Nemcsak politikusok, hanem szakértők és elemzők körében is folyamatosan vissza-visszatérő toposz, miszerint a magyar gazdaság egyik fő problémája az, hogy összeszerelő üzemmé vált. Azaz, Magyarország azért szorult be az alacsony-közepes jövedelmi csapdába, mert a multinacionális vállalatok az alacsony hozzáadott értéket képviselő, termelési fázisokat hozzák Magyarországra, és nem a termelési lánc magasabb hozzáadott értéket előállító (jellemzően a termelést megelőző és az azt követő) fázisait. Ez az állítás azt sugallja, hogy a magyar gazdaság európai összehasonlításban alacsony termelékenységének és hozzáadottérték-termelési képességének a javulását az „összeszerelő üzemi” jelleg korlátozza.

Forrás: portfolio.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
A lényeg totális hiánya,

ráadásul egy alapvetően nem politikai, hanem gazdasági portálon

A portfolio.hu látszólag nagyon másról szóló két cikke került viszonylag rövid időn belül a képernyőmre. Nekem nagyon hasonlónak tűnnek, ha nagy szavakat akarnék használni azt mondanám: a mai matyar rögvalóság alapvető hiátusoktól terjes narratívája. Azaz a lényeg sikkadt el.
„Az ’összeszerelő üzem’ hamis magyar mítosza” című cikk túl azon, hogy a mítosz kifejezésnek alapvetően pozitív értelme van, pedig a hazai közbeszédben ezt (’összeszerelő üzem’) pejoratív értelemben használják, a védelmezése során az egyik lefontosabb tényezőt hagyta ki.
A külföldi beruházok igen nagy volumenű technológiai és anyagi eszköz-tárat hoztak magukkal, ami nem mondható el a hazai „befektetőkről”. Ami pedig a hozam transzfert illeti a hazaiakkal szemben nekik nem lehet elnyúlni a nyereséget! =))
A másik opus „Az egész világ az inflációtól retteg - De miért nem lódultak meg az árak Magyarországon?” is erősen sántít. Lévén már a címben ott a méretes hazugság. Mármint azon állítás, hogy a hazai infláció ilyen szerény lenne. A mondást aktualizálva: ha a felének mondanák, akkor sem lenne igaz! Az árakat figyelve ennél sokkal nagyobb a növekedés, s akkor még nem beszéltünk olyan trükkökről, mint a novemberi dohányárak; a KSH szerint a központi áras átlag 1500 Ft-osok átlag 150Ft-os emelése 0,7%-ot jelentett!!! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.