A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német konzervatív lap a magyar választásokról írt kommentárt, a francia Le Monde pedig Magyarország ütőkártya Vlagyimir Putyin játékában? címmel tett közzé elemzést.

A német lap szerzője, Stephan Löwenstein Árnyék vetül Orbán választási győzelmére című cikkben kiemelte, hogy Orbán Viktor szabad választáson szerzett felhatalmazást a kormányzás folytatására és pártja messze a legtöbb szavazatot szerezte. Ellenfelei, "akik a német sajtóban is gazdagon kapnak teret", a győzelmet "sötét fondorlatoknak" tulajdonítják, aki azonban elfogadja ezt a magyarázatot, nem veszi észre "Orbán győzelmének fő okát: a nemzeti-konzervatív Fidesz főnöke az utóbbi négy évben sok választó bizalmáért megdolgozott – és megígérte, hogy munkáját folytatja a következő években", a bal- és jobboldali ellenzék viszont "nem tudta receptjeivel meggyőzni a választókat".

Egyebek között kifejtette, hogy az ország megosztott, aminek árát "a magyarok együtt fizetik meg". Ebben az árban benne van a korrupció – tette hozzá, megjegyezve, hogy a korrupció veszélye "immanens", a rendszer velejárója, "amikor egy ennyire erős kormány kiiktatja a lehető legtöbb ellenőrző intézményt és a publicisztikai kritikát kizárólag fundamentális ellenzékiségként értelmezi".

Hozzátette: az új választási rendszer miatt is "árnyék vetül Orbán választási győzelmére", mert úgy tűnik, hogy azt a Fidesz hatalmának megőrzésére "tekintettel barkácsolták össze", pedig "az Európai Unió egy tagállamának kormányfője nem hagyhat kétséget afelől, hogy hajlandó lenne elfogadni a vereséget egy méltányos választáson".

A balliberális francia Le Monde szerint az 1956-ban a szovjet befolyás ellen fegyverrel felkelt Magyarország már uniós és NATO-tagként vált az orosz elnök játékában ütőkártyává, és az Európai Unió és Oroszország közti éles válság idején ezt az ellentmondást az április 6-i választások még inkább felerősítették, miután a győztes Fidesz és a Jobbik "közösen ítélik el a Nyugat morális csődjét és különböző mértékben, de mindkét párt Moszkva befolyási övezetébe, az euroázsiai unió támadóegységébe került".

