. :)
A Tündik bündije
@profon: Valóban.
A másik pedig, ha már szóba hoztad a fekete lyukakat, ez is lehet a kulcsa a párhuzamos világegyetemeknek. Most persze nem a fekete lyuknak keresztelt, de valójában összeomlott neutroncsillagokra gondolok, hanem a valódi fekete lyukakra, az igazi "kozmikus lefolyókra." Mert egy kiszóródási pontnak - fehér lyuknak - lennie kellene, de nincs. Hacsak nem egy párhuzamos dimenzióban...
profon
@A Tündik bündije: Na végre valaki ! Szerinted mi melyik felén vagyunk ? :))
A Tündik bündije
@profon: Ha elfogadjuk azt, hogy a párhuzamos dimenziók száma végtelen, akkor értelemszerűen nincs egyik vagy másik oldal.
szzs
mi itt sem vagyunk mert a vagyunk nincs is itt ha nem is vagyunk itt vajon a hol vagyunk hol van itt@A Tündik bündije: @profon:
profon
@A Tündik bündije: Vagy csak másik ! :))
profon
@szzs: Röviden. Igen. Hosszabban. Kezdetben vala az ige !
szzs
@A Tündik bündije: @profon: Megbeszéltük ...De vajon...
A Tündik bündije
@szzs: @profon: A tudomány jelenlegi állása szerint 11 dimenzió van. 3 dimenziót te is ismersz, (x, y és z tengely, másként magasság, szélesség, mélység).
A 4. dimenzió az idő.
6 további dimenzió létezik szubatomikus szinten. Ezekből semmit sem érzékelsz, mert csak az atomok legmélyén lévő húrok szintjén léteznek.
A Tündik bündije
Ha kézzelfogható párhuzamos dimenziókról beszélünk, akkor viszont teljesen valószínűtlen, hogy egymás tükörképei legyenek. Legfeljebb csak kicsit hasonlítanak egymásra, de még az sem biztos, hogy embereket találsz a másikban, vagy egyáltalán élőlényeket - sőt, még esetleg bolygókat sem.
profon
@A Tündik bündije: Itt a földön is káoszhoz vezet a pillangó effektus, hát még az univerzum mértékében !
A Tündik bündije
@profon: Igen, de a pillangó-effektus a kiindulási tényezőre alapoz mindent. Viszont ha ezzel kívánsz szimulálni valamit, akkor minden időegység után csak nagyítódnak a hibák, amíg a hibaszázalék el nem éri a százat.
A Tündik bündije
@csikknorisz: Azzal a kijelentésével nem túlzott sajnos...
profon
@A Tündik bündije: Nos úgy vélem, Te is olvastad a Galaxis útikalauz stopposoknak című, felülmúlhatatlan remeket ! :))
A Tündik bündije
@profon: Rosszul gondolod, soha nem volt a kezemben.
profon
@A Tündik bündije: Csak a döbbenet hangján tudok szólni ! Miért nem ??? Ha egy életre szóló élményt szeretnél nem hagyod ki ,vagy az összes dimenzióban báni fogod ! :))
profon
@A Tündik bündije: Még annyit ,hogy a könyvből készült filmet ,eszed ágába se jusson megnézni ! A könyv 1000 x jobb :))
A Tündik bündije
@profon: Oké, akkor majd szakítok rá időt valamikor :-)
profon
@A Tündik bündije: Remélem tetszik majd ! Addig is 42 :))
A Tündik bündije
@profon: Ó hogyne... bár a 77-es évjáratot jobban szeretem :-) Most viszont ebben a tér-idő kontinuumban, a teljes testi valómban elvonulok pancsizni :-) Majd még értekezünk.
