Szeptember 26-án, hétfő éjjel a NASA tudósai frontálisan nekiütköztetnek egy űrszondát egy aszteroidának, hogy leteszteljék: a módszer alkalmas-e arra, hogy eltérítse a földre potenciálisan veszélyt jelentő űrsziklákat – írja a Guardian nyomán a Telex.

Elképesztő ütközési manőverre készül a NASA

Fotó: pixabay.com

A nemzetközi AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment, azaz Aszteroida Becsapódási és Eltérítési Felmérés) bolygóvédelmi misszió során a DART (Double Asteroid Redirection Test, azaz Dupla Aszteroida Eltérítés Teszt) űrszonda körülbelül 11 millió kilométerrel az Indiai-óceán felett fog összecsapódni a Dimorphos névre keresztelt aszteroidával, azért, hogy megváltozzon az objektum keringési pályája.

A 800 méter átmérőjű Didymos és a körülötte keringő kisebb, 160 méter átmérőjű Dimorphos aszteroida nem jelent veszélyt a Földre, mivel a Nap körül keringenek. A szakemberek azt remélik, hogy az ütközés következtében 10 perccel lerövidül a Dimorphos keringési ideje a Didymos körül.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: Telex

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
tényleg elképesztő űrmanőver, szinte hihetetlen, hogy mindez 100 millió kilométerre a Földtől...ügyesek ezek a yenkik...

...mindeközben Európában gyilkolásznak, Európa fázik, hazánkban visszatérünk a szilárd tüzeléshez, és a 18 fokos munkahelyi hőmérséklethez, elképesztő drágulás, infláció...
Mi ebben vagyunk jók.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.