A lap hangsúlyozta, hogy a Fidesznek jelenleg nincs szüksége a Jobbikra a kormányzáshoz, de a gazdasági problémák súlyosbodása esetén a helyzet megváltozhat, és a Jobbikkal való ideológiai egyetértés, különösen az Oroszországgal kapcsolatos irányvonalat illetően, sokkal erősebb, mint a liberális baloldallal, amelyre Orbán ellenségként tekint.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@alterego56: Tudtuk, hogy meg akarják építeni Paksot, el akarják venni a magánnyugdíjakat, alaptákolmányt kapunk, átírják a választási törvényt, stadion építenek Orbán háza mellé? Nem tudtuk, de úgy érezték a 2/3 mindenre feljogosítja őket.
Miért is ne léphetnének ki az EU-ból? A 45% az 2/3 = teljhatalom. Ezt egy kezdő matolcsista is tudja.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Sajnos nagyon jol latja FAS.
orban ki fogja vezetni az orszagot az Uniobol, hogy oroszorszag csatlosava tegye.
Igazi Trebics
Teljes félreértése a helyzetnek! Putyin et.-nak egy unió tag Magyarországra van szüksége!! Mit ér egy unión kívüli Magyarországgal? Mi szüksége van ránk? Vannak kiaknázásra váró természeti kincseink? Van a világon egyedülálló tudásunk bármiről? Gazdag állam vagyunk? Olyan katonai potenciálunk van, amit jobb ha maguk mellé állítanak?
Meséljetek nekem! Miért?
miazavalami
@Igazi Trebics: Azért hogy a tartozás fejében kihordjon az országból mindent!
miazavalami
@Igazi Trebics: Hogy hogy mit???
Mindent amire ráteheti a kezét. Valahol itt is keringett egy cikk , hogy Orbán milyen feltételekkel fogadta el a hitelt. Kemények. Uzsorás sem fogalmazhatta volna meg jobban.
Az adós pedig fizet! Ha nincs pénz akkor mással...
alterego56
@Yoda69: Hát érdekes lesz minden esetre mert hogy népszavazás útján lettünk tagok. Kíváncsian várom a fejleményeket hogy a 2/3 ( III/III) hogy fogja likvidálni a népakaratot.
alterego56
@Igazi Trebics: A kérdést úgy is fel lehetne tenni hogy miért vonultak ki innen. De én azt kérdezem miért maradtak itt 45 évig? Egy biztos. Nem jó szándékból hagytak el bennünket.
karma1
@Igazi Trebics: Azert maradt meg boven elhurcolnivalo, nyugodj meg!
karma1
Valoban, mi voltunk Kadar idejeben a "legvidamabb barakk", mert a SZU rajtunk keresztul juthatott hitelhez a nyugattol, amit aztan elfelejtettek nekunk megadni, nekunk viszont jo nagy lett emiatt akkor az allamadossagunk. AKKOR me'g meg lehetett ezt csinalni, mert KGST volt, es nem Europai Unio.
De az Unio nem fog adni egy arva centet sem, ha latja, hogy az rajtunk keresztul akarhogy is, de Putyinho vandorolna. Orban szorakozhat Ma.o. adofizetoinek a penzevel (addig, amig fol nem akasztjak ezert a kis simlissegeert), de az EU-ban senki nem olyan hulye, hogy az osszes unios allambeli adobol finanszirozzon nalunk egy ketyego atombombat, ami Paks II. is lesz, mert a nem gondosan telepitett, nem kornyezetbarat atomeromu kb. ezt jelenti a Nyugatnak, az Unionak...
human
@Igazi Trebics: @miazavalami: szerintem arra gondolt, hogy x hónap nemfizetés után egyösszegben követelhetik az oroszok a fennmaradó adósságot. Amit ugye nem tudunk kp-ban kifizetni, ezért valami mást kell adni.
human
@alterego56: Tudtuk, hogy meg akarják építeni Paksot, el akarják venni a magánnyugdíjakat, alaptákolmányt kapunk, átírják a választási törvényt, stadion építenek Orbán háza mellé? Nem tudtuk, de úgy érezték a 2/3 mindenre feljogosítja őket.
Miért is ne léphetnének ki az EU-ból? A 45% az 2/3 = teljhatalom. Ezt egy kezdő matolcsista is tudja.
Desischado
Erre a mutyira drágán ráfizetünk, nemsokára! putyin tudja, mit csinál! orbán meg egy hazaáruló! Sajnos!
Yoda69
@alterego56: Itt mar nincs nepakarat.
Felmillio magyar kulfoldon, es varhatoan tovabbi 1 millio fog emigralni.
A ciganysag lelekszama evrol evre szaporodik, ami jo a fidesznek, hiszen szavazotaboruk majd felet a romak, volt kommunistak, buzik, nacik es kettosmagyarok teszik ki.
Az ertelmiseg elfordult a politikatol, ez lathato volt: 40% nem ment el szavazni.
Es ha ez meg nem lenne eleg, akkor csalnak, lopnak hazudnak, hogy megtartsak a hatalmat,
Magyarorszag szornyu lefeletarto spiralba kerult, aminek nem latni a veget, mert forradalom szerintem sem lesz. Inkabb elmenekulnek az emberek, amig tehetik.
perfekt
Szem--pontok! 1. Szegény dolgozik. 2.gazdag kihasználja. 3.katona védi mind a kettőt. 4.adóköteles fizet mind a háromért. 5.csavargó pihen mind a négy helyett. 6.részeges iszik az öt helyett. 7.bankár meglopja mind a hatot. 8.ügyvéd összeveszíti mind a hetet. 9.orvos megöli mind a nyolcat. 10.temetkezési vállalkozó elássa mind a kilencet. 11.politikus megél az első tízből . Lejegyezte:Ciceró.ie.48.ban !!! Szerintem Putyinnak felkopna az álla,ha most abból kellene megélnie, amit a mi masszív politikusaink neki meghagynak:-))még egy magánvélemény a 8. pont.Tündik bündijére- nem vonatkozik:-))
bakegya
Mára már kizárólag orbánevangéliumot hirdetnek Magyarországon a világ összes magyarjának kétmilliói zsolozmáznak- az orosz hitelből és a "düledező"Nyugat-európai polgárság kegyelméből a fidess narancsligetetében.Boldogok a FIDESSESEK A JOBBIK OLDALÁN-ÉS EZ ORBÁN VICKTOR MEGELÉGEDÉSÉRE CSAK A FIDESS
Sokat elbír ez az EVANGÉLIUM-------
magyarbakancs
Nézd meg ezt a két embert és gondolkodjál el a világtörténelemben kik voltak ilyen becs vágyók és rend mániások.
Aztán gondolkodjál el hova vezetett ez a mentalitás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.