profon
@A Tündik bündije: Kemény légy mint a kád széle ! :))
szzs
@profon: @A Tündik bündije: álmodjátok a valót ami még meg sem született---
profon
@szzs: Na idefigyelj ! Húzzál el verset írni ! :)) Így is meg vagyunk zavarodva mint vasorrú bába a mágneses viharban ,erre jössz Te és még tetézed is ? :)
szzs
vajon miért csak , mi .. mi ..mi.. sok sok sok icipci sejt ,, nem egy darab ..a sokból összerakva
szzs
miért pont mi .. nem is hiszek benne... ő nem igy akarta
csikknorisz
@A Tündik bündije: "A 4. dimenzió az idő" Hányszor olvastam már ezt hány helyen, jó ég. Mindig, mindenhol a lehető legbonyolultabb módon megfogalmazva. Mint valami magasztos, megfoghatatlan akármi. Pedig egyszerű, mint a faék. Múltkorában olvastam H. G. Wells "Az időgép" c. novelláját, amit száztizenakárhány éve írt. Ilyen érthetően még soha nem láttam leírva a 4. dimenzió fogalmát.
Kissé offtopic, csak úgy eszembe jutott. :)
szzs
A föld A FÖLD örökre a mienk ránk bízták elcsesztük örökre elcsesztük...
szzs
Asimov könyvei .Az Alapitvány örök és sérthetetlen...
A Tündik bündije
@profon: Nna. Amíg a habok közt bóklásztam, a telóról rákerestem a könyvre és leadtam egy rendelést rá egy online könyvesboltban, de most nincs nekik raktáron, úgyhogy majd jön. Egyszer is.
csikknorisz
@A Tündik bündije: 22.01-re: Nem baj, 2025-re pályára állítanak egy picsányi aszteroiát a Hold körül a ruszkikkal, aztán mehet oda gyakorlatozni Brúszvillisz Patyomkin a következő armageddon előtt. Van még remény. :)
miazavalami
@A Tündik bündije: @profon: Ti azt mondjátok hogy ezzel a felfedezéssel be lehetne bizonyítani , hogy a fekete lyukakból valahova távozik az ami belekerül... és az itt van. De hol voltunk előtte?
szzs
előbb emberi aggyal értsük már meg hogy az emberi aggyal felfoghatatlan amit mi megpróbálunk felfogni...
szzs
magyarázzátok meg, hol a vége, ezeregy dimemzió között zakatolhatunk...mi mégis MOST ÉS ITT VAGYUNK ..ami máris csak a múlt
szzs
ami most van az a ...múlt ami lesz az csak a múlt, mi azt hisszük a jelen pedid már az is csak a múlt
szzs
azt hisszük van jövő...nincs csak a mát éljük tovább, valami tovább képzelt jövővel amit már akkor utolérünk amikor benne élünk a mában
szzs
és az már egyből csak a múlt... ördögi kör.. minek is élünk,
zipper
" Megtalálták a sötét anyagot " - nincs ebben semmi új, a Fidesz eddig is itt volt !
Nauta
@profon: Nekem is van olyanom beeee! Ott lóg a szekrényben beee, és fel is szoktam venni bee.
Nauta
@miazavalami: Hol? Hát bent a lukban! Eccerü nem?
Nauta
@szzs: No erőőtessed csak meg egy kicsikét!!Fooog az menni,fog bizony!
Nauta
@szzs: Mint a dalban, ma van a holnap tegnapja.
A Tündik bündije
@miazavalami: Ezt a kérdést kicsit nehezen tudom értelmezni :-)
Ha valami bekerül a fekete lyukba, nagy valószínűséggel megsemmisül. Fekete lyuk ugye akkor keletkezik, ha a gravitációs összeomlás vagy összehúzódás során az anyag az úgynevezett kritikus értéknél is kisebbre sűrűsödik össze. Ebben a pontban a bizonyos fizikai mennyiségek, mint a sűrűség, a tömeg stb. elvileg végtelenné válnak, vagyis a belezuhant anyaggal valami olyan történik, ami itt a Földön természetes körülmények közt elképzelhetetlen, és nagy elképzelni sem tudjuk, mi lesz vele. Persze az anyag nem vész el, valahol ki kell szóródnia.
szzs
@A Tündik bündije: semmik vagyunk ..porszem..még annyi sem, " nem vész el csak átalakul " ne pörgesd magad, soha nem fogjuk megérteni,, Hol a vége,.. És a vége után mi van.
