Az idén június végén több mint 250 ezer magyar dolgozott legalább fél éve külföldön, és csaknem minden tizedik háztartásban van tartósan külföldön dolgozó személy - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerdán.

A kutatóintézet 1000 fős mintán végzett reprezentatív felmérést idén júniusban. Az eredmények szerint legalább fél éve külföldön dolgozik a teljes magyar munkaképes korú népesség 4,4 százaléka és a háztartások 9 százalékában van tartósan külföldön dolgozó személy.

A GKI megjegyzi, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) májusban megjelent közleménye szerint 2012-ben mintegy 230 ezer hivatalosan bejelentett magyar állampolgár élt az európai országokban.

A Kopint-Tárki 2010-re körülbelül 60 ezer külföldi munkavállalót becsült, amely mostani felmérés eredményeivel összevetve azt mutatja, hogy 3 év alatt mintegy 190 ezerrel nőtt a külföldön hosszabb időre munkát vállalók száma. Ugyanakkor a KSH felmérése közfoglalkoztatottak nélkül 2010-13 között mintegy 100 ezres bővülést mutat a hazai foglalkoztatott állományban.

Mindez a külföldi munkavállalók számának növekedését figyelembe véve arra világít rá a GKI szerint, hogy a foglalkoztatásban átrendeződés ment végbe: a külföldön dolgozók számának bővülése mellett a Magyarországon (legálisan vagy feketén) dolgozó állomány mintegy 100 ezer fővel csökkent.

Régiók szerint két részre szakad az ország, a két déli régióban és az észak-magyarországiban élő háztartások több mint egytizedében dolgozik valaki külföldön, míg a többi régióban ez az arány 6-8 százalék közötti. E három régióban a munkaképes korúak 6-7 százaléka, az egyéb régiókban 3-4 százaléka vállal tartósan külföldi munkát.

A településtípus szerinti összehasonlítás azt mutatja, hogy a fővárosi háztartásokból kisebb arányú (7 százalék) a munkavállalási célú migráció, mint a vidéki települések háztartásai esetében (9-10 százalék). Ennek oka a budapesti kedvezőbb bérszínvonal, a karrierlehetőségek nagyobb száma és a kisebb munkanélküliség.

Iskolai végzettség szerint a felsőfokú végzettségűek, valamint a szakmával rendelkezők körében nagyobb a külföldi munkavállalás aránya, a gimnáziumi érettségivel rendelkezők jellemzően nem tudnak a határokon túl munkát vállalni.

A GKI összesítése szerint legalább 270-280 ezer magyar dolgozik ideje jelentős részében külföldön. Az ezzel korrigált foglalkoztatási adat jól mutatja, hogy a hazai foglalkoztatás 2010 óta jelentősen mérséklődött, még az ideiglenes munkásokat figyelembe véve is. "A fokozódó +kitántorgás+ pedig arra utal, hogy a hazai munkakeresők elégedetlenek az itthoni lehetőségekkel, miközben külföldön láthatóan kiválóan megfelelnek a követelményeknek" - olvasható a közleményben.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
Ez csak azért is érdekes, mert a mult havi jelentés szerint 530 ezer volt a külföldre " menekülö " munkavállalók száma...Legalább dolgoznának össza a statisztika készitöi...Még itt is hazudnak !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pacsni
lehet koszonni a viktorunknak. O mikor megy kulfoldre?
hallgatag
Ez csak azért is érdekes, mert a mult havi jelentés szerint 530 ezer volt a külföldre " menekülö " munkavállalók száma...Legalább dolgoznának össza a statisztika készitöi...Még itt is hazudnak !!!
dömdödöm
ha azt modják 270 -280 ezer akkor az a valóságban 500 ezer körül lehet
bretagne
Lesz ez még több is, ha sokáig marad ez a kormány!
rokker33
@hallgatag: @dömdödöm: Szerintem bőven megvan az 500 ezer!Sok ismerősöm ment ki Ausztriába Németországba Angliába Hollandiába!Egy szállodában vagy hotelben takarító Ausztriában 1000-1200 Eurót keres havonta míg Angliában 4-5 font/órabérért vesznek fel mosogatónak!Ha sikerül októberben én is megyek Ausztriába!Nem maradok itt a mocsokban míg ez a kontár banda kormányoz!!!
rokker33
@pacsni: Minek menne!Ki keres havi nettó 1.000.000 forintot + cafatéria!És ráadásul ingyen van neki minden utazás ruházás,szállás,étel stb!Te se hagynál ott egy olyan bányát ami tele van arannyal és még a kisujjadat se kell érte megmozdítani,hogy kitermeld??Ugye??
dr lóherre
@hallgatag: Legalább fél éve kint dolgozó állampolgárt vettek figyelembe.
dr lóherre
@pacsni: Remélem 2014 májusában a választások után. Remélem Grácba megy és ott is fogják sokáig!!!
marlin
Már 270-280 ezer magyar dolgozik külföldön
A valóság a duplája!!

"Sok urunk nem volt rest, se kába,
birtokát óvni ellenünk
s kitántorgott Amerikába
másfél millió emberünk.

Szíve szorult, rezgett a lába,
acsargó habon tovatűnt,
emlékezően és okádva,
mint aki borba fojt be bűnt.

Volt, aki úgy vélte, kolomp szól
s társa, ki tudta, ily bolondtól
pénzt eztán se lát a család.

Multunk mind össze van torlódva
s mint szorongó kivándorlókra,
ránk is úgy vár az új világ."
bundi
@dömdödöm: januárban beszélt matolcsy 500 000-rőlés az már a szépített adat
Ez van, ha a kubatov listát használják.
pacsni
@rokker33: de emlèkezzetek visszajonni a szavazàsra, mert akkor tènyleg marad a viki!
pacsni
@rokker33: de nemsokàig fog enni pènzt keresni, mert ha elvesztenè a szavazàst, akkor szàmonlesz tole mindenkèrve ès lehet hogy megfosztjòk az osszes vagontol! minimum, a màsik megoldàs ha ugy vègezne mint Causecku. ez a kètmegpòdàs lenne szàmàra! na persze a tobbi &-ra is. De gyeretk vissza szavazàsra, mert akkor megint mellè fogtunk.
Ne hagyjatok a sza@ba benunket.
pacsni
@rokker33: mellè utottem a billentyun. ennyi pènzt keresni, megfosztjàk, kètmegoldàs,
gyertek,, ezeket a szavakat mellè utottem.
pacsni
@rokker33: igazad van a fizetèsek azok, amit leirtàl.
pacsni
mindenkinek felhivom a figyelmèt! aki menni akar az mennyen, de feltèteln jojjetek vissza a szavazàsra! mert ha nem jottok, akkor ti miattatok marad viktor.
Dr.luigilongo60
@bundi: Lehet,hogy ez csak a kint dolgozó fitymaszos szavazók száma, ha már a Kubaszov Elvtárs listájából merítettek.:-)))
kkalman
@pacsni: Gondolod, valahol alkalmaznák? Én még WC pucolónak se.
kkalman
Megint ez a fránya statisztika. Volt már,hogy több, mint 500 ezret mondtak, most 270-280 ezret. Ők maguk sem tudják már, mikor, ki, mit hazudott.
Én azért az 500 ezer feletti számot tartom valósnak.
darwin
@kkalman: Valószínű,hogy igaz a 270-280000.Mivel a fél évnél régebben kinn lévőket számolták csak.Ezen kívül márciustól júliusig 5-600000 építőipari munkás dolgozik Lengyelországtól /mert már az is kívánatos lett/ Skóciáig a Benelux államokon át.
Júliusban 4 hétre hazajönnek,addig kijelentik a munkahelyükről őket,mert 4 hét TB az 60000 ft. Utána visszamennek októberig dolgozni és soha nincs meg a hat hónap kinti munkaviszony.Tehát az építőipari dolgozók nem számítanak bele,pedig ők vannak a legtöbben.
kkalman
@darwin: Végül is csak trükköznek a számokkal, hogy a végeredmény nekik kedvezőbb legyen, miközben a valóságot gondosan titkolják.
Az egész számháborúnak a kulcsa a fél év. Ha ezt a kulcsot "eldobjuk", könnyen kiderülhet, hogy az 500 ezres szám is kevés a valóság megjelenítésére.
sport50
mindig nézni kell ki is írta,becsülte ezt!!!és az a probléma,nem is akarnak hazajönni!!!és sajnos azt kell mondanom,jól teszik.még ha kormányváltás is lesz,akkor sem lesz rögtön jobb itthon!!!
mátmar
Ez is azt mutatja, hogy dübörög a gazdaság. Az itthon feleslegessé vált munkaerőnek külföldön biztosítanak munkát! Ez is csak a jó gazdaságpolitikájuknak köszönhető!, Az öreg aranyásó is megmondta: "Ha kevés az aranybánya, de sok az aranyásó, akkor aranybányát kell nyitni nem az aranyásókat elküldeni"
