Lépten-nyomon számításokba, függvényekbe, becslésekbe botlani a világhálón, akad sok professzionális és rengeteg önkéntes munka is. Karanténban idő mint a tenger. Kutatnak a kormányok is. A hazai operatív törzsnek is dolgoznak matematikusok, statisztikusok, virológusok, forgatókönyveket gyártanak. Ezek – ismerve a törzsi közlésvágyat – tuti nem „mutiba készülnek”, és legfeljebb a krízis előrehaladtával fogjuk megismerni őket. Ha ugyan. A Koronamonitor becslése szerint a március 25-én ismert adatok szerint két hét múlva 4401, egy hónap múlva 175 977 ezer (nem csak igazolt) fertőzött lehet Magyarországon (változatlan kapcsolatszám mellett, aminél azonban ma az önkéntes karantén miatt sokkal jobb a helyzet). Az emberi kapcsolatok 50 százalékos csökkentése lelapítaná a görbét, így május 1-jén 894, majd lassú emelkedés után október 1-jén 230 093 fertőzött lenne. A 75 százalékos kontaktuscsökkenés megfordítaná a járványgörbét, de ez aligha kivitelezhető. A becslés nem számol új...

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Így gondozd a járványodat!

Miközben a többség túlélni szeretne, akadnak szép számmal akik élni szeretnek a lehetőséggel

Nem, nem csak azokra gondolok, akik politikai és/vagy gazdasági előnyöket próbálnak kihozni ebből a lehetetlen helyzetből elsősorban azokra, akikről a Népszava „Így tervezd a járványodat!” című cikke beszél. „Lépten-nyomon számításokba, függvényekbe, becslésekbe botlani a világhálón” – írja és hozzáteszi „dolgoznak matematikusok, statisztikusok, virológusok, forgatókönyveket gyártanak”!
Nos túl a dolog leki oldalán két megjegyzésem lenne:
egyfelől; mindenki szíves figyelmébe ajánlom a viccbéli csoda-rabbi utolsó megjegyzését: Kár, pedig még mennyi jó üzletem lett volna!
a másik; nos ez szakmai – mint sok évtizedet a problémák matematikai modellezésében (meglehetősen eredményesen) sertepertélő szakember két fontos dolgot meg kell jegyezzek:
egyrészt; a hatásmechanizmusok ismeret nélkül a megoldás nagy valószínűséggel inkább ártani fog, mint használni,
másrészt bár ezzel összefüggésben; az ismert argumentumokat nem Murphy-szerint kell osztályozni! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.