Az emberiséget így kódolták, két dolgot nem fog megérteni soha.. A világegyetem végtelen, és a Perpetum Mobile , hogy van ami örökké mozog...@Nauta: Mint a dalban
Nauta
@A Tündik bündije: Szerintem, maga az emberi meghatározás,hogy űr,amely valóban végtelen dimenzióval uralja az összes benne lévő látható anyagot, mintegy végtelenül ritka,de óriási össztömeggel! Ez a láthatatlan /sötét/ tömeg a végtelen és valóban határtalan kiterjedésével mégis képes egy, a mai felfogásunkban kb.26millárd fényév átmérőjű látható anyagi világegyetemet uralni úgy,hogy az ne tudjon határtalanul a végtelenbe tágulni azaz,ne ritkuljon bele a semmibe.Ha ez igaz,akkor két dolog lehetséges
1. Vagy állandó világegyetemben élünk /és értelmetlen a Hubble elmélet/
2.Vagy a tágulás lelelassulása folytatódik és egyszer megáll és azután megkezdődik az összehúzódás,aminek a végén újra végtelen kicsi pontban sűrűsödjön össze az,ami kb.13 miiliárd éve a Big Bang előtt volt!
A dolog itt még érthetetlenebbé válik,mert a mai állás szerint a sötét anyag az egész világegyetem brutto annyag mennyiségéből több mint 90%-ot képvisel! Nem tévedés,90%-ot.És persze vele szinkronban a járulékos energia komponens is ide tartozik!
szzs
Nincs fizika, kémia, ezt csak mi találtuk ki, hogy le legyen írva, kiszámitva, az ami odakint van ahhoz semmi közünk, éppen ezért csak próbálgatjuk megérteni, és emberi nyelvre lefordítani, Fekete lyuk, lehet hogy ő a harmadik, amit belénk kódóltak, hogy soha ne értsd meg... na ennyi lépj vissza a való világba... ami elvileg nincs is
A Tündik bündije
@Nauta: Az, hogy a világegyetem esetleg összehúzódik, önmagába omlik, egyáltalán nem lehetetlen. Még az is lehet, hogy az összehúzódás már elkezdődött; több milliárd fényév távolságra vagyunk a "határvidéktől" tehát az infók is több milliárd év alatt érnek ide.
De maradjunk annyiban, hogy tágul. Mivel a világegyetem "határán" a tágulási sebesség már a fénysebesség közelében van, nem nagyon valószínű, hogy egy űrhajó el tudná érni a határt, meghaladni a tágulás sebességét meg végképp nem tudná.
De tegyük fel, hogy létezne olyan űrhajó, amely tudna fénysebességgel haladni és át tudná lépni a határt.
Ekkor sem történne semmi különös, mert akkor az űrhajó lenne a világegyetemnek azon része, amely a leggyorsabban tágul, így egyszerűen "magával vinné" a teret és az időt.
szzs
@Nauta: és mi van utána ...szépen leírtad , és elmagyaráztad, de te sem tudod felfogni hogy valami végtelen
szzs
Ti most Komolyan a Világegyetem Határairól beszéltek.. Mi van a határokon túl ÉBREDJ
A Tündik bündije
@szzs: Ember, attól még, hogy az univerzum egyelőre többet elrejt előlünk, mint amit megmutat, és emberi ésszel sokszor felfoghatatlan az egész, beszélgetni még lehet róla úgy is, hogy közben nem süllyedsz letargikus filozófiába...
