Korunk egyik legnagyobb tudósa, Stephen Hawking úgy véli, az emberi fejlődés új szakaszba lépett, "a tervezett evolúció" szakaszába. Szerinte erre az a jellemző, hogy képessé váltunk megváltoztatni, javítani a DNS-ünket.

Forrás: 123.hu
Feltöltő: pityesz
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gondolkodo
Evolúcióról szó sincs! Hawking is "irányított fejlődés"-ről beszél! Nagy a különbség a kiválaszTÓDÁS és a kiválaszTÁS között!
Persze, még messze van a tudomány attól, hogy minden gén feladatát ismerje. Legalább addíg nem gyártanak korcsokat!
batukán
@gondolkodo: teljesen egyetértek veled. A természetes szelektálás nem véletlen. Igaz a gyógyszerekkel is megakadályozzuk ezt a folyamatot, ezért is beteg a földön az emberek nagy része. Természetes körülmények között lehet csak a fele lenne meg. Afrikában van a legnagyobb természetes kiválasztódás. A kövérdeggű gazdg emberek sokáig élnek. Mégis jó ha van pénzed. Életet ment!
Igaz
@gondolkodo: Az tényleg nem evolúció ha belenyulunk a fejlődésbe.Én félek a következményektől.Akinek lesz pénze annak a gyereke is kiváló génekkel indulnak majd a többiek pedig rabszolgaként élnének.Nem is kell erre jobb példa mint a film:Gattaca
Pont erről szól!
gondolkodo
@batukán: @Igaz: Bármilyen nehéz - és sokaknak bántó lesz, de sajnos, igaz - leírni, az orvostudomány fejlődése az emberiség elkorcsosulásáért dolgozik, kimondatlanul. Az orvosok feledata az élet védelme, sokszor a fejlődés rovására. Büszkék vagyunk a csecsmőhalandóság csökkenésére, mert az majdnem életképteleneket is megmentjük, akik aztán viszik tovább a sérült géneket. A csimpánz és az ember genomja 2(kettő!) %-ban tér el egymástól! Az, hogy egyszer is biztosan tudja a genetika, hogy melyik gén mit határoz meg, kizártnak tartom. Ne feledjük, a környezet is számít, ezért nem hiszek abban, hogy egyetlen gén megváltoztatásával jelentős - tervezett! - változás történjen! Ha mégis, a sok közül melyiket? Az ilyen kutatások "selejtjével" aztán mit csinálnak? "Leselejtezik" és irány a mesterséges Taigetosz?
gondolkodo
Kár volt a címlapképet lecserélni! A kerekesszékes az igazi Hawking! Neki csak a teste nyomorék!
OKOS
Na ne már ha miden gént kijavítanak nem lesznek politikusaink oda az élet sava borsa.
Kakastoll
Előbb azt a bizonyos H1N1 vakcinát kellene biztonságosan előállítani, és azután is ráérnek változtatni a géneken.
Sokat akar a szarka....
zsuzsu
@Kakastoll: Igazad van. és előbb a lepra a rák az aids stb.gyógyítását kellene megoldani.Hawking igen nagy koponya de sajnos nem ez a szakterülete .
.Lehet hogy földhöz ragadt vagyok .és önző de nem igazán érdekel hogy mi lesz az igen távoli jövőben 10 -20 ezer év múlva.Én most élek.
zsuzsu
@gondolkodo: és jön Huxley szép új világa ? Mi már nem érjük meg.:)
Kakastoll
@zsuzsu: Az érdekessége a dolognak, hogy maholnap többet tudunk a körülöttünk lévő világról, mint a földről amelyen élünk.
zsuzsu
@Kakastoll: Elgondolkodom néha, hogy amíg lepra telepek vannak a világban..mit is kerestünk mi a Holdon?
Diamont Frost
@zsuzsu: A Holdon már több mint 20 ember járt... a Marianna árokban viszont csak 2 !!
Diamont Frost
Ha elfogadjuk, hogy minden tulajdonságunk "kódolva " van születésünk pillanatától. fogva, szemünk, hajunk színe, testalkatunk, magasságunk stb...... továbbá elfogadjuk , hogy a betegségekre való hajlamunkat ugyancsak génjeink határozzák meg,-----akkor el kell fogadnunk, hogy a jövő orvostudománya azonos lesz a génsebészet adta lehetőségekkel.
Az már ma is megvalósítható, hogy az újszülött génállománya ismeretében a betegségekre való hajlamát is tudhatják a szülei..... ettől már csak egy lépés, hogy a hibás géneket ki is tudják javítani.
csutak
@Renrol: "A csillagok nem determinálnak csak hajlamosítanak" Szepes Mária.
Ez igaz a genetikára is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.