Az idén június végén több mint 250 ezer magyar dolgozott legalább fél éve külföldön, és csaknem minden tizedik háztartásban van tartósan külföldön dolgozó személy - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerdán.

A kutatóintézet 1000 fős mintán végzett reprezentatív felmérést idén júniusban. Az eredmények szerint legalább fél éve külföldön dolgozik a teljes magyar munkaképes korú népesség 4,4 százaléka és a háztartások 9 százalékában van tartósan külföldön dolgozó személy.

A GKI megjegyzi, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) májusban megjelent közleménye szerint 2012-ben mintegy 230 ezer hivatalosan bejelentett magyar állampolgár élt az európai országokban.

A Kopint-Tárki 2010-re körülbelül 60 ezer külföldi munkavállalót becsült, amely mostani felmérés eredményeivel összevetve azt mutatja, hogy 3 év alatt mintegy 190 ezerrel nőtt a külföldön hosszabb időre munkát vállalók száma. Ugyanakkor a KSH felmérése közfoglalkoztatottak nélkül 2010-13 között mintegy 100 ezres bővülést mutat a hazai foglalkoztatott állományban.

Mindez a külföldi munkavállalók számának növekedését figyelembe véve arra világít rá a GKI szerint, hogy a foglalkoztatásban átrendeződés ment végbe: a külföldön dolgozók számának bővülése mellett a Magyarországon (legálisan vagy feketén) dolgozó állomány mintegy 100 ezer fővel csökkent.

Régiók szerint két részre szakad az ország, a két déli régióban és az észak-magyarországiban élő háztartások több mint egytizedében dolgozik valaki külföldön, míg a többi régióban ez az arány 6-8 százalék közötti. E három régióban a munkaképes korúak 6-7 százaléka, az egyéb régiókban 3-4 százaléka vállal tartósan külföldi munkát.

A településtípus szerinti összehasonlítás azt mutatja, hogy a fővárosi háztartásokból kisebb arányú (7 százalék) a munkavállalási célú migráció, mint a vidéki települések háztartásai esetében (9-10 százalék). Ennek oka a budapesti kedvezőbb bérszínvonal, a karrierlehetőségek nagyobb száma és a kisebb munkanélküliség.

Iskolai végzettség szerint a felsőfokú végzettségűek, valamint a szakmával rendelkezők körében nagyobb a külföldi munkavállalás aránya, a gimnáziumi érettségivel rendelkezők jellemzően nem tudnak a határokon túl munkát vállalni.

A GKI összesítése szerint legalább 270-280 ezer magyar dolgozik ideje jelentős részében külföldön. Az ezzel korrigált foglalkoztatási adat jól mutatja, hogy a hazai foglalkoztatás 2010 óta jelentősen mérséklődött, még az ideiglenes munkásokat figyelembe véve is. "A fokozódó +kitántorgás+ pedig arra utal, hogy a hazai munkakeresők elégedetlenek az itthoni lehetőségekkel, miközben külföldön láthatóan kiválóan megfelelnek a követelményeknek" - olvasható a közleményben.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
Ez csak azért is érdekes, mert a mult havi jelentés szerint 530 ezer volt a külföldre " menekülö " munkavállalók száma...Legalább dolgoznának össza a statisztika készitöi...Még itt is hazudnak !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nahát
@bundi: mivel te állítod hogy hazudsz, nem én , nincs miről beszélni
bundi
@nahát: pontosabban szólva?
mikor állítottam ezt?
"nahát
@bundi: félrebeszélsz! Hazudsz, ezt te mondtad- olvasd el mit írtam! Elég "bizonyiték" a Gki kimutatása amit a cikkben említenek, ezek nem követségi becslések.
Válasz erre Tetszik tegnap, 16:15 "
és van miről beszélni.
nahát
@bundi:" Hazudsz, ezt te mondtad- olvasd el mit írtam!" Elég világos nem?
Te állítottad , nem én.
bundi
"@nahát: de ha jól emlékszem onnan indultunk, hogy ez nem is igaz, tehát megmutatnád azokat a dolgokat amik szerinted téged igazolnak? csak ha már azt mondtad, hazudok, akkor várom kíváncsian, mire is alapozod ezt... "
bundi
@nahát: tehát te kijelented, hogy az 500 ezres szám csak a baloldal által bedobott hazugság:
"nahát
trükkök a számokkal? Az 500 ezret a baloldali média dobta be, ti meg csak annak hisztek, ennyi!
Válasz erre Tetszik tegnap, 07:25"
és kezdhetjük elölről.
tehát tudnál valami adatot mutatni arról, hogy ezek a számok nem fedik a valóságot? (ha virágnyelven írom le, hogy az 500 000 hazugságnak tartod úgy szebb lesz a számodra?)
nahát
@bundi: fejezzük be, hiába rugózol a témán, ebben sem állítottam hogy hazudsz.
Zsuzscsino70
Én maximálisan megértem azokat, akik kint próbálnak meg boldogulni. Csak egy példa: kedden közölték velem/velünk a műszak végén, hogy hétfőtől (15-től) mindenkinek a 8 órás munkaidejét lecsökkentik 7 órásra. Mindannyian minimálbéresek vagyunk, így a bruttó 98.000,-Ft-ból hirtelen csak bruttó 85.750,-Ft lett. Ezért maradjanak itt az emberek???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.