Nauta
@A Tündik bündije: A feke lyukból semmi,még a fény sem távozhat! Viszont az eletromágneses sugárzás az igen.És itt bizonyosodik be Einstein E=mc2 törvényének örökérvényűsége.De az még inkább bizonyító erejű,hogy az anyag nem más,mint az energia materiális megnyilvánulása és fordítva.Ezért lehetséges az,hogy anyag más fizikai állapotban /energia,vagy ha úgy tetszik elekro mágneses sugárzás formájában/ Távopzhat a fekete lyukból.Röviden,a fekete lyuk nem más,mint egy óriási tömegű,kis térfogatú,közel végtelen sűrűségű dimenzionális átalakító ahol a bekerülő dimenziókkal és egyéb fizikai jellemzőkkel rendelkező nateria minden tulajdonságát elveszíti kivéve a tömeg,energia állapotát.A tömege csak növeli a fekete lyuk tömegét,de az energiája /amely mint jeleztem átalakult tömeg jellemzőkkel bír/ elekromágneses sugárzás formájában elhagyhatja a fekete lyukat.
Nauta
@A Tündik bündije: Ebben van valami! Érdekes elmélet.Mindig tanulhatunk az embertársainktol.
jotta
A sötét anyag a valami, mi meg (a nem sötét anyag) a melléktermék, átmeneti állapot, szétszakítottság. De a végén minden sötét anyag lesz.
Nakimaga
Gratulálok a tudós társadalomnak!
Az időt,mint fogalmat, az emberek találták ki!Létezik a tér,a húr és most már a sötét anyag,persze nem ilyen egyszerű ez.
jotta
Már csak az a kérdés, a kettő miből lett.
szzs
és hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás, ha ezt nem tudjuk megfejteni, ugyan mit akarunk mi az Univerzumtól ÉS EZ MOST NEM IRÓNIA. pont@Nauta: @A Tündik bündije: @jotta: @Nakimaga:
Csizmás Kond
@A Tündik bündije: Na és te felfogod vagy csak ...
Amúgy rajzoltak egy kört amit úgy próbáltak meghatározni, hogy ott van egy láthatatlan fekete galaxis...az a néhány fénylő csillag meg csak véletlenül került oda...:)
Nauta
@szzs: A tyúk-tojás paradoxon csak egy csalóka látszat "probléma" ugyanis ezzel az "erővel"kérdés lehet az is,hogy mi volt előbb,a dino,vagy a dino tojás,vagy minden tojással szaporodó állatra rákérdezhetünk! Ez alapjaiban téves kérdés felvetés. Az állatvilág egy evolúciós folyamat "terméke" amelyben a fejlődés fő iránya(i) vezettek el a mai élővilág-állapothoz.A tyúk és minden más szárnyas állat ősei a dinoszauruszok,amelyek a Főldi életfolyamatnak csak egy állomását képezték.Az ő fajuk is ősökből fejlődött ki és mint tudjuk 140millió éven át uralták a Földet egészen a 70millió évvel ezelőtti kipusztulásukig. Szóval a "tyúk és tojás" paradokxon csak egy szójáték ebben a konstellációban.
Nauta
@szzs: Nincs is jövő!! A fidesz azt mondta,hogy a "jövő elkezdődött",és ma is azt mondja.Tehát,mindig csak kezdődik,de be soha nem következik!És a semmire /fidesz jövöje/ rátervezni annyi,mintha vásárolnék egy nyeletlen bicskát penge nélkül!
Nauta
@szzs: Bocsánat! Amit nem értük még meg,azt meg kell próbálni érthetővé tenni /nem tudom ki mondta ,de nagy igazságot mondott!/
Nauta
@szzs: Érdekes,sajátos és mélyen tisztelendő felfogás.
A Tündik bündije
@Csizmás Kond: Az gondolom eszedbe sem jutott, hogy a jelzett ellipszisben lévő objektumok nem a mért távolságban, hanem az ELŐTT helyezkednek el akár több száz vagy ezer fényévvel is, és így egészen más rendszerekhez tartoznak.
