Az Apple eddig még nem kapott büntetést jogsértésért az Európai Unióban, de 2020-ban Franciaországban 1,1 milliárd eurós büntetést helyeztek kilátásba állítólagos versenyellenes magatartásért. A büntetést végül 372 millió euróra csökkentették a cég fellebbezése után.

Az Európai Unió jelentős pénzbírságot, 1,84 milliárd eurót, azaz 726 milliárd forintot szabott ki az Apple-re versenypiaci törvények megsértése miatt. Korábban a Financial Times már előrevetítette, hogy az Apple komoly bírságra számíthat, de az első becslések csupán 500 millió eurós, vagyis 194 milliárd forintos büntetést jósoltak.

Súlyos bírságot fizet az Apple

Illusztráció:Pixabay

A vizsgálat középpontjában az Apple olyan gyakorlata áll, amely megtiltja a zenei streaming alkalmazásoknak, hogy tájékoztassák az iPhone és iPad felhasználókat arról, hogy az alkalmazáson kívül olcsóbban előfizethetnek a szolgáltatásra. A vizsgálatot 2020-ban indították el, miután több vállalat, köztük a Spotify is panaszt emelt.

Az uniós szabályozó hatóságok 2021-ben hivatalosan vádat emeltek az Apple ellen versenypiaci vizsgálat keretében. Az Európai Bizottság most megtiltották az Apple-nek, hogy megakadályozza a zenei streaming szolgáltatókat abban, hogy tájékoztassák felhasználóikat más, olcsóbb előfizetési módokról.

Az Európai Bizottság szerint az emelkedett büntetésre azért volt szükség, hogy más, hasonlóan erős piaci szereplők is tartózkodjanak a hatalmuk visszaéléstől. Az uniós digitális piacokat szabályozó Digital Markets Act (DMA) hasonló gyakorlatot tilt be, és március 7-től az Apple nem számol fel jutalékot az alkalmazásokon keresztül történő vásárlások után. Emellett lehetőséget ad a szolgáltatóknak, hogy pontos árat tüntessenek fel az alkalmazásokban.

Forrás: https://24.hu/tech/2024/03/04/europai-bizottsag-dontes-apple-rekordbirsag-184-milliard-euro/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.