Újabb eszközt vet be a kormány a koronavírus megfékezésére azzal, hogy elérhetővé teszi a VírusRadar nevű kontaktkutató appot – számolt be az Index. Az Androidra és iOS-re telepíthető alkalmazás segít névtelenül rögzíteni azokat a felhasználókat, akik huzamosabb ideig egy helyen tartózkodtak, így ha bárkinél közülük koronavírus-fertőzést mutattak ki, a többieket is tudják értesíteni a lehetséges kockázatról.

Mától letölthető a VírusRadar mobiltelefonos alkalmazás, amelynek tömeges használata hasznos eszköz lehet a járvány elleni védekezésben – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az államtitkár kiemelte, hogy az alkalmazás használata kétszeresen is önkéntes alapon történik:

egyrészt dönteni kell annak a letöltéséről, másrészt a fertőzött használó önként küldi el adatait a járványügyi hatóságoknak.

Az applikáció tömeges használatának köszönhetően az azonosított fertőzöttről megmondható, hogy a megelőző két hétben kikhez volt közel, két méteres távolságon belül, legalább 20 percig. Így felvehető a kapcsolat ezekkel az emberekkel, célzottá válik a tesztelés az elkülönítés a járványügyi protokollok, eljárásrendek szerint.

Solymár Károly Balázs, az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkára hozzátette, hogy az alkalmazás Android operációs rendszerrel már letölthető, és iOS-on hamarosan elérhetővé válik, erről tájékoztatják majd a lakosságot. Az alkalmazás működéséhez aktív Bluetooth kapcsolatra van szükség.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által jegyzett app Andoidra kiadott verziója ITT tölthető le, az iOS-es app még az Apple jóváhagyására vár.

Az Index hozzáteszi, hogy az app a telefonunkon két hétig visszamenőleg tárolja meg az adatokat. Az információk addig nem kerülnek át a központi rendszerbe, amíg rá nem nyomunk az appban az "Adatok küldése" feliratú gombra, amivel azt jelezzük, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztünk. Ilyenkor az összes feljegyzett találkozás adata átkerül a rendszerbe, a kontaktkutatók pedig végigmehetnek a találkozások listáján, és tudnak értesítést küldeni a többieknek, hogy érdemes lenne egy ideig otthon maradni, mert lehet, hogy megfertőződtek.

Automatikusan nem megy ki értesítés senkinek, mert előbb a népegészségügyi központnak is vissza kell igazolnia, hogy a fertőzést jelző telefonszám tulajdonosa valóban fertőzött.

Csak pozitív válasz esetén kezdik el értesíteni az ismerősöket, vagy akikkel egy sorban álltunk a boltban.

Appot egy észak-macedóniai társaság, a Next Sense fejlesztette ki, és a hazájukban már használják az észak-macedón egészségügyi minisztérium támogatásával. Az appot ingyen ajánlották fel más országoknak, és az Index úgy tudja, hogy idehaza is teljes nemzetbiztonsági átvilágításon ment át az alkalmazás kódja, hogy meggyőződjenek az app biztonságosságáról.

Forrás: Index, MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
legott
Sok minden nem biztos a világon (a halál sem!), de az biztos, hogy durbincsnál okosabb egy AI-vel "megbolondított" okos tévé.
peterkelemen
Ezeket az appokat SENKI NE TÖLTSE LE! Ezzel az állampolgárokat akarják lekövetni egyébként semmi haszna nincsen.
legott
Van annak egy diszkrét bája, ahogy próbálnak utat találni egymáshoz az emberek.
Túl gyors az élet? Nincs időd semmire?
Le kell lassítani! Le kell lassulni!
És, ahogy lelassulsz, hirtelen több időd lesz. Megnyúlnak a percek az órák, és hirtelen (lassan hirtelen :), azt veszed észre, hogy mennyi mindent csináltál - lelassulva. Hát nem érdekes?

Ugyanis az a baj, hogy az emberek rengeteg olyasmit csinálnak, ami igazából nem igényel semmi "csinálást". Nyolc óra ülés után felkel a székből az ember, és úgy érzi annyi mindent csinált, de közben nem csinált semmit, csak ült egy széken.
De a hab a tortán, hogy miután felállt a székből, és úgy érzi annyi mindent csinált, azt is érzi párhuzamosan, hogy mennyi mindent nem csinált, és ez azt az érzetet kelti benne, hogy nincs ideje semmire. Hogy repül az idő...
legott
@fideszes gyökér: Milyen sok jó ötlet...

Emlékszem, még régen egy havi fizetésembe került egy naggggyon pöpec Adidas sportcipő.
Amikor megvettem, úgy örültem, mint majom a farkának. Egy kincs volt a számomra.
Most qrva sok Adidas sportcipőt meg tudnék venni a havi fizumból, de egyrészt nem veszek (mert minek), másrészt, ha veszek is, nulla örömöt érzek. A régi elhasználódott és kell egy új cipő. Ennyi.

Nem tudom, hogy átment-e a hasonlat - a lényeget illetően.
legott
Még soha nem dekódoltam.
Akarok dekódolni?
Nem tudom?

Szerintem ez nem kerül fel a bakancslistámra, de ha valamilyen balszerencse áradása okán fogva beleszaladnék egy ilyen helyzetbe (Mayday, Mayday, van ott valaki, akii tud dekódolni? Mert, ha nincs senki, mindmeghalunk.),akkor akkorát dekódolok, hogy csak úgy füstöl... füstölni fog... lehetséges...
nezelodo
Erről az ugrott be, amikor a móri gyilkolászással megvádolt rablógyerek felrakta a telefonját a szegedi vonatra, az ügy nyomozói loholtak a telefon után Csongrádba, ő meg elment ellenkező irányba markecolni. Most ha valaki otthon hagyja a telóját, esetleg megtudhatja, ki volt az a hülye aki betört a lakásába.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.