Nauta
@A Tündik bündije: Utolsó mondatodhoz: Az űrhajó a fénysebesség elérésekor végtelen tömegűvé válna ami ami valóban a "maga mögött hagyott anyagi világgal ekvivalens lenne és.Ez azonban lehetetlen,hiszen a sebésségfüggvény maximálissá tétele,rakétánk esetében szintén végtelen tömegű hajtóanyagot feltételez ami persze abszurd,hiszen akkor minden létező anyagnak hajtó anyaggá kellene átalakulni. Tehát,még elméletben sem letséges anyagi természetű objektumnak a fénysebesség elérése! Erre egyszerű bizonyítékot kapunk,ha átrendezzük az einsteini képletet : E=mc2. innen m=E/c2 Egy egységnyi anyagtömeg (m) energiamennyisége/tartalma/ a fénysebesség négyzetével ekvivalens.Tehát ha "csak egy kilogramnyi anyatömeget akarunk fénysebességre gyorsitani,ahhoz c2 egységnyi energia kell! Ez egyelő 9x10 a tizediken egységnyi /kg/energia szükséglet.Ha bele gondolunk abba,hogy milyen tömegű űrhajóra lenne szükségünk akkor csak csendben mondom, a 10- nek a 28.hatványa mennyiségű hajtóanyag kellene. És nem hagyományos üzemanyag,hanem anyag-antianyag amelyek anihilációs energává alakulva a legisztább 1:1 átalakulási aránnyal fejtenék ki a hajtóerőt. /Nem is folytatom,mert a számok csak nőnének,nőnének :minden határon túl./
Bocs az untatásért!
A Tündik bündije
@Nauta: Igen, de azt is vedd számításba, hogy ez a hagyományos, tolóerővel működő rakéták esetében igaz. Azt viszont nyilván te is tudod, hogy ezek maximum bolygóközi utazásra jók, de a csillagközi térben túl lassúak. Mi van akkor, ha olyan járművet használnak majd egyszer a jövőben, ami képes a térugrásra, vagy a féregjáraton való utazásra? (És ez bármennyire is futurisztikusan hangzik, elméletben megvalósítható).
Nauta
@szzs: A végtelenre vonatkozó kérdés feltevés a mai értelemben Nincs határozottan definiálva azért,mert a fejlődés,mint folyamat egy bizonyos irányba mutat.Ez az irány akár a végtelenbe is tarthat,de értelmét veszti,hiszen a kiindulási ponja se biztos,hogy a végtelenben van.Ebbnöl csak az következhet,hogy a mai fogalmi renszerünk és mellette a tuatos elméletkereséseink csak közelíteni képesek a végtelen fogalmának megértését és ez nem más,mint a folyamatos kutatásokban lezajló, emberi értelemnek a "végtelen" felé annak elérésére tett kisérlet.Itt vége is az okfejtésnek,mert nincs értelme olyasmit feszegetni,aminek az eredetét sem ismerjük.A jelen valóban a multban ered és valóban a jövőbe tart és mint időtartami vagy távolságban való mehatározása nem definiálható egyértelműen a végtelen fogalmával.Ehhez valóban vissza kéne menni a múlt "végtelenjébe"és onnan visszanézni a végtelen előtti tartományba.Ez gondolom lehetetlen vállalkozás lenne.De van értelme,hiszen a lezajlott és érzékelt folyamatoknak definiciói vannak amelyekkel képesek vagyunk sok dolgot mehhatározni és értelmezni A jövőt azonban nem láthatjuk,nem is érzékelhetjük. Ösztöneink persze vannak és megérzéseink is de ezek nem bizonyosságok. A végtelen csak egy szójáték a mindennapi szóhasználatban ami a rengetegnél is többet jelenti, a legnagyobbat nyomatékosító,hatványozó kifejezést.Hogy hagzana az,ha azt mondanánk egymásnak,hogy rengetegül szeretlek a végtelenül szeretlel helyet?
