Régész, művészettörténész, építészmérnök, könyvtáros, magyartanár. Ilyen és más diplomával rendelkezők is kénytelenek közmunkásnak jelentkezni – írja az Origo.

A múlt héten új perspektívát nyitott a kormány a diplomások számára: mehetnek kulturális közmunkásnak. Halász János kulturális és Hoffmann Imre közfoglalkoztatási államtitkárok az új közfoglalkoztatási program indításáról szóló sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a projekt "újra megtanítja dolgozni a résztvevőket, olyan tudás birtokába hozva őket, amelynek köszönhetően aztán a munkaerőpiacon is meg tudják állni a helyüket – írja az Origo.

Annak ellenére, hogy a közintézményeknek és a munkanélküli diplomásoknak is jól jön a program, méltatlannak tartják a helyzetet.A program kísérleti szakaszában már több állami intézmény fogadott közfoglalkoztatottakat, az MTVA archívumaiban digitalizáló közmunkások tapasztalatairól még propagandakiadvány is készült Közfoglalkoztatás másként címmel.

Az MTVA tájékoztatófüzete szerint a közmunkásaik több mint fele felsőfokú végzettségű volt, nyelvvizsgával pedig a belső, szerződéses munkatársaknál is nagyobb arányban rendelkeztek.

110 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sbl
Én a sógorom esetén látom, hogy nem mennek rendben a dolgom, de azt is hogy miért.
Vegyipari gépész mérnök, 17 évi tengizi külső munkán eltöltött múlttal.

A Vegyépszer cég kötelékében tevékenykedett, amely Tengizben bedolgozója volt egymást váltó amerikai cégeknek.
A Vegyépszer is folyamatos átszervezéseken ment át és egyszer csak elbocsátották, annak ellenére hogy kint elismert munkaerő volt.

Pécsett közmunkát kapott, csökkentett munkaidejűt.
Amikor letelt annak az ideje, tovább akart dolgozni, de "másokat" is kell foglalkoztatni magyarázattal nem hosszabbították meg a munkáltatását.
Amikor felhívtuk a hivatalt és nagy nehezen előkerítettük az "Illetékes elvtársasszonyt" az közölte,hogy ha valakivel meg is vannak elégedve akkor sem "nem diszkriminálhatnak" mások kárára.
Mert köztudott hogy a közmunkások egy része nem kifejezetten rajong a felajánlott munkáért...

Elnézem sokszor itt Budapesten a közmunkások tevékenységét. Dolgoznak is meg nem is, sok esetben a lapát- vagy a söprűnyélre támaszkodva beszélgetnek - közmunka címén.
Pécsett sem megy ez másként.

A sógoroméknak egy út menti árkot kellett kitisztítani, cserjementesíteni.
Megszervezte a munkát és ő is dolgozott tisztességesen a többiekkel együtt.
És jó minőségű szerszámokat is kaptak ráadásul a tevékenységhez!
Jött a munkavezető és mondta, hogy lehet ezt lassabban is végezni ne siessenek annyira...

Én azt látom hogy a csinovnyikok akik még a régi rendszerből itt maradt kishivatalnokok szántszándékkal intézik úgy hpogy ne menjenek rendben a dolgok.
A munkabért csak sokszori sürgetésre méltoztatott az elvtársasszony aki velük foglalkozott utaltatni.
Ehhez mindig személyesen meg kellett hogy jelenjen a hivatalban, ahová busszal lehetett a lakóhelyéről eljutni.
Ezek a buszozások felemésztették a csökkentett bérének legalább a 25%-át.

Nem értem, miért nem vágnak az önkormányzatoknál ezeknek a belső fékeknek, a füle közé?
Ráadásul a dolog Pécsett történt amelyik Fidesz fellegvár.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
entero
@Zsuga: Ha hiszed, ha nem, elég sokan, még ha hitelből is. Akinek van biztos munkája (van ilyen), viszonylag elfogadható fizetése (ilyen is van), az meg tudja ezt tenni, nem kell feltétlenül milliókat keresni hozzá, csak maradjon az ésszerűség határain belül. Egyébként ami nekem nagyon érdekes, hogy akik jól élnek, azok előszeretettel vesznek fel hiteleket. Nem tudom, én soha nem tenném, elvégre mi a jó abban, ha a dupláját fizeti valaki vissza annak, amit egyébként meg tudna venni?
Desischado
entero, most nagy hülyeséget írtál! Aki minimálbért kap, az miből tudna házat, kocsit venni, még ha takarékoskodik is, bár nem tudom, ennyi bérből hogy lehet takarékoskodni!
Zsuga
@entero: Azt hiszem most megint olyan dologban nyilvánítasz határozott véleményt, amelyről igazából fogalmad sincs. Egyrészt ma nagyon kevés embernek van biztos munkája. Még a kormánypártiak és jól menő vállalkozók is könnyedén befuccsolhatnak váratlanul is. Másrészt vannak, akik a jelenlegi lehetetlen állapotot megelőző 10-20-30 év alatt valóban meg tudták teremteni a családnak - akár hitelből is - a lakást vagy házat és az autót, de mostanra odáig jutott, hogy ezt fenntartani, használni is alig képes, hát még felújítani, vagy lecserélni! Azt pedig ne próbálja velem senki elhitetni, hogy a nevetségesen alacsony bérekből - akinek van olyan "szerencséje" hogy annyiért is dolgozhat - házat és autót is képes venni. Esetleg egy romot olyan helyen, ahol egyébként sincs munka, és egy roncsot, amit aztán képtelen fenntartani és tankolni, hogy használható is legyen. De hát úgy tűnik, egy jómódú ember igazán könnyen be tudja osztani a szerencsétlen csóró pénzét, hogy még meg is tudjon takarítani. Bizonyos körökben úgy tűnik, teljesen hihető az a megállapítás, hogy 47 ezerből ragyogóan meg lehet élni. Hát még 22 ezerből!!!
Kala Majka
Nem diploma és nyelvtudás kell ma már az érvényesüléshez, hanem egy jó házasság.

Orbán lánya, vagy Lázár fia tuti siker!
Kala Majka
Persze, Dovrev Klárát sem szabad kihagyni. Egy félkegyelműt mát megmentett a közmunkától olyannyira, hogy a KÖZ-t is elfelejtette a nagy papucsvarrás közben.
vidi500
@Kala Majka: Hát igen, fel lehet tenni a kérdést, miből volt Gyurcsány Ferencnek, meg Dovrev Klárának 400 milliárd $-ja, Indonéziában, azaz Jakartában befektetni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.