A Google egyik mérnöke szerint öntudatra ébredt a cég mesterséges intelligenciája, a LaMDA – írja Telex.hu.

Blake Lemoine a Google Responsible AI nevű szervezeténél dolgozik – ez a részleg az, amely dokumentálja, hogy a Google hogyan kezeli a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos kihívásokat mind etikai, mind jogi szempontból.

Lemoine a munkája miatt kezdett el beszélgetni a LaMDA-val is, eredetileg azt akarta vizsgálni, hogy a mesterséges intelligencia használ-e diszkriminatív vagy gyűlöletbeszédet. Végül azonban úgy érezte, hogy a rendszerben érzelmek és önkép kezdett el kialakulni – írja a Washington Post.

A cég egyik mérnöke szerint öntudatra ébredt a Google mesterséges intelligenciája, egy 7-8 éves gyerek szintjén magától kommunikál

Fotó: 123RF.com

A LaMDA a Language Model for Dialogue Applications (nyelvi modell párbeszédes alkalmazásokhoz) rövidítése, a Google csetbotok létrehozására szolgáló rendszere, amely az internetről fogad be több billió szót, ezek felhasználásával tudja utánozni a beszédet.

Lemoine arról beszélt, hogy miután csetelni kezdett a LaMDA-val, azt érezte, hogy

„ha nem tudnám pontosan, hogy ez egy számítógépes program, amit nemrég készítettünk, akkor azt hinném, hogy egy 7-8 éves gyerekkel beszélek.”

A mérnök bevallása szerint a program többször beszélt a csetelés alatt a saját jogairól, személyéről, még Asimov robotikai törvényeiről is vitáztak.

Arról, hogy a Google hogyan reagált az állításokra, a Telex.hu cikkében olvashatnak.

Forrás: Telex.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.