Végezetül csak annyit,hogy a végtelen fogalmát csak akkor fogjuk kézzelfoghatóan értelmezni,ha eljutunk oda és megtapasztljuk hatását,mibenlétét.
dr. prédikátor
Ilyen sokáig keresték??? A sötét anyag ott van a lendvai utcai székházban!! keresni se kell!!!Annál sötétebb anyag nem létezik!!!
Nauta
@A Tündik bündije: Ne ródd fel neki! Mindenkinek,aki csillagászattal foglalkozik,vagy akar foglalkozni,el kell jutnia az ún,mély űri térlátó képesség egy olyan fokára,ahol képes a nagyléptékű térszelvényeket is látni.ehhez valóban szükség van bizonyos téridő kontínium ismeretekre is,hiszen az összefüggések, az univerzum kozmológiai értelemben vett törvényeinek a kifejezői.Ezért nehéz vitatkozni olyan emberekkel,akik még nem sajátítottak el bizonyos tudást,és annak alkalmazására való képességet.Ez nem csak irodalmi kérdés,hanem annak a tudásnak a megszerzésére való olthatatlan szomj,amely képessé teszi az embert a világegyetemben zajló élet megértésére.Valóban csak porszemek vagyunk a "végtelen??" univerzumban de a tudásunk óriásokká tehet bennünket olyan óriásokká, akik tudásuk és értemi szintjükkel lesznek azzá.
Nauta
@szzs: Szerintem az a "végtelen tér" ahová a kb.26milliárd fényév átmérőjű anyagi világ még /reméljük/ tágul.Ez a "végtelen"??és homogén tér /Már nem is biztos,hogy üres és homogén/ a Big Bang előtt is létezett,mert léteznie kellet ugyanis, ha nem létezett volna akkor annak végképpen em lenne értelme,hogy "valahol,valamiben megtörtént az ősrobbanás. Tehát egy esemény történt amely csak "valamilyen"térben egy ÜRES TÉRBEN kezdődhetett el.De érdekes kérdés lehet az is,hogy ez az ŰRES és adott TÉR hogyan jött létre,hogyan kapott, a világegyetem születését elindító, eseményt magába foglaló értelmet? Meszire vezet ez, nagyon messzire, a skizofrénia világába.
Nauta
@Nakimaga: Az időt nem az emberek "találták ki" hanem csak kalibrálták!! A földi napszak váltások adták a kalibrációs alapot és a kitartó asztrológiai megfigyelések hozták meg az erednényt a mai értelemben vett időszámításhoz. De nem kitalálták,mert az a térrel és és az anyaggal összetartozva a nagy robbanással indult el és mint egy folyam, egy irányba mutatva folyik ,és amig az univerzum él,addig folyni is fog.
Nauta
@jotta: A világegyetem egyik lehetséges végállapota,a teljes kiüresedés amikor az anyag legkisebb összetevői is szétszakadnak és a "végtelenbe"tágulnak. Ez feltételezi az egyszeri világ axiómáját.A másik lehetőség a tágulás megállása,és az azt követő összezuhanás egy végtelenül kis pontba és végtelenül nagy sűrűségbe,olyanba állapotba amiyenben a kiindulásakor volt. Mindkét változat nyitott kérdésként van jelen. A harmadik állapo az állandó a soha nem születő és soha véget nem érő állapot.És itt kaphat szerepet a sötét anyag és a sötét energia.De kérdés,hogy létezik e sötét idő is,mert akkor máris beszélhetünk a sötét világegyetemröl is.
Nakimaga
@Nauta: Köszönöm a nem várt magyarázatot !
Csizmás Kond
@A Tündik bündije: Hát az az igazság, hogy pont ilyen megközelítéssel nem, viszont ilyen köröket, ami mögött vagy előtt vagy ki hová akarja képzelni, a senki által sem látott galaxissal én is tudok rajzolni és sokkal de sokkal olcsóbb felszereléssel.
Lea Mashi
@Nauta: Ezeket igen jól összefoglaltad!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.