A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek 32 millió forint kártérítést  kell fizetnie egy kolontári családnak a vörösiszap-katasztrófában okozott nem vagyoni kárért a Fővárosi Törvényszék keddi, elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint. A Mal fellebbez az ítélet ellen.

A Salamonné Piltz Judit bíró által ismertetett ítélet szerint a cég  megsértette egyebek között a felperesek jogát a testi épséghez és az egészséghez, valamint az emberi méltósághoz és az egészséges környezethez a 2010-ben az ajkai gyártelepén lévő X-es iszaptározó gátfalának átszakadásával összefüggésben. A bíróság ezért arra kötelezte a Mal Zrt.-t, hogy az öttagú kolontári család alkotta felperesek közül a szülőknek 9 és 12 millió forintot, egyik, a katasztrófában megsérült gyermeküknek 5 millió forintot, két másik gyermeküknek pedig 3-3 millió forintot fizessen meg 15 napon belül.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vörösiszap-katasztrófát a Mal Zrt. veszélyes üzemi tevékenységi körén belül eső ok okozta, a nem vagyoni kártérítési igény megalapozott.

A cégnek a 32 millió forint után a családnak a katasztrófa napjától számított mindenkor érvényes jegybanki alapkamattal egyező késedelmi kamatot és 1 millió 16 ezer forint perköltséget is meg kell fizetnie, illetve az államnak 900 ezer forint illeték mellett további 256 ezer 250 forint állam által megelőlegezett költséget köteles megtéríteni.

Magyar György, a károsult család jogi képviselője szerint a megítélt összeg nagyjából megegyezik a keresetben benyújtottal, ezért nem fellebbeznek.

Ez az első összegszerű kártérítésről szóló ítélet a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban – tette hozzá. Véleménye szerint a bíróság heroikus munkával megállapította az esetleges eszmei kár értékét. Ugyanakkor mivel a Mal Zrt. jelenleg felszámolás alatt áll, az összeg mihamarabbi kifizetése érdekében meg kellene előlegezni más forrásból a megítélt összeget a családnak, mivel a jogerős ítéletig még egy év is eltelhet – mondta.

Pál Helga, a Mal Zrt. jogi képviselője közölte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

A Mal Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál 2010. október 4-én bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a cég vezetői és alkalmazottjai, összesen 15 ember ellen. A büntetőtárgyalás a Veszprémi Törvényszéken zajlik.

Magyar György ügyvéd közlése szerint a céggel szemben összesen 23 általa képviselt kártérítési per indult, több mint 100 millió forint összegű kárigénnyel.

A károsult kolontári család az iszapömlés következtében elvesztette egyik gyermekét. Az ítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.