nahát
trükkök a számokkal? Az 500 ezret a baloldali média dobta be, ti meg csak annak hisztek, ennyi!
pacsni
@sport50: persze, hogy nem lesz jobb azonnal, de az az elso , hogy vikinek menni kell.!
kulonben mikor viki a kezèbevette az ostort, màr azonnal neki àllt a media-t ba@gatni, utànna az 1 kulcsos ado, utànna a nyugdi korhatàr. Ugy hogy megse melegitette a fenekèt ès màr kèszen voltak az uj torvènyek, lehet, hogy màr 2-3 èvvel elotte megcsinàlt mindent.
puki
Én több mint 5 évig az EU egyik országában dolgoztam, tavaly év végén elköltöztem a öld túloldalára. Jelenleg 10-szer annyi a nettóm, mint amennyi a bruttóm lenne Mo.on
bundi
@nahát: bocsika, de matócsy mióta balos?
index.hu/gazdasag/2013/01/30/itt_dolgoznak_matolcsy_kituno_magyarjai/
"A tárcát azután kérdeztük meg, miután Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn, a Nokia Siemens Networks Kft.-vel kötött stratégiai megállapodás aláírásakor azt mondta, a kabinet célja, hogy visszatérésre ösztönözze a jelenleg külföldön dolgozó „félmillió kitűnő magyar munkavállalót”."
vagy lemaradtam valamiról?
a fidesz ma nem keresztény konzervatív?
habár amilyen gyorsan forog...
Dr.luigilongo60
@nahát: Már megint hasra estél haver,minek iszol annyit?
@bundi már le is lőtte a poénodat.
Mielőtt ökörségeket beszélsz ,tájékozódj egy cseppet.
bundi
@nahát: angolokat egyszerűen lecsekkolhatod:
www.manchester.gov.uk/download/downloads/id/19250/i10_national_insurance_number_registrations_in_manchester_2011-12
minden adat nyílvános
vagy itt:
www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/195272/nino_allocations_aug12.pdf.pdf
vagy itt:
www.gov.uk/government/publications/national-insurance-number-allocations-to-adult-overseas-nationals-entering-the-uk
itt valahol a német:
www.destatis.de/DE/Startseite.html
tudod te vagy az aki magát űberfaszának állítja be, és másokat a baloldali média által megvezetettnek tartasz, "trükkök a számokkal? Az 500 ezret a baloldali média dobta be, ti meg csak annak hisztek, ennyi!" de akkor miért minket csuklóztatsz ezekkel az adatokkal.
mutasd meg mivel támasztod alá, hogy ezek csak ballibsi kamuadatok.
ha kell a német és osztrákot is előkeríthetem...
de lássuk mit tudsz te felmutatni...
nahát
@bundi: fáraszd magad nyugodtan, nem hatsz meg! De 1 kérdés Miért rossz, ha akár mennyien is külföldön dolgoznak?
bundi
@nahát: talán mert ott adóznak? ott építik az ottani gazdaságot,ott kamatoztatják azt a tudást amit itthon megszereztek, ott költenek viszik a gyereket, a családot ...
hidd el mesélhetnék.
és így általában a java megy az embereknek, mert ott is ezeket keresik, a képzetlenek általában egy éven belül hazamennek...
és marad otthon a képzetlen, nyelveket nem beszélő, öreg...stb.
erre voltál kíváncsi?
bundi
@nahát: de ha jól emlékszem onnan indultunk, hogy ez nem is igaz, tehát megmutatnád azokat a dolgokat amik szerinted téged igazolnak? csak ha már azt mondtad, hazudok, akkor várom kíváncsian, mire is alapozod ezt...
nahát
@bundi: akkor szerinted inkább maradjanak itthon és legyen 500 ezerrel több munkanélküli itthon, mert munkahely nincs annyival több
nahát
@bundi: félrebeszélsz! Hazudsz, ezt te mondtad- olvasd el mit írtam! Elég "bizonyiték" a Gki kimutatása amit a cikkben említenek, ezek nem követségi becslések.
bundi
@nahát: gyere ki te is, és akkor te is elsőkézből informálódhatnál arról, hpgy az általatok oly előszeretettel lehazaárulózott, Kint dolgozók hogy meresztik a seggük.
Hidd itt is dolgozni kell és sokszor sokkal többet, igaz lényegesen többért is. A. Másik a cikkhez visszatérve
bundi
tehát a gki becslést te rázod mint a véres lepedőt, amire én hivatkoztam az egy matolcsy nyilatkozat, ami követségi becslésekről szól, de ennek alátámastására belinkeltem a kormányzati portálokat is, hol konkrét számok is a követségi adatokat támasztják alá. Tehát, mégegyszer.
Belinkelnéd azt, hogy mi az ami szerinted arra utal, hogy az 500 ezer az eltúlzott ?
kukac50
500 ezer volt ! A többi már hazajött olyan jó létet biztosít a Fidesz?
bundi
@nahát: szerinted nem gáz, ha már a kubatov listások is mennek?
"A kutatóintézet 1000 fős mintán végzett reprezentatív felmérést idén júniusban."
egyébként türelmesen várom, hogy alátámaszd, tényleg hazudtam...
nahát
@bundi: mivel te állítod hogy hazudsz, nem én , nincs miről beszélni
bundi
@nahát: pontosabban szólva?
mikor állítottam ezt?
"nahát
@bundi: félrebeszélsz! Hazudsz, ezt te mondtad- olvasd el mit írtam! Elég "bizonyiték" a Gki kimutatása amit a cikkben említenek, ezek nem követségi becslések.
Válasz erre Tetszik tegnap, 16:15 "
és van miről beszélni.
nahát
@bundi:" Hazudsz, ezt te mondtad- olvasd el mit írtam!" Elég világos nem?
Te állítottad , nem én.
bundi
"@nahát: de ha jól emlékszem onnan indultunk, hogy ez nem is igaz, tehát megmutatnád azokat a dolgokat amik szerinted téged igazolnak? csak ha már azt mondtad, hazudok, akkor várom kíváncsian, mire is alapozod ezt... "
bundi
@nahát: tehát te kijelented, hogy az 500 ezres szám csak a baloldal által bedobott hazugság:
"nahát
trükkök a számokkal? Az 500 ezret a baloldali média dobta be, ti meg csak annak hisztek, ennyi!
Válasz erre Tetszik tegnap, 07:25"
és kezdhetjük elölről.
tehát tudnál valami adatot mutatni arról, hogy ezek a számok nem fedik a valóságot? (ha virágnyelven írom le, hogy az 500 000 hazugságnak tartod úgy szebb lesz a számodra?)
nahát
@bundi: fejezzük be, hiába rugózol a témán, ebben sem állítottam hogy hazudsz.
Zsuzscsino70
Én maximálisan megértem azokat, akik kint próbálnak meg boldogulni. Csak egy példa: kedden közölték velem/velünk a műszak végén, hogy hétfőtől (15-től) mindenkinek a 8 órás munkaidejét lecsökkentik 7 órásra. Mindannyian minimálbéresek vagyunk, így a bruttó 98.000,-Ft-ból hirtelen csak bruttó 85.750,-Ft lett. Ezért maradjanak itt